De store besparelser, der har ramt børnetandplejen i Odense, ses ikke i resten af landet, lyder det fra Tandlægeforeningen.

Det er ikke ligegyldigt, hvor ofte et barn lægger sig i tandlægestolen og lader fagfolk kigge sig ind i munden.

Derfor er det heller ikke overraskende, at det har fået konsekvenser for omfanget af hullede børnetænder, at over halvdelen af alle børn i Odense - på grund af millionbesparelser - venter mere end de anbefalede maksimalt to år mellem hver undersøgelse. Nogle venter helt op til fire år.

Susanne Egtoft Nielsen, der er formand for Tandlægeforeningens udvalg for offentligt ansatte tandlæger, og som selv arbejder i en kommunal børnetandpleje, siger:

- Det er nødvendigt at se børnene jævnligt for at vurdere, om børnene er i risiko for at udvikle huller. Vi kan ikke anbefale, der går mere end to år, for der kan godt nok ske meget i sådan en periode. Børnene kan for eksempel være begyndt at børste tænderne selv, og der skal holdes øje med, om de nye tænder kommer rigtigt ud, eller om de skal hjælpes på vej.

Hvad med forældrene - de har vel også et ansvar for deres børns tænder?

- Ja, men vi kan ikke forvente, at forældrene holder øje med det. Vi ser forældre, der tror, at halvandetårige børn selv kan børste tænder, og vi ser forældre, der ikke opdager tydelige huller, forklarer hun.

Odensebørn har flere huller

Ifølge Susanne Egtoft Nielsen er det ikke noget generelt billede, at børnetandplejen er så hårdt ramt af besparelser, som tilfældet er i Odense.

- Mit indtryk er ikke, at tandplejen sparer mere end resten af forvaltningerne. Men jeg ved godt, Odense har været igennem en hård omgang. Og når man ser på tallene, er der ingen tvivl om, at der er mere caries hos børnene i Odense end i landets andre store byer, konstaterer hun.

Derfor glæder det hende, at politikerne nu vil finde millioner til at rette op på besparelserne og ikke mindst på konsekvenserne for børnenes tænder.

- Det er dejligt, hvis børnetandplejen kan få mere at rykke med. Det er godt både for børnene og for samfundsøkonomien - det bliver dyrt på langt sigt, hvis børnene ikke jævnligt kommer til tandlæge.

Ifølge tal fra Børn- og Ungeforvaltningen i Odense har 33 procent af de odenseanske syvårige huller i tænderne, mens det gælder 27 procent på landsplan. For de femårige er det det 18 procent i Odense og 15 procent på landsplan.

  • Ahlmann-Jensen_Camilla_(2015)_013

    Af:

    Journalist på Odense-redaktionen, hvor jeg de fleste dage skriver om børne- og ungepolitik. Jeg blev uddannet journalist fra Syddansk Universitet i 2006 og har skrevet ord i aviser som Politiken og Nyhedsavisen, inden jeg i 2007 tog fat på Fyens Stiftstidende. Jeg bor i Odense sammen med min kæreste og vores to døtre.

Mere om emnet

Se alle
5
Børnene har fået flere huller i tænderne: Politiker skammer sig over besparelser på tandplejen

Børnene har fået flere huller i tænderne: Politiker skammer sig over besparelser på tandplejen

11
Politikere sparede millioner på tandplejen: Nu har børnene flere huller i tænderne

Politikere sparede millioner på tandplejen: Nu har børnene flere huller i tænderne

10
Rådmand om hullede sparetænder: Jeg er ærgerlig over det

Rådmand om hullede sparetænder: Jeg er ærgerlig over det