De støjplagede beboere på Thujavej i Odense SV er blot nogle af de 27.000 borgere i byen, der oplever støjgener. Dem, der er hårdest ramt, skal hjælpes først, siger rådmand Jane Jegind (V).

Som fyens.dk og Fyens Stiftstidende kunne berette sidste lørdag, så kæmper seks husstande fra Thujavej i Odense en indædt kamp for at blive hørt, fordi de ikke føler, at de problemer, de har med støj ved deres boliger, bliver taget alvorligt.

Husene ligger i første række ud til Assensvej og samtidig nær motorvej E20.

- Vi har talt med både borgmesteren, rådmanden og embedsfolkene på kommunen. Og med Vejdirektoratet. De lytter, men der sker ikke mere. I stedet får vi at vide, at der ikke er nogen penge, og at der også er andre, der har problemer, kunne en af beboerne, Egon Jørgensen, berette.

Konkret efterlyser beboerne støjafskærmning ud mod Assensvej, hvor motorvejstilkørslen i øjeblikket er ved at blive optimeret. Og rådmand Jane Jegind (V), som avisen traf for en kommentar tidligere på ugen, forstår ønsket. Men desværre for beboerne på Thujavej har hun ingen konkrete nu og her-løsninger.

- Jeg har fuld forståelse for, at de oplever det generende. Det er der desværre rigtig mange, der oplever rundt omkring i byen. At trafikstøj og andet støj er øget. Derfor har vi også for et par år siden lavet en støjhandlingsplan. Desværre er der kun sat et par millioner af til den, og jeg og udvalget har valgt at starte de steder, hvor det er værst, siger hun.

Området ved Thujavej er konkret blevet vurderet i forbindelse med den igangværende ombygning af Assensvej, oplyser rådmanden, og kortlægningen viser, at den nuværende ombygning ikke forventer at bidrage med yderligere støj. Heller ikke en eventuel flytning af frugt- og grøntvirksomheden Gasa til Højmeområdet forventes isoleret set at give så stor en ekstra støjbelastning, at det rykker Thujavej frem på listen som en akut sag. Jane Jegind siger:

- Forvaltningens vurdering er, at støjen vil øges et sted mellem nul og to decibel, og på den baggrund er det forvaltningens vurdering, at det ikke udløser, at vi skal aflyse projekter et andet sted for at gøre noget nu og her. 

Mere fokus på støj

De begrænsede midler til trods, understreger rådmanden, at hun er med på, at der er behov for mere fokus på at bekæmpe støj.

- Det skal ingen hemmelighed være, at de to millioner kroner om året, vi har afsat til støjhandlingsplanen, rækker som skrædder et vist sted. Derfor er der behov for, at byrådet i de kommende år har mere fokus på, at støj er en voksende faktor i vores by, som jo også vokser, siger hun.

Konservatives spidskandidat ved det kommende kommunalvalg, Søren Windell, er enig. Han påpeger, at med den vækst, der er i Odense nu, skal politikerne passe på ikke at "tromle folk ned i vækstens hellige navn".

- Der er 27.000 husstande i Odense, som lever med støj over de grænseværdier, der er, påpeger han og tilføjer:

- Det der med at kunne gå ud i sin have og være til udendørs, det har man krav på. Det er også et spørgsmål om, at støj kan gøre folk syge.

Søren Windell siger, at hans parti konkret foreslår at bruge 15 millioner kroner om året på støjbekæmpelse. 10 millioner skal bruges til en pulje ved motorvejen, hvor Vejdirektoratet forhåbentligt også vil bidrage med et tilsvarende beløb, mens de sidste fem mio. kroner skal bruges ved de øvrige veje i kommunen.

På Thujavej må de indtil videre ruste sig med tålmodighed. Og håbe måske håbe på, at støj er et emne, der rammer så mange og så bredt, at det har potentiale til at blive et af emnerne i valgkampen senere på året. 

 

  • Blichfeldt_Rune

    Af:

    Uddannet fra Danmarks Journalisthøjskole i Aarhus i 2004. Samme år ansat på Fyens Stiftstidende. Siden 2005 på Odense-redaktionen. Har siden 2007 især dækket byudvikling. herunder emner som Odense Letbane og ombygningen af Thomas B. Thriges Gade.

Mere om emnet

Se alle
Gasa-flytning: Politikerne har hørt på borgernes kritik

Gasa-flytning: Politikerne har hørt på borgernes kritik

14
Nødråb fra Thujavej: Vi drukner i støj

Nødråb fra Thujavej: Vi drukner i støj

14
Gasa-flytning truer fodboldklubs fremtidsplaner

Gasa-flytning truer fodboldklubs fremtidsplaner