Som vor mor ville ha' lavet den

Se billedgalleri
Madservice - dit køkken, er Odense Kommunes nye madforsyning til fortrinsvis ældre borgere, som ikke længere magter at lave mad. Hver dag bliver cirka 2400 personer bespist med fiskefrikadeller, hakkebøffer, flødegullasch, torsk, eller hvad der nu ellers er på selvvalgsmenuen.

Som vor mor ville ha' lavet den

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En dejlig ret er ikke bare velsmagende - den skal også være til at tygge. Madservice har 2400 borgere på kost

ODENSE: Der ligger en medicinalfabrik med elektrisk hegn omkring, der lugter af asfalt fra NCC's anlæg, og langt nede bagved, hvor industrikvarteret bliver til marker, må Odense Kommunes nye "Madservice" ligge. Jeg skal finde Teknikvej 4, der er ikke noget nummer, så jeg vælger at stole på næsen, og der bølger en umiskendelig duft af klassisk dansk køkken ud over vejen, så det smarte fabriksbyggeri i et plan kan dårligt være andet, end det jeg søger.

Hvad det også er. Duften er frikadeller og grønt. Løg, gulerødder, sovs, og det lykkes ikke at komme indenfor, før jeg har fået kontakt med en af de fødevare-formummede ansatte, som kan sluse mig ind.

Her regerer Jette Eggers, cheføkonoma, og det er hende og et personale på op mod fyrre personer der sørger for, at flæskestege bliver stegt, torsk bliver kogt, grøntsager dampet og herlighederne delt ud i portioner. Store og små. De store er til køkkener og caféer, hvor Odense-borgere kommer for at spise, de små enkeltportioner med et par skiver farsbrød, tre-fire kartofler og sovs. Eller hvad der nu produceres den dag.
Persillesovsen er tyk, når den er kold. En ekstra kartoffel, hvis man skulle være lidt mere sulten.
Persillesovsen er tyk, når den er kold. En ekstra kartoffel, hvis man skulle være lidt mere sulten.
Foto: Kim Rune

Gode råvarer

- Vi har haft gæstekokke på besøg, som var så begejstrede for eksempelvis vores kødkvalitet, at vi måtte rykke ud med leverandørens navn. Så de selv kunne købe ind samme sted, fortæller økonomaen.

- Vi sætter en ære i at bruge de rigtigste råvarer og tilberede dem, som vor mor ville have lavet dem, siger Jette Eggers.
Mad til tusinder
Odense Kommune har netop taget det nye storkøkken i Dyrup i brug. Princippet er at lave mad fra bunden af egne råvarer. Maden køles ned, vakuumpakkes og sendes ud til cirka 2400 borgere i kommunen. Man får portioner til en uges spisning. Maden varmes i mikrobølgeovn.

Halvdelen af maden kommer i større portioner til plejeboliger, institutioner og caféer, hvor borgere kommer og spiser.

Man skal visiteres for at kunne købe maden, der koster 36,75 kr. for en hovedret og 11,75 kr. for en "biret", en dessert.

Tilskuddet fra kommunen svarer til udbringningen - 5-10 kr. pr. portion.

"Madservice - dit køkken" laver også mad til receptioner i Odense Kommune, og det er iøvrigt herfra maden leveres, når ældrerådmand Søren Thorsager (S) har afskedsreception.

Maden er traditionel dansk. Der er 21 hovedretter og 14 biretter at vælge mellem, og man ringer ind for at bestille. Nogle vælger mad til alle syv dage. Andre nøjes f. eks. med mad til weekenden.
Fiskefrikadeller ved at blive pakket. To i hver bakke. En sikker ret. Den kan tygges.
Fiskefrikadeller ved at blive pakket. To i hver bakke. En sikker ret. Den kan tygges.
Foto: Kim Rune

Smag og kontrol

- Alt, hvad der kan kontrolleres på laboratorier, bliver kontrolleret. Men smag er noget individuelt, og vi smager på maden. Både under tilberedningen og bagefter. Retterne bliver pakket i kontrolleret atmosfære og kølet lynhurtigt ned. Det giver vakuum-effekt, og derfor kan maden holde sig. Bakterierne udvikler sig ikke.

- Vi tager portioner ud og opbevarer dem akkurat som vores kunder. I køleskab og tager dem ud og varmer i mikro - som folk gør det. Så får vi også en fornemmelse af, om retten smager godt og egner sig til at blive serveret på den måde, siger hun.

Køkkeneleverne Stine Jørgensen og Lizette Bang skiftes i dag til at øse gullasch, og de er friske på at smage retten til.

- Det skal du være her. Stegt lever kl. 8 om morgenen, siger Stine, som selv har fået en masse inspiration til sine hjemlige kødgryder. Hun spiser mere varieret end før - og gerne meget fisk.

- Men man skal lige huske ikke at bruge samme mængder derhjemme, siger hun med et grin, mens gryderetten damper af og er på vej ud i køletunnellen, videre til at få låg på, etiket og blive pakket ned i kasser med den præcise modtager. Andersen i Sanderum, to diabetes-portioner til Enrum. Fra kølelageret med køleskabstemperatur på 3-4 grader celsius, til kølebilen og sidste stop i kundens køleskab.

- Køl hele vejen bevarer smag og vitaminer, siger Jette Eggers.
Produktionsbåndet. Der sættes plastfolielåg på, og varen etiketteres og varedeklareres. Hvad, hvor meget og hvordan. Farver og tilsætningsstoffer bruger køkkenet ikke.
Produktionsbåndet. Der sættes plastfolielåg på, og varen etiketteres og varedeklareres. Hvad, hvor meget og hvordan. Farver og tilsætningsstoffer bruger køkkenet ikke.
Foto: Kim Rune
Maskiner kan drille. Det gjorde de også i går. Men der blev da sendt et læs fiskefrikadeller ud på kølelageret. Klar til levering.
Maskiner kan drille. Det gjorde de også i går. Men der blev da sendt et læs fiskefrikadeller ud på kølelageret. Klar til levering.
Foto: Kim Rune
Fiskefrikadeller. - Vi vil gerne lave dem, som vor mor lavede dem, siger Jette Eggers (tv). Hun er cheføkonoma og styre produktionen i det nye køkken.
Fiskefrikadeller. - Vi vil gerne lave dem, som vor mor lavede dem, siger Jette Eggers (tv). Hun er cheføkonoma og styre produktionen i det nye køkken.
Foto: Kim Rune
Madservice. Kartofler og fiskefrikadeller mødes og et måltid opstår.
Madservice. Kartofler og fiskefrikadeller mødes og et måltid opstår.
Foto: Kim Rune
Jette Eggers er chef for et stort køkken, som selvfølgelig har store redskaber, hvis man skal røre et halvt ton gryderet.
Jette Eggers er chef for et stort køkken, som selvfølgelig har store redskaber, hvis man skal røre et halvt ton gryderet.
Foto: Kim Rune
Kyllinger klarl til ovnen. Jette Eggers i det nye køkken, som Odense Kommune laver mad til sine ældre i.
Kyllinger klarl til ovnen. Jette Eggers i det nye køkken, som Odense Kommune laver mad til sine ældre i.
Foto: Kim Rune
Store portioner men alligevel er det fra bunden, maden laves. Det er et princip, som Jette Eggers gennemfører. Om aftenen kan der blive sat kæmpegryder op med ben eller kyllingestykker, hvor der så koges en suppe, som bruges i sovsene.
Store portioner men alligevel er det fra bunden, maden laves. Det er et princip, som Jette Eggers gennemfører. Om aftenen kan der blive sat kæmpegryder op med ben eller kyllingestykker, hvor der så koges en suppe, som bruges i sovsene.
Foto: Kim Rune

Som vor mor ville ha' lavet den

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce