Tapas på original facon

Andreas Salting i byens mest originale restaurationsmøbel på anden sal i Mundo, der åbner på onsdag. Andreas Salting har selv lavet den Gaudi-inspirerede bænk sammen med blandt andet sin lillebror.
Foto: John Fredy

Tapas på original facon

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En aldeles anderledes vin- og tapas-bar åbner på første og anden sal i gågaden

ODENSE: På onsdag får byen en ny bar, der ikke minder om noget som helst andet.

Vi er midt i gågaden. Vestergade 60 helt præcis. Oven på Day Birger et Mikkelsen, hvor der før var kontorlokaler, har Andreas Salting lejet sig ind.

Første og anden sal er ved at blive indrettet til vin- og tapasbar.

På førstesalen springer en vinreol med mere end 300 flasker i øjnene. Og bevæger man sig en etage op, støder man på det, der ubetinget må være byens mest bemærkelsesværdige restaurationsmøbel: En hjemmegjort hjørnebænk beklædt med fliser. Designet i en stil, der er stærkt inspireret af den berømte catalanske arkitekt Antoni Gaudi.

Dette er blot toppen af en række små og store detaljer i rummene, der får lys fra vinduer fra gulv til loft.

Andreas Salting har brugt to en halv måned på at indrette lokalerne, og lige så originale, de ser ud, lige så originalt virker konceptet på Mundo, som stedet kommer til at hedde.

Som kunde kommer man til at kigge langt efter traditionelt vin- og spisekort. I stedet kommer man op ad trappen og ind på førstesalen. Her kan man gå på opdagelse i den frit tilgængelige vinreol og finde en flaske.
Andreas Salting vil på onsdag have fyldt helt op i den store vinreol med vin fra en lang række lande hentet hjem i små partier, så der hele tiden bliver nyt at smage.
Andreas Salting vil på onsdag have fyldt helt op i den store vinreol med vin fra en lang række lande hentet hjem i små partier, så der hele tiden bliver nyt at smage.
Foto: John Fredy

Et glas med låg

Køber man så et glas, kommer det med et særligt låg fremstillet af glaskunstneren Bente Krøldrup. Og på låget står en tapas fremstillet i det nyindrettede køkken.

Et glas er lig med en tapas, og hvad det er for en, skal være en overraskelse.

- Nøgleordene er forventning og overraskelse, siger Andreas Salting, som fandt inspirationen, da han for seks år siden opholdt sig et år i den andalusiske by Granada.

Der er flere myter om, hvordan begrebet tapas - en lille let sag, der kan spises i en mundfuld eller to - opstod. Men da det spanske ord betyder låg, lyder Andreas Saltings forklaring ganske troværdig: Man lagde et stykke brød over glasset med vin eller sherry for at holde fluerne væk. Og på et eller andet tidspunkt opstod idéen om at komme noget på brødet, og tapas var opfundet.

Siden er tapas blevet et temmelig vidt begreb, men Andreas Salting holder altså fast i det originale koncept, hvor et glas vin (eller fadøl) udløser en tapas. Den varierer til gengæld fra gang til gang og fra dag til dag, så her opstår overraskelsesmomentet.
Mundo
Den nye vin- og tapasbar ligger i Vestergade 60 på 1. og 2. sal. Ejendommen ejes af Karsten Bill Rasmussen.

Mundo åbner på onsdag og vil være åben onsdag-lørdag fra kl. 12-24. På lukkedagene kan der være særarrangementer, for eksempel vinsmagning.

Et glas vin og medfølgende tapas vil koste fra 50-150 kr., og man kan også få en halv liter fadøl plus en tapas for 50 kr. Eller cava og tapas. Kaffe og kage bliver der til gengæld ikke noget af. Men der kan købes en pølse- eller ostetallerken eller nogle få, små lune retter.

Andreas Salting og hans hustru har blandt andet solgt hendes lejlighed i Polen for at få råd til den originale indretning.

De satser blandt andet på, at der kommer kunder forbi, som drikker et glas vin eller to, inden de går ud og spiser eller går i teatret. De tapas, der bliver sereveret, behøver ikke nødvendigvis at være spansk inpirerede. Jævnfør navnet Mundo, der betyder Verden.
Mundos vinduer vender lige ud til gågaden, og de kan lukkes op, så gadeatmosfæren kan strømme ind.
Mundos vinduer vender lige ud til gågaden, og de kan lukkes op, så gadeatmosfæren kan strømme ind.
Foto: John Fredy

En gave

- Hovedvægten ligger på vin, og så kan du betragte tapas som en gave, vi giver. Og hvis du ikke kan lide den, lader du den stå, siger Andreas Salting, som typisk køber vin hjem i ganske små partier og fra skiftende leverandører eller via nettet. Og da tapas skifter med udbuddet af friske råvarer vil der hele tiden være nye muligheder.

Odense trænger til det

- Odense trænger til noget, der er anderledes end de evindelige clubsandwich, siger den nyslåede bar-ejer, som har erhvervet stedet sammen med sin polske hustru, Aga, som han mødte, da de begge arbejdede på Smyril Line - færgeruten mellem Hanstholm og Island. Her var Andreas Salting, der ellers også har studeret film og design, restaurant-supervisor.

Aga og Andreas, der begge er 28 år, driver Mundo sammen og er endda også blevet forældre til nu ni måneder gamle Sofija.

Faderens malerier

Og så er Andreas Salting nærmest flasket op med restaurationsdrift, da hans kunstnerforældre drev Cirkushotellet i Korshavn ved Fyns Hoved. Faren, Viggo Salting, har endda leveret fem malerier med vinstoksmotiver til at pryde førstesalen - endnu en af mange detaljer på et anderledes sted.

Tapas på original facon

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce