Stiftstidende afviser krav fra politiet

Fyns politi kræver, at medier skal underskrive en aftale for at komme med på øvelse. Stiftstidende afviser.
Foto: JENS PANDURO/POLFOTO

Stiftstidende afviser krav fra politiet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fyns Politi kræver, at medier skal underskrive forhåndsaftale for at komme med til træningsøvelse i dag

ODENSE: Fyens Stiftstidende dækker ikke en politi-øvelse i eftermiddag i nogle ejendomme bag jernbanemuseet.

Her skal politifolk, der har uddannet sig til at trænge ind i huse, aflægge prøve. Men det bliver uden lokal presse.

Årsagen er, at Fyns Politi på forhånd har krævet Stiftstidendes underskrift på en 18 punkters kontrakt, hvor politiet blandt andet kræver, at det er politidirektør Poul Løhde, og ikke Stiftstidendes chefredaktør, Per Westergård, der i tvivlstilfælde skal afgøre, hvilke oplysninger fra øvelsen der skal med i avisen.

- Det er helt uacceptabelt og helt utænkeligt, at vi underskriver kontrakter med denne ordlyd. Det er afgørende for en avis - på vegne af sine læsere - at have arme og ben frie til at lave journalistik og selv have retten til at redigere. Vi oplever i stadigt stigende grad, at både private firmaer og offentlige myndigheder forsøger at genindføre censur. Det vil jeg ikke acceptere, siger Per Westergård.

Avisen afviste i januar en tilsvarende kontrakt med Fyns Politi i forbindelse med en nattereportage i Odense, og i sidste uge sagde Stiftstidende også nej til at skrive under på en lignende kontrakt, da Skat var på en kontrol-aktion på Egeskov Marked.

Begge historier blev skrevet alligevel, men uden at myndighederne havde indflydelse på dem.

Løhde vil ikke redigere

Poul Løhde, politidirektør i Fyns Politi, understreger, at han ikke ønsker at redigere i, hvad Stiftstidende skriver.

Ifølge Poul Løhde bunder politiets krav kun i, at pressen nogle gange får mere adgang, end den har krav på. Og derfor bør der være forhåndsbegrænsninger i, hvad der kan skrives og ikke skrives.

- Nogle gange får I som presse adgang til situationer, hvor I egentlig ikke har noget at gøre. Er I med på reportage med en patrulje, overværer I måske undervejs husspektakler mellem en kendt direktør og hans kone. Her bør pressen være underlagt den samme tavshedspligt som betjentene, siger Poul Løhde.

- Under en politi-øvelse får I også adgang til at se, hvordan vi uskadeligegør forbrydere. Noget er vi nødt til at holde hemmeligt, og derfor er vi nødt til at have en kontrakt på, hvad der måske skal luses fra i den endelige reportage, siger politidirektøren.

Netop hemmeligholdelsen af, hvordan de snart nyuddannede indtrængningstyrker øver, er årsag til den aktuelle tvist mellem Fyns Politi og Fyens Stiftstidende.

- Standardkontrakten skal sikre, at vores taktiske koncepter ikke bliver afsløret, og så de involverede politifolk får chance for at sige fra over for pressen undervejs, siger vicepolitiinspektør Per Lydiksen Laursen, Fyns Politi.
Fakta
Det er afgørende for en avis - på vegne af sine læsere - at have arme og ben frie til at lave journalistik og selv have retten til at redigere.

Stiftstidende afviser krav fra politiet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce