Specialenheden om arbejdet med bandemedlemmerne: - Vi giver folk nogle andre succeser

Nina Gangia Henriksen er afdelingsleder for Specialenheden og CFU Beskæftigelse ved Odense Kommune. Privatfoto

Specialenheden om arbejdet med bandemedlemmerne: - Vi giver folk nogle andre succeser

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Nina Gangia Henriksen er afdelingsleder for Specialenheden og CFU Beskæftigelse. Her svarer hun på, hvorfor det er en god idé for kommunen at se bandemedlemmer to gange om ugen. Og hvad exitprogrammet lykkes med.

Efter bandepakke tre, der giver dobbelt straf til bandemedlemmer, har der været flere, der har ønsket at være i et exitprogram. Hvordan sikrer I, at det ikke bare er et juridisk trick for at undgå at blive hårdere dømt?

- Det er politiet, der står for hovedparten af visiteringen. Hvis politiet har opmærksomhed på folk i forvejen - for eksempel fordi de er set sammen med andre kriminelle - bliver de automatisk sorteret fra. Så der er mange, vi aldrig hører om, fordi de bliver valgt fra, inden de kommer til os. Vi kan også være opmærksomme på nogle ting, som vi tager med til politiet - det er et koordinationsarbejde.

Hvordan oplever I exitforløbene?

- Positivt. Jeg kan se, at de exitborgere, vi har, bliver rykket og kørt den rigtige vej, fordi de får den rette støtte. Jeg har blandt andet en fantastisk medarbejder, som støtter og motiverer og som sidder klar ved telefonen, hvis der er nogle udfordringer. Medarbejderne er hurtige til at samle sig for at prøve at løse de problemer, der kan opstå omkring en borger.

Hvad kan I gøre, hvis der er problemer?

- Flere ting, men det er for eksempel muligt at flytte en borger i exitprogram til en ny kommune. Så kommer du væk fra miljøet. Det er jo en stor beslutning at tage, og vi ved, at det er svært at være i exit dér, hvor du kommer fra.

Specialenheden arbejder med de bandemedlemmer, der ikke er i exitprogram. Hvad gør I for at flytte folk?

- Vi arbejder ud fra beskæftigelsesloven og kan ikke bestemme, hvem folk omgås. Men det har en klar effekt, at de kommer her to gange om ugen og har nogle samtaler med rådgivere, der kan motivere dem. De kan have hyppige samtaler om, hvordan vi kan ændre deres liv, og om hvad de gerne vil opnå. Og så gør vi det klart for dem, at vi er klar til at hjælpe, når de er klar. Vi kan forberede dem til at kunne tage en niende klasses afgangseksamen eller hjælpe dem med en virksomhedspraktik.

Hvad kan det gøre?

- Så mærker de, at de kan noget andet end at ryge hash og begå kriminalitet. Vi giver folk nogle andre succeser end at være gode til at lave kriminalitet

Hvad betyder det, at I ser folk to gange om ugen?

- Man kan se på taktikken på to måder. Den ene er, at de bliver trætte af at komme her så ofte, ikke gider os og derfor stopper (med at få kontanthjælp, red.). Den anden er, at vi tilbyder dem et højt serviceniveau, hvor de kan få hjælp til alt, hvad der måtte være svært i dagligdagen - for eksempel hvis de er i gang med en misbrugsbehandling.

Hvad lykkes I bedst med?

- Vores håndholdte indsats. Og så giver det noget at finde det rigtige match mellem en virksomhed og en borger. Folk får nogle andre succeser i livet. Lige pludselig bliver de en aktiv medborger, der ikke bliver set ned på, fordi de normalt kun lave ballade eller begår kriminalitet. Nogle af dem får også børn og bliver gift, og selvfølgelig vil de også gerne være selvforsørgende og ikke stå til regnskab for kommunen. Og ved at blive selvforsørgende slipper de for at skulle bede kommunen om fri for at holde ferie, og de kan styre deres eget liv.

Specialenheden om arbejdet med bandemedlemmerne: - Vi giver folk nogle andre succeser

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce