Mandag aftens stormøde mellem politiet, kommunen og de erhvervsdrivende i Odense bliver lukket for pressen. Meningen er at der skal kunne tales frit for de inviterede forklarer politidirektør.

Når rådhushallen på rådhuset i Odense mandag aften er rammen for et stormøde melllem kommune, politi og forretningsdrivende, så er det uden pressen på tilhørerpladserne. Mødet handler om, hvordan man kan komme afpresning fra byens bandemiljø til livs, og her kan pressenes tilstedeværelse spænde ben for formålet. I hvert fald, hvis man spørger hos Fyns Politi.

- Det har på intet tidspunkt været meningen, at mødet skulle være åbent for pressen. Der er ikke tale om et offentligt møde men et møde, hvor vi har inviteret de forretningsdrivende i Odense for at snakke om, hvordan vi kan hjælpe hinanden i forhold til at undgå afpresning fra kriminelle miljøer. Vi vil gerne have en åben samtale og den tror vi ikke vi kan få, hvis deltagerne risikerer at alt det de nu siger bliver citeret eller sendt direkte af tilstedeværende medier, siger politidirektør ved Fyns Politi, Kit Claudi Grøn-Iversen.

Men strider det ikke mod hele mødet formål, at informere hinanden om mulighederne for at stoppe de her mennesker, at mødet så er lukket. Der er omkring 100 tilmeldt og andre udenfor mødet kunne jo også have gavn af den information i som myndighed kommer med?

- Vi vil rigtig gerne fortælle både før og efter mødet, hvilke muligheder der er for at få hjælp, hvis man oplever at blive truet. Men idéen med mødet er at skabe en fælles musketerånd mellem os, kommunen og de forretningsdrivende. Og det mener vi sker bedst i et lukket forum, hvor folk trygt og roligt kan fortælle hvad de vil, uden at skulle risikere at blive citeret.

Er det fordi I regner med at forlade mådet men en hel stribe nye anmeldelser?

- Nej. Det er ikke mødets formål.

Har i screenet de 100 tilmeldte deltagere på forhånd. Der kan jo godt sidde forretningsdrivende, der på en eller anden måde har en relation til de grupperinger de handler om?

- Nej, det har vi ikke. Men skulle der sidde nogen, som på en eller anden måde har sympati eller en eller anden relation til de her grupper, så er det da vores håb, at de får øjnene op for, hvad det betyder for byen, at nogen laver denne her form for kriminalitet.

Nu holder i stormøde og i april kommer den første sag om afpresning for retten (sag om afpresning af en tatovør red.). Hvor vigtigt er det for jer, at sagen kommer hurtigt for?

- Det er vigtigt at vi kan vise, at det nytter noget, hvis man anmelder sager til os. At andre måske så også går til os. Det er jo den eneste måde vi kan få ryddet op på. At stå sammen og sige fra, siger Kit Claudi Grøn-Iversen.

Mødet starter mandag klokken 19 og varer to timer.

  • Thomsen_Erik_(2015)_006

    Af:

    Odenseredaktør på Fyens Stiftstidende Uddannet fra Danmarks Journalisthøjskole i Aarhus juni 1996 Har tidligere skrevet bl.a. bykulturstof og gennem en årrække kriminalstof som kriminalredaktør på avisen. Leder Odense-redaktionens 11 journalister, der hver dag dækker hele Odense Kommune