Stigende vold fra psykisk syge misbrugere


Stigende vold fra psykisk syge misbrugere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

AFMAGT: Mennesker med to diagnoser bliver kastebolde i systemet

Psykiatriske patienter, der også har et misbrug, fylder i politiets døgnrapporter og udgør en voksende risiko.

Den 23. december blev en 37-årig kvinde brutalt stukket ned på herberget i Benediktsgade i Odense. Drabsmanden var en 40-årig alkoholiker med et pillemisbrug. Hans personlighed bliver nu kortlagt.

- Det er bekymrende med de kriminelle psykisk syge, der udgør en trussel mod andre mennesker, siger ledende overlæge Helle Hougaard, retspsykiatrisk afdeling på Sct. Hans Hospital .

- De sværeste af disse patienter skal i behandling - selvom de ikke er motiverede, siger hun.

Helle Hougaard mener, at "de gule papirer" skal i brug oftere. Med dem kan psykiatere tvangsindlægge psykotiske patienter, der har udsigt til bedring, hvis de kommer i behandling.

Vold på varmestuer

På varmestuer og herberger er psykisk syge misbrugere i stigende grad årsag til voldelige hændelser.

- Vi får flere på varmestuerne, der har hårdt brug for behandling både for et misbrug og en psykisk lidelse. Men det er svært at finde hjælp, siger Bjarne Lenau Henriksen, chef for Kirkens Korshær.

Mennesker med de to diagnoser befinder sig nemlig i et tomrum: Distriktspsykiatrien siger nej til at behandle dem, hvis de er misbrugere, og misbrugscentre lukker porten, når de også har en psykisk lidelse. Sådan lyder meldingen fra ansatte og frivillige ved Kirkens Korshær.

Thorkil Sørensen, leder af psykiatrisk afdeling på Odense Universitetshospital, bekræfter, at psykiatrien er for tilbagelænet, når der kommer en psykisk syg misbruger:

- Man mener, at behandlingscentret for misbrugere må tage over, forklarer han.

På Fyns Amts Behandlingscenter tager de mod alle, siger centerleder Birthe Vorsum.

- Men vi skal ikke behandle den psykiatriske lidelse, så vi sørger for, at de bliver sendt videre til de rette, understreger centerlederen.

Flere med to diagnoser

Antallet af psykisk syge med et misbrug er vokset de senere år.

- Stofferne er mere udbredte i dag, og misbrug rammer især socialt udsatte som psykisk syge. Det er en klar tendens i storbyerne, siger Thorkil Sørensen.

Der er bred enighed på landsplan om, at problemet med psykisk syge generelt nu er så omfattende, at der skal sættes ind.

Folketinget sætter bedre behandling af psykisk syge på dagsordenen. Ikke mindst efter at mordet på Ejvind Corneliussen i Middelfart nåede Anders Foghs bord.

- Det er hele psykiatrien, der trænger til et løft, siger Ib Dalsfledt (DF), formand for Social- og Psykiatriudvalget i Fyns Amt.

Stigende vold fra psykisk syge misbrugere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce