Tendens: Flere unge drikker mere og debuterer tidligere

Alt for mange unge begynder at drikke i en tidlig alder. Det tal vil man nu have nedbragt i Odense.. Arkivfoto: Simon Læssøe/Scanpix

Tendens: Flere unge drikker mere og debuterer tidligere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Odense har et mål om, at det om syv år kun er to procent af unge under 16 år, der drikker mere end fem genstande til en fest. Men udviklingen går den forkerte vej, viser SSP's årsrapport. Flere unge under 16 drikker mere og debuterer tidligere. Forældrenes holdning spiller ind.

Målsætningen for SSP Odense er ambitiøs. I 2025 skal kun to ud af 100 unge under 16 år svare ja til, at de har drukket fem genstande eller mere til en enkelt fest.

Men udviklingen går den forkerte vej. I 2016 svarede 11 ud af 100 ja til spørgsmålet, og sidste år steg tallet til 13 ud af 100.

- Der er sket en stigning, konstaterer SSP Odense i sin årsrapport, og der er også sket en stigning i antallet af unge, der debuterer med at drikke mindst en genstand.

Men hvorfor går udviklingen den forkerte vej? En af forklaringer ligger hos de unges forældre:

- Mange forældre er bevidste om, at alkohol ikke er for børn, men omkring de 15 år slippes børnene ofte fri, og forældrene accepterer fester med relativt stort alkoholindtag, skriver SSP.

- Vi tager det meget alvorligt

Sekretariatsleder i SSP Odense, Tommy Holst, uddyber:

- Nogle steder mener en andel af forældrene, at det er helt i orden at drikke nogle øl, og så vokser forbruget. Vores erfaring viser, at den slags har rigtig meget at gøre med det lokale miljø i klassen og det, vi kalder "flertals-misforståelser". Det vil sige, at mange tror, at det at drikke er det normale - det gør alle - og derfor hopper med på vognen.

Efter sommerferien får SSP mere detaljere tal for de 15 områder, Odense er delt ind i, og herefter vil det være muligt at se, om problemet er generelt eller koncentreret i enkelte områder.

- Vi skal tage det meget alvorligt, at udviklingen ikke går i den rigtige retning, sådan som det ser ud nu. Men jeg ved endnu ikke, om det skyldes et generelt problem eller om det er et lokalt problem nogle enkelte steder. Vi ved, at en særlig alkoholkultur i en bestemt klasse eller årgang kan give udslag. Derfor tager vi ud i alle lokalområderne og afholder samtaler for at lave en mere dybdegående analyse af det enkelte område, siger Tommy Holst.

- Vi har forskellige muligheder for at gøre noget, og vi har mange muligheder alt efter problemets omfang. Fra individuelle samtaler med nogle af de unge til at gribe tingene an på klasseniveau i bestemte fag.

Tendens: Flere unge drikker mere og debuterer tidligere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce