Sporskifte: Forlader universitetet og åbner butik med fynske specialiteter

Ægteparret Kristian Nordfred Hansen og Astrid Roll Vitved har sagt deres job op på SDU og åbner nu en lille specialbutik, som sælger fynske råvarer og produkter i Overgade. Foto: Nils Svalebøg

Sporskifte: Forlader universitetet og åbner butik med fynske specialiteter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kristian Nordfred Hansen og Astrid Roll Vitved har sagt farvel til gode job på Syddansk Universitet for at åbne Nordfreds i Overgade - en hyggelig butik fyldt med fynske specialiteter og et lille menukort. De to forfølger en drøm og håber samtidig at få mere tid sammen med børnene.

Hvad får en videnskabelig assistent på et stort EU-forskningsprojekt og en virksomhedskonsulent fra Syddansk Universitet til at forlade den akademiske verden og springe ud som butiksejere? Tilmed som butiksejere i Overgade, som er så plaget af ombygningen af Thomas B. Thriges Gade, at flere butikker har registreret, at antallet af kunder er faldet med 30 procent?

Kristian Nordfred Hansen, 35, og Astrid Roll Vitved, 33, behøver ikke kigge længe på hinanden for at svare:

- Vi har altid arbejdet i restaurationsbranchen, mens vi har læst, siger hun.

- Vi har mødt hinanden her, og vi har altid godt kunne lide jargonen og den måde at arbejde på, supplerer han.

- Det er en meget social branche. Og den interaktion, du har med gæsterne, er meget givende - og meget anderledes end den mere formelle tone, man har i det akademiske miljø, hvor man også tit arbejder ret så alene, siger Astrid Roll Vitved.

I dag er børnene Theodor på tre og Josefine på snart to ikke med, men man skal ikke blive overrasket over at møde dem i butikken, der satser på at sælge fynske specialiteter og derudover tilbyder et lille frokostmenukort med sandwich og lokalt producerede tapas.

- Vi har ikke gjort det her for at blive millionærer, for så var vi blevet i vores job, uddyber Kristian Nordfred Hansen.

- Vi siger nej til to gode lønninger, gode arbejdsforhold, barnets første og anden sygedag og gode pensionsforhold. Og det gør vi for at få en oplevelse sammen som familie. Forhåbentlig giver det os en anden tid til børnene. Skulle der opstå nogle problemer, har vi begge vores forældre her i byen, og de er en stor hjælp og aflaster blandt andet ved at hente børnene.

- Man behøver ikke importere fra Italien for at få nogle lækre smagsoplevelser. Vi producerer sindssygt meget godt her på Fyn, og det kunne vi godt tænke os at vise frem.
Astrid Roll Vitved, medindehaver af Nordfreds i Overgade.
Forretningen har ikke haft svært ved at finde søde produkter, for dem bliver der produceret mange af på Fyn. Her er det hjemmelavet lakridsflødekaramel overtrukket med hvid chokolade, som efterfølgende er rullet i hindbærstøv. Foto: Nils Svalebøg
Forretningen har ikke haft svært ved at finde søde produkter, for dem bliver der produceret mange af på Fyn. Her er det hjemmelavet lakridsflødekaramel overtrukket med hvid chokolade, som efterfølgende er rullet i hindbærstøv. Foto: Nils Svalebøg

Gårdbutikken bragt ind til centrum

Tanken bag Nordfreds, som kælderbutikken i Overgade 25 hedder, er at trække nogle af lækkerierne fra de fynske special- og gårdbutikker ind til centrum af Odense. Men det har ikke været helt så enkelt som først antaget.

For det første leverer nogle af dem primært til danske toprestauranter, for det andet har nogle af dem sagt nej til at producere mere, end de allerede gør.

Alligevel er der mange kvalitetsprodukter at vælge imellem. For eksempel er skinkerne fra Steensgaard berømmet for deres smag, og kødet bruges sammen med ost fra Gundestrup Mejeri i nogle af de sandwich, den nye butik også tilbyder. Meningen er, at folk kan smage varerne i butikken og købe det med hjem, de godt kan lide. Om det så er ost, kød, syltede tomater eller løgkompot; "Tro, Håb & Sodavand", specialøl fra Kunstbryggeriet Far & Søn eller whisky og gin fra Nyborg Destilleri.

- Meningen med Nordfreds er at lade folk smage på de fynske produkter, vi har. Man behøver ikke importere fra Italien for at få nogle lækre smagsoplevelser. Vi producerer sindssygt meget godt her på Fyn, og det kunne vi godt tænke os at vise frem, siger Astrid Roll Vitved.

- Man kører ikke 45 minutter for at købe en salami på Steensgaard, men her har vi samlet et større udbud fra hele øen. Nogle ting kan man ganske vist købe online, men når folk køber noget specielt, som også kan være lidt dyrere, vil de fleste gerne se og smage på produktet og høre historien bag. Vi er sikre på, at der er et marked for det her, også fordi det er oppe i tiden at støtte og købe lokalt. Produkterne skal bare være tilgængelige for folk.

Nordfreds har også en lille spiseafdeling, hvor man kan nyde en sandwich, forskellige tapas eller en snack til sin øl eller sodavand. Butikken lukker klokken 17.30 hver dag, men de, der kommer i åbningstiden, har mulighed for at lytte til lidt forskellige plader. Foto: Nils Svalebøg
Nordfreds har også en lille spiseafdeling, hvor man kan nyde en sandwich, forskellige tapas eller en snack til sin øl eller sodavand. Butikken lukker klokken 17.30 hver dag, men de, der kommer i åbningstiden, har mulighed for at lytte til lidt forskellige plader. Foto: Nils Svalebøg

Overlevelse

Og så er vi tilbage til det med Overgade, der har væsentlig færre kunder end tidligere.

- Vi ligger her, tilmed i en kælderbutik, så vi kan ikke forvente, at folk skal finde os af sig selv. Vi skal ud til folk og lave nogle events, der får folk herned, for vi er overbevist om, at hvis de først har været her en gang, kommer de igen, siger Astrid Roll Vitved.

- Huslejen er, hvor vi kan være med, og vi kan skrue ned for blusset, hvis vi har behov for det. Vores forhåbning er, at hvis vi kan få det her til at løbe rundt nu, kan det kun gå en vej, siger Kristian Nordfred Hansen.

- Kan vi holde det her kørende i to år, til vejarbejdet er slut, har vi til gengæld en fuldstændig fantastisk beliggenhed.

Syltetøj fra Annas Gourmet laves på Selleberg Herregård. Jordbærmarmeladen laves med hele ribs, mens appelsinmarmeladen ved siden af er tilsat chili og vanilje. Foto: Nils Svalebøg
Syltetøj fra Annas Gourmet laves på Selleberg Herregård. Jordbærmarmeladen laves med hele ribs, mens appelsinmarmeladen ved siden af er tilsat chili og vanilje. Foto: Nils Svalebøg

Sporskifte: Forlader universitetet og åbner butik med fynske specialiteter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce