Sume - lyden af den grønlandske revolution

Sume forandrede Grønland med bandet første rockalbum i 1973. De grøndlandssprogede og dansk-kritiske tekster var med til at skabe de ændringer, som i 1979 gav Grønland selvstyre. Hele 20 procent af den grønlandske befolkning købte pladen, og bandet har i dag ikonisk betydning. Filmen har danmarkspremiere i Nordatlantisk Hus i Odense på torsdag, hvor instruktøren vil være til stede og fortælle om baggrunden for at lave filmen.

Sume - lyden af den grønlandske revolution

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ny dokumentarfilm om Grønlands største rockband får danmarkspremiere i Nordatlantisk Hus

Odense: Sume er navnet på Grønlands største store rockband, et pionerband, hvis sange i dag er en del af Grønlands historie. Men det er også titlen på en ny dokumentarfilm - med undertitlen "Lyden af en revolution" - som får danmarkspremiere i Nordatlantisk Hus på havnen torsdag den 16. oktober.

Sume, som betyder "Hvor?" på grønlandsk, indspillede bandets første rockplade "Sumut" med grønlandsk tekst i 1973. 20 procent af den grønlandske befolkning købte pladen, der lancerede begreber som "revolution" og "undertrykkelse" i det grønlandske sprog. For mange kickstartede Sume den grønlandske selvbevidsthed og førte an i den kamp, der i 1979 førte til indførelsen af Hjemmestyret - Grønlands første store opgør med kolonimagten Danmark.

Filmen er optaget i 2012, hvor Sume genkalder ånden fra 1970'erne på en skibstur langs Grønlands vestkyst. Bandet spiller koncerter de samme steder som dengang og når til sidst kulminebyen Qullissat, der blev lukket af de danske myndigheder for godt 40 år siden. De menneskelige konsekvenser af den beslutning var katastrofale, og lukningen blev afgørende for ophøret af Grønlands kolonistatus - godt hjulpet på vej af den sang, Sume skrev om forløbet.

Første forestilling udsolgt

Filmen trækker også tråde fra 70'ernes idealisme til en nutid, hvor Grønland står over for den ultimative test på, hvor meget selvstændighed et lille land kan magte.

I en tid, hvor Kim Leines bøger om Grønland sælger godt, har der været stor interesse for at se filmen. Så stor, at Nordatlantisk Hus har besluttet af vise filmen to gange på premiereaftenen. Her vil instruktøren Inuk Silis Høegh og producer Emile Hertling Péronard begge gange præsenterer filmen og fortælle om idéen og baggrunden for at lave filmen.

En af årsagerne er den unges generations forsøg på at forstå, hvad der skete dengang, som instruktør Inuk Silis Høegh forklarer i en pressemeddelelse:

- Vi er vokset op med vores forældres historier om, hvordan musikken og teksterne forandrede den måde, de tænkte på og den måde, de så sig selv som grønlændere. Det her er vores forsøg på at forstå, hvad der skete - og et forsøg på selv at opleve en vigtig historisk periode, der har været med til at forme det Grønland, vi kender i dag.

Filmen om Sume udmærker sig ved at være den første lange dokumentarfilm produceret i Grønland, og den første film om moderne film om grønlandsk historie set fra et grønlandsk perspektiv. Filmen er allerede set af mere end 10.000 mennesker i Grønland.

Sume - lyden af den grønlandske revolution

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce