Sundhedsstyrelsen spænder ben for Fyns nye supersygehus

Heintje Carlsen fik i tirsdags en ny nyre på OUH. Overlæge Klaus Bistrup var chokeret, da han i sidste uge hørte, at det i fremtiden ikke vil være muligt. - Det var som at få slået begge ben væk under sig, siger han.
Foto: Yilmaz Polat

Sundhedsstyrelsen spænder ben for Fyns nye supersygehus

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ny specialeplan kan spænde ben for Fyns nye supersygehus
I Regionsrådet undrer Poul-Erik Svendsen sig, og Socialdemokraterne vil tage sagen op med sundhedsministeren.

Odenses nye supersygehus bliver måske slet ikke så "super" endda.

Som Fyens Stiftstidende tidligere har fortalt, planlægger Sundhedsstyrelsen nemlig at nedlægge en række af OUH’s højt specialiserede afdelinger. Eksempelvis bliver det ikke længere muligt at få en ny nyre i Odense, som 37-årige Heintje Carlsen fra Hjallese ellers fik det i tirsdags.

- Hvis det var i Århus eller København, havde jeg ikke fået det halve antal besøg af familie og kammerater. Det er, hvad jeg kalder livskvalitet, siger han.

Ifølge flere politikere ligner Sundhedsstyrelsens plan desuden et regulært attentat mod de anbefalinger, som regeringens eget ekspertudvalg kom med i november 2008. Anbefalinger, som regeringen i første omgang fulgte til punkt og prikke.

Københavneri

Her indstillede ekspertudvalget i sin rapport, at OUH blandt andet "fremover skal være det faglige omdrejningspunkt og levere den højt specialiserede behandling i regionen". Bemærkningen udløste 6,3 milliarder statskroner til et splinternyt supersygehus, som skal stå færdig ved siden af Syddansk Universitet i det sydlige Odense om seks-otte år

- Men vi smider ikke så mange penge efter et nyt hospital, hvis det så viser sig, at der er noget københavneri i Sundhedsstyrelsen, som gør, at OUH bliver overset, siger Region Syddanmarks næstformand Poul-Erik Svendsen (S).

Han henviser til, at Sundhedsstyrelsens plan lægger op til, at nyrefunktionen fremover kun skal varetages af Rigshospitalet i København og Skejby i Århus.

Partifællen, Socialdemokraternes sundhedsordfører, Sophie Hæstorp Andersen, er tilsvarende skeptisk over for udspillet fra Sundhedsstyrelsen.

- Hvis OUH står til at miste en række højt specialiserede afdelinger, der står i modsætning til ekspertudvalgets vurdering, så er det en sag, vi må tage op med ministeren, siger hun.

SDU er i fare

I lørdagens avis luftede tre ledende overlæger på OUH deres bekymring for, at et svækket OUH i værste fald vil betyde enden på lægeuddannelsen på SDU.

Så galt tror universitetets rektor Jens Oddershede dog ikke, det går.

- Men det vil uden tvivl ramme uddannelsen i negativ retning, at vores studerende ikke fremover kan snuse til samme store vifte af specialer, siger Jens Oddershede.

Rektoren mener, at Sundhedsstyrelsens plan går stik imod de anbefalinger, som regeringens egne eksperter kom med for to år siden.

- Det virker som om, at regeringens ekspert-udvalg og Sundhedsstyrelsen ikke har talt sammen. Sundhedsstyrelsens oplæg er klassisk københavneri, mens udvalget lægger op, at vi skal have tre ligeværdige universitetshospitaler i landet.

Hverken sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K) eller Sundhedsstyrelsen ønsker at kommentere specialeplanen før den offentliggøres den 28. februar.

Sundhedsstyrelsen spænder ben for Fyns nye supersygehus

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce