Terroragent var fuld af løgn

Det er første gang, der gives et samlet billede af den civile agent, som løbende rapporterede til Politiets Efterretningstjeneste fra miljøet omkring de terrordømte. Bogen sætter et stort spørgsmålstegn ved, hvor troværdig agenten var, og den dokumenterer, hvordan han havde et mere end lemfældigt forhold til sandheden. Agenten boede blandt andet i denne landejendom i Harndrup på Nordfyn, som brændte i foråret 2006. Det var anden gang inden for få år, at civilagenten oplevede sit hjem blive ødelagt af en brand.
Foto: TV 2

Terroragent var fuld af løgn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ny bog om terrorsagen fra Vollsmose sætter spørgsmålstegn ved hemmelig politiagents troværdighed

ODENSE: Den civile politi-agent, som infiltrerede gruppen af terrordømte i moskeen på Ørbækvej i Odense, var fuld af løgn.

Det fremgår af en ny bog om terrorsagen fra Vollsmose, som i dag udkommer på TV 2's forlag.

Det var især vidneudsagn fra den hemmelige agent, Lars H., som var medvirkende til at idømme tre personer fra Vollsmose fængsel i henholdsvis fem år, 12 år og 12 år samt udvisning af Danmark for bestandig.

Agenten havde i månederne op til anholdelserne i Vollsmose for snart to år siden overvåget de terrordømte på tætteste hold.

Allerede under den næsten tre måneder lange retssag i Østre Landsret sidste efterår forsøgte forsvarerne at få den civile agents troværdighed afprøvet, hvilket blev afvist af dommerne.

Dengang kom det frem, at agenten havde deltaget aktivt i at skaffe ingredienser til fremstilling af en bombe, og at agenten havde et lemfældigt forhold til sandheden.

Den mistanke bliver nu kraftigt bestyrket i den nye bog, som er skrevet af TV 2-journalisten Kaare Gotfredsen.
Lars H. alias Youssouf, dansker og født i 1974, var politiets hemmelige agent og kronvidne i retssagen mod fire terrortiltalte fra Vollsmose. Tre blev dømt, én frifundet. I dag har agenten og hans familie fået ny identitet og lever skjult i udlandet.
Lars H. alias Youssouf, dansker og født i 1974, var politiets hemmelige agent og kronvidne i retssagen mod fire terrortiltalte fra Vollsmose. Tre blev dømt, én frifundet. I dag har agenten og hans familie fået ny identitet og lever skjult i udlandet.
Foto: TV 2

Overdrive og opdigte

I bogen står venner og tidligere kolleger frem og fortæller, hvordan Lars H. kom med den ene mere fantastiske historie efter den anden, og at han endda helt tilbage til sin gymnasietid var kendt for at overdrive og opdigte historier om sig selv.

Blandt andet hævdede han over for sine klassekammerater, at han havde fået stillet diagnosen hukommelsestab.

Over for flere kolleger i Egtved Kommune - blandt andet sekretariatschefen - fortalte Lars H., at han havde været udstationeret som soldat på Balkan.

"Men det er ikke sandt. Forsvaret afviser blankt påstanden. Sandheden var, at Lars aldrig aftjente sin værnepligt. Han blev erklæret uegnet til værnepligtstjenesten ved sin session i maj 1993 af lægelige grunde", skriver Kaare Gotfredsen i bogen.

Historie var opspind

Til en anden kollega fortalte Lars H. historien om, hvordan han i Bosnien havde været med til at lege snigskytte.

De skød på folk langt væk. Lars H. havde sigtet efter en mor med et barn på armen og skudt dem ned på lang afstand. To personer dræbt med et skud.

Også skattechefen i samme kommune betragtede efterhånden Lars H. som lidt af en fantast, der godt kunne lide at fortælle historier.

På ham virkede det usandsynligt, at alle de underlige ting, Lars berettede om, skulle være sket for en person.

Gældsfælde

I landsretten havde Lars forklaret, at han ikke var blevet agent for Politiets Efterretningstjeneste (PET) for pengenes skyld.

I bogen forklares det til gengæld, at han havde svære økonomiske problemer, at hans hus var overbelånt, og at han var havnet i en regulær gældsfælde.

Uforsvarligt af PET

Bjørn Elmquist, der var forsvarer for den 23-årige Ahmad Khaldhahi, er ikke overrasket over de nye oplysninger, der svækker agentens troværdighed.

- Jeg bekræftes i min vurdering i, at det var helt uforsvarligt at bruge ham som agent, og at PET føjede en faktor ind i sagen, som gjorde, at den kom ud af deres kontrol, siger forsvarsadvokaten.

Blandt andet ville han have indkaldt ledelsen i PET i landsretten, hvilket blev afvist af landsdommerne.

- Jeg beklager meget, at vi aldrig fik mulighed for at udspørge ledelsen om deres kriterier for at godtage Lars som agent, og at de ikke i retrospekteret kunne se, at det var en voldsom fejl, de havde begået, siger Bjørn Elmquist.

Terroragent var fuld af løgn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce