Sorggrupper mangler børn og unge


Sorggrupper mangler børn og unge

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Trods stort behov står fynske sorggrupper uden unge. Folk misforstår grupperne, mener ekspert

ODENSE: Sorggrupper for børn i kommunen er for øjeblikket kun halvt fyldt op.

Behovet er der ellers. Faglig leder Dorthe Korshøj fra Børns Vilkår fortæller, at der er cirka 3000 børn om året på landsplan, der mister en eller begge forældre, og hun vurderer, at over 1000 børn på Fyn potentielt går rundt med behov for at tale om sorgen, hvis man tæller de børn med, der tidligere har mistet en mor eller far.

Stort udækket behov

- Jeg tror, at der er et større behov, end vi er klar over. Der går mange børn rundt, der ikke får den hjælp, de har brug for, siger Dorthe Korshøj.

En af de halvtomme sorggrupper er samtalegruppen Børn og Sorg.

Det ærgrer en af samtalevejlederen i gruppen, sognepræst og supervisor Lene Bischoff-Mikkelsen.

- Der er for få børn, der bliver tilmeldt i øjeblikket. Især gennem det seneste år har der været færre børn og unge. Vi har ellers oprettet en gruppe til, så vi nu har to grupper for børn mellem 10 og 16 år, men der er ikke nok børn, siger hun og forklarer, at en sorggruppe er en godt og vigtigt tilbud for børn, der har mistet nær pårørende (forældre eller søskende). Her mødes de og taler ud om sorgen med andre børn, der står i samme situation og forstår dem.

Flere mulige årsager

Socialpædagog og gruppeterapeut Bo Berg fra Det Børne- og Ungdomspsykitriaske Hus på OUH er også samtalevejleder i Børn og Sorg.

- En af flere årsager til de manglende børn og unge kan være, at pressen i den senere tid har lagt vægt på, at de i sorggrupper har det meget skidt. Dermed misforstår de sorggrupperne, siger han.

Vil beskytte barnet

Videre forklarer Bo Berg, at nogle tror, at mange børn og unge i sorggrupper kommer der med svære psykiske symptomer og alvorlige selvmordstanker.

- De vil som forældre naturligvis gerne beskytte deres barn mod yderligere negative og belastende påvirkninger, siger Bo Berg.

Derfor er det relevant for ham at få afdæmoniseret det at gå i sorggruppe.

- Det er vigtigt at understrege, at sorggrupper er for helt almindelige sunde børn, der sørger, siger Bo Berg, og tilføjer, at der kan være stor forskel på, hvilken mulighed den enkelte har for at tale med andre om sin sorg, og hvilket behov og motivation den unge aktuelt har.

Man skal føle sig klar

- Nogle kan klare det ved at tale med familie og venner, mens andre har brug for at få bearbejdet deres sorg ved at deltage i en sorggruppe, siger Bo Berg.

Han understreger, at den unge efter den indledende samtale med gruppelederne selv bør ønske at deltage i en sorggruppe og skal have evnen til at kunne tale med andre og lytte.

I andre odenseanske sorggrupper, som Unge og Sorg og det kommunalt ledede Familiehuset Øst, er der også masser af ledige pladser.

Funktionschef for Familiehuset Øst John Hansen fortæller, at de tidligere har haft en hel gruppe, men ikke har nogen i øjeblikket.

- På det seneste har det været svært, men vi forsøger at få en gruppe i gang igen til efteråret, siger han.

Dorthe Korshøj fra Børns Vilkår mener, at manglen på henvendelser generelt har at gøre med en stor berøringsangst i samfundet, hvad angår sorg.

- Det er et tabu for voksne at tale om kriser med børn. Men det skal de. Det handler om nærvær og personligt engagement i børnene, siger hun.

De voksnes ansvar

Bo Berg mener ligeledes, at ansvaret ligger hos de voksne i børnenes omgangskreds, som eksempelvis forældre og lærere. Det er dem, som kender den unge og som har mulighed for at undersøge, om de har brug for hjælp til at klare sorgen.

- Ansvaret for at tale om det og henvise til sorggrupperne ligger hos de voksne, siger Bo Berg og forklarer, at man også skal være opmærksom på børn og unge, der ikke har mistet for nylig. De kan nemlig bære på sorg i mange år. Det kan have vidtrækkende konsekvenser for børnene, der får sværere ved at udvikle deres identitet og trives godt psykisk og socialt.

Sorggrupper mangler børn og unge

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce