Højby Skole har sendt en gåbus på gaden. I bussen uden hjul skal store elever hjælpe små elever sikkert i skole

Højby: Det kan minde om en helt almindelig bus. Med stoppesteder og afgangstider.

Alligevel er der noget særligt ved den bus, der onsdag havde første afgang i Odense-forstaden Højby.

For bussen er en gåbus uden hjul og med skolebørn som chauffører.

11 elever fra 6. til 9. klasse på Højby Skole er uddannet som gåbus-chauffører, og tanken er, at de hver morgen skal hjælpe skolens yngste elever sikkert i skole - på gåben.

- Gåbus er et rigtig spændende tiltag, der skal få flere elever på de odenseanske skoler til at gå i skole og dermed være med til at mindske de trafikale problemer foran skolerne. En gåbus er på den måde med til at gøre det sunde valg til det nemme valg, siger Jane Jegind, Venstres by-og kulturrådmand.

Ud af bilerne

Og det er der brug for. For Odense Kommune har ambition om at få væsentlig flere skoleelever ud af forældrenes biler morgen og eftermiddag. Til gavn for både miljø og for børn.

- Forskning viser, at aktiv transport gør børn sundere og mere læringsparate, forklarer Cammilla Jørgensen, der er projektleder i Dansk Skoleidræt, som sammen med Trygfonden står bag gåbussen.

- Ifølge en undersøgelse fra Rådet fra Sikker Trafik er mange forældre utrygge ved at sende deres barn alene ud i trafikken på grund af de mange biler på skolevejen og barnets manglende erfaring med trafikken. Men med gåbus er de små nye trafikanter ikke overladt til sig selv, de får hjælp af chaufførerne hele vejen, understreger Cammilla Jørgensen.

En af de chauffører er Melina Holm Müller fra 8.a på Højby Skole.

- Når vi "kører" med gåbussen, er der ingen voksne med. Så er det vores ansvar at lære de små om trafikken. Vi skal gå forrest som gode eksempler og vise dem, hvordan de skal gå sikkert, når de er ude blandt biler og cykler på vejene, siger hun.

Gåbus er en del af programmet Sunde Børn Bevæger Skolen, som er et samarbejde mellem Trygfonden og Dansk Skoleidræt. Det overordnede mål med programmet er, at flere børn og unge bevæger sig mere og tidligt i livet grundlægger sunde vaner.

  • Ahlmann-Jensen_Camilla_(2015)_013

    Af:

    Journalist på Odense-redaktionen, hvor jeg de fleste dage skriver om børne- og ungepolitik. Jeg blev uddannet journalist fra Syddansk Universitet i 2006 og har skrevet ord i aviser som Politiken og Nyhedsavisen, inden jeg i 2007 tog fat på Fyens Stiftstidende. Jeg bor i Odense sammen med min kæreste og vores to døtre.