Søren Vittrup fra Bullerup ved Odense vil åbne firma i tidligere lægepraksis. Det må han ikke

Han var gået i banken - hun fik lavet tilstands- og energirapport. Alligevel flytter Søren Vittrup ikke sin virksomhed Audiocompagniet ind i læge Lise Tofthøjs forhenværende praksis i Bullerup.

Selv om der er mindre end 500 meter mellem de to steder i luftlinje, må den tidligere lægepraksis nemlig ikke bruges som "butik".

Det er sådan, Søren Vittrups virksomhed Audiocompagniet, der sælger hi-fi-udstyr primært over nettet, rubriceres i det offentlige. Og så hjælper det ikke noget, at Søren Vittrup mener, at Audiocompagniet er en engrosvirksomhed med web-shop og alt andet end en butik.

- Jeg har et almindeligt arbejde tre dage om ugen, og to andre af ugens dage kommer der - hvis det går højt - fem mennesker hjem til mig for at høre noget udstyr, siger Søren Vittrup.

Han har pladespillere, forstærkere, tunere og højttalere stillet op i et ombygget værksted og andet står i hans stue. Han sælger engros til andre firmaer, men sælger også noget til private og leder derfor efter et større sted. Og den tidligere lægepraksis var til at få til en overkommelig pris.

Virksomheden har dog ikke en størrelse, så han har råd til en decideret butik i centrum eller i et område som Skibhuskvarteret.

En butik ville også kræve, at han skulle være der fuld tid, og det kan han heller ikke:

- Hos mig køber man ikke bare noget tilfældigt. Man skal have en god oplevelse, og jeg giver mig god tid til kunderne, siger han.

En løsning kunne være at lave en lille butik sammen med en bekendt, der sælger vin - to ting, der ikke konkurrerer indbyrdes, men hvor et salg hos den ene måske kunne kaste noget interesse af sig for den andens produkter.

De fandt et lokale i Tarup, hvor Søren Vittrup gerne måtte sælge sit hi-fi udstyr, og så troede han, at alt var godt.

- Men der måtte man ikke sælge vin, så den gik heller ikke, siger Søren Vittrup.

Han har ikke en finger at sætte på kommunens rådgivning - han har fået masser af venlig hjælp. Det hjælper ham bare ikke videre:

- Det er svært at finde noget brugbart, fordi jeg på grund af reglerne er tvunget til at finde en butik. Dem, jeg har råd til, ligger typisk i et industriområde, og der skal bygges meget om, før de kan bruges. Alternativt skulle jeg finde et byhus med tilhørende butik, men det har jeg heller ikke de økonomiske muskler til.

Heller ikke læge Lise Tofthøj er begejstret for reglerne - og kommunens håndhævning af dem:

- Begrundelsen er, at man ikke vil have en forretning i et villakvarter. Men den ligger jo i forvejen i et villakvarter. Og vi har haft en trafik på 50-60 mennesker til lægehuset om dagen - hos Søren Vittrup kommer højst fem mennesker et par dage om ugen, siger hun.

- Jeg synes, forvaltningen er godt på vej til at chikanere en lille erhvervsdrivende ud af Bullerup-Agedrup igen.

Lise Tofthøj har nu opgivet at sælge den tidligere lægepraksis som erhvervsejendom. Den er nu sat til salg som almindelig bolig - med et betragteligt tab til følge:

- For os betyder det en masse bøvl, fordi huset skal sælges efter nogle andre retningslinjer end erhverv. Og for os kommer det til at betyde et pænt stort økonomisk tab, siger hun.