Testfamilie om digitale dilemmaer: - Vi greb det med kyshånd

Der har været noget pigefnidder, og nogle i klassen har haft billeder, der nok ikke var helt ok. Men 13-årige Christine Andrup Larsen, der går i 7. klasse på Tingløkkeskolen i Dalum, har ikke selv oplevet ubehageligheder på sociale medier. Alligevel er hun glad for med dilemmarejsen at få taget familiesnakke om livet online. Og det samme er hendes mor Charlotte Larsen. Foto: Michael Bager

Testfamilie om digitale dilemmaer: - Vi greb det med kyshånd

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Som testpassagerer på Odense Kommunes digitale dilemmarejse er familien Larsen fra Dalum hjulpet dybere ind i snakkene om deres teenagedatters liv på sociale medier. En vigtig og relevant hjælp, mener mor Charlotte Larsen, for det er svært at lære sit barn at begå sig et sted, man ikke selv kommer.

Hun er selv en sjælden gæst på de sociale medier. Kom først på Facebook for et år siden og er der mest i de grupper, hvor børnenes fritidsaktiviteter koordineres.

Derfor er det ikke nogen let og ligetil opgave, synes Charlotte Larsen, at hjælpe sine døtre ind i det gode, digitale liv.

- Vi skal lære dem at begå sig et sted, hvor vi ikke selv færdes, og hvor vi ikke kender problematikkerne, fordi vi ikke selv er vokset op med det, konstaterer hun.

Af den grund var hun slet ikke i tvivl om, at hun og resten af familien skulle melde sig som testende passagerer på Odense Kommunes såkaldte dilemmarejse.

Et initiativ, der med familiedrøftelser af tre konkrete, digitale dilemmaer skal give forældrene et hjælpende skub til at tage de vigtige snakke med deres teenagebørn om både de juridiske regler og om god takt og tone på nettet.

- Vi greb det med kyshånd, siger Charlotte Larsen.

Det samme gjorde hendes 13-årige datter, Christine Andrup Larsen. Også selv om hun egentlig synes, familien allerede vender emnet. Med en it-sikkerhedskonsulent som far er det ikke helt fremmed for hende for eksempel at tale ulovlig billeddeling. Også i skolen snakker de om det. Men der er behov for mere, mener Christine Andrup Larsen.

- Det er vigtigt, for det her er jo en stor del af vores liv. Så man kan ikke snakke for meget om det, og med dilemmaerne kommer vi lidt mere i dybden med det, forklarer hun.

Den seneste uge har 13-årige Christine Andrup Larsen i gennemsnit brugt to timer og 36 minutter på sin mobiltelefon. Med Snapchat, Instagram og Youtube. Foto: Michael Bager
Den seneste uge har 13-årige Christine Andrup Larsen i gennemsnit brugt to timer og 36 minutter på sin mobiltelefon. Med Snapchat, Instagram og Youtube. Foto: Michael Bager

Det dur

Tre søndage i træk har familien på sms fået sendt et link til et nyt dilemma: Er det ok at tage et billede - og siden dele det - af en fuld person, der er dejset om og blevet tegnet i hovedet?

Og hvad med drengen, der kender koden til sin kærestes mobil. Må han godt logge ind og læse hendes beskeder? Der er også hadgruppen på Snapchat, du er blevet inviteret til - er det en god idé at involvere sig dér?

Christine Andrup Larsen har ikke i sin egen virkelighed prøvet at stå midt i tilsvarende dilemmaer. Og hun synes også - ligesom sine forældre - at de var lidt for lette at gå til.

Alligevel er mor og datter enige om, at dilemmaerne dur til noget.

- Det er en god mulighed for at tale om det som familie, og vi snakker endnu mere om det nu, siger Charlotte Larsen, der anbefaler andre forældre at gå ad samme dilemmavej.

- Der var også gode fif til, hvordan vi får integreret snakkene i vores dagligdag, og jeg synes også, det er en god idé at tage dilemmaerne op på skolerne.

Familien Larsen brugte mindre et kvarter på hvert dilemma.

- Det er jo ingenting, og det var lige ved spisetid, hvor vi alligevel var samlet. Vi glædede os til hver søndag, når vi fik sms'en med et link til et nyt dilemma. Og det var fint, at lillesøster på 10 år også lyttede med, fortæller Charlotte Larsen.

Uh, det er ikke godt

Som mor har hun svært ved helt at begribe, hvorfor datteren lægger så mange af sine vågne timer på Snapchat, Instagram og Youtube.

- Din telefon er jo nærmest en forlængelse af din arm, siger hun til sin datter, der svarer med et:

- Du forstår det ikke. Sådan er det altså generelt for mennesker nu.

Alligevel bliver Christine Andrup Larsen rødmende overrasket, da en app afslører, at hun denne dag - frem til klokken 20 - har brugt tre timer og 41 minutter på at følge med i de kendte og i vennernes liv på de sociale medier, at se tv-serien Friends og Youtube-videoer om søde dyr, om hår og negle.

- Uh, det er ikke godt. Men tiden går bare så hurtigt.

Forældrene har ikke lagt loft over hendes mængde af online-timer og minutter. For hun sluger også masser af bøger og bruger meget fritid på dans.

Og på samme vis er Charlotte Larsen hverken på Snapchat eller Instagram for at følge med i datterens digitale liv:

- Det kender jeg flere forældre, der gør. Men jeg synes, det er svært at vide, hvor meget og hvor lidt man skal blande sig. På den måde spørger vi ikke så meget ind til det, for vi stoler på Christine.

Det er datteren selvsagt glad for.

- Vi skal da også have lov til at have et privatliv. Ellers vil det jo svare til hele tiden at have døren åben ind til sit værelse.

Testfamilie om digitale dilemmaer: - Vi greb det med kyshånd

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce