Stofindtagelsesrum i fare efter nej til tilskud

Heinz Wolf, leder af Kirkens Korshærs varmestue på Østergade, hvor stofindtagelsesrummet også ligger: - Vi har lavet et skrabet minimumstilbud, hvor der er skåret ind til benet. Det vil give os store problemer i dagvarmestuen, hvis vi skal hen og lukke stofindtagelsesrummet i perioder, for så vil folk begynde at bruge toiletterne her til at fixe på. Og det vil også gå ud over nærmiljøet.

Stofindtagelsesrum i fare efter nej til tilskud

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Stofindtagelsesrummet i Østergade mangler en million kroner i at kunne køre videre som hidtil i 2018. Ordningen fik ingen penge fra satspuljemidlerne og nu vil politikerne prøve andre løsninger.

Stofindtagelsesrummet i Østergade holder ikke bare misbrugere fra at fixe på gaden, det fungerer også som en overgangsordning til at få folk i misbrugsbehandling og til at give folk et bedre helbred.

Men den indsats står til at blive alvorligt decimeret, hvis ikke politikerne finder godt 1 million kroner ekstra i det nye år.

Det skyldes, at der ikke var penge til stofindtagelsesrummene i København, Aarhus, Odense og Vejle, da landspolitikerne delte årets satspuljemidler ud. Og det bekymrer SF's Brian Dybro:

- De penge skal findes, uden at vi sparer på andre sociale tilbud. For så mange penge bruger vi ikke på socialt udsatte. Og Beskæftigelses- og Socialudvalget og rådmand Steen Møller må afsøge, hvad der er af muligheder, siger han.

- Stofindtagelsesrummet har været en stor succes. Det vil være en katastrofe, hvis man vil reducere tilbuddet, fordi vi nu endelig har sikret nogle ordentlige forhold for nogle af de mest udsatte misbrugere, som ellers var henvist til baggårde og offentlige toiletter.  Her får de en god hjælp og mange hjælpes videre til andre tilbud.

 

Mange brugere kommer udefra

Selv om stofindtagelsesrummet er et anonymt tilbud, ved man, at næsten fire ud af ti brugere kommer udefra, altså fra andre kommuner end Odense.

Det skyldes primært, at omkring halvdelen af brugerne på kommunens herberg og forsorgshjem er borgere fra andre dele af landet. De bruger faciliteterne dér, hvor de færdes.

Stofindtagelsesrummet er et såkaldt partnerskabstilbud, hvor Kirkens Korshær står for driften. Og det vil være meget svært at skære i ordningen, forklarer leder Heinz Wolf:

- Vi har lavet et skrabet minimumstilbud, hvor der er skåret ind til benet. Det vil give os store problemer i dagvarmestuen, hvis vi skal hen og lukke stofindtagelsesrummet i perioder, for så vil folk begynde at bruge toiletterne til at fixe på. Og det vil også gå ud over nærmiljøet her omkring, siger Heinz Wolf.

Besparelse kan gøre ondt

Rådmand Steen Møller (K) vil i første omgang prøve at overbevise landspolitikerne om, at stofindtagelsesrum skal på finansloven.

- Vi har taget kontakt til de andre kommuner, der har stofindtagelsesrum, for at lave en fælles henvendelse til Folketingets partier for at komme med på finansloven, hvor ordningen hører hjemme. Det er en opgave, der rækker ud over den enkelte kommune - det er jo ikke kun Odense-borgere, der har glæde af stofindtagelsesrummet, siger han.

- Umiddelbart er jeg lidt forundret, for undervejs i processen, har vi kun fået positive meldinger. Senest har vi haft sundhedsministeren på besøg og fik meget ros, så derfor undrer det mig, at man med et pennestrøg "glemmer" at finde penge til stofindtagelsesrum, siger Steen Møller.

I Beskæftigelses- og Socialudvalget er alle partierne - K, V, S og EL - enige om, at det ikke er en løsning at skrue ned på halv blus.

- Hvis det ikke lykkes os at få ordningen på finansloven, kan det være, at vi bliver nødt til at rette henvendelse til de kommuner, der har borgere, som bruger det, og se om vi kan få penge. Ellers er vi nødt til selv at finde pengene et andet sted i forvaltningen, og det kommer til at gøre ondt, siger Steen Møller.

Han leder det sidste udvalgsmøde som rådmand den 5. december, men regner ikke med, at man når at have en løsning på plads inden da:

- Det bliver ikke en misundelsesværdig opgave, det nye udvalg kommer til at stå med efter valget, som han konstaterer.

Finansloven vil være endelig på plads inden for den næste måned.

Stofindtagelsesrum i fare efter nej til tilskud

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce