Vi bruger cookies!

fyens.dk bruger cookies til at give dig en god oplevelse og til at indsamle statistik, der kan være med til at forbedre brugeroplevelsen. Hvis du klikker på et link på www.fyens.dk, accepterer du samtidig vores cookiepolitik. Læs mere


Som vor mor ville ha' lavet den

Se billedgalleri
Madservice - dit køkken, er Odense Kommunes nye madforsyning til fortrinsvis ældre borgere, som ikke længere magter at lave mad. Hver dag bliver cirka 2400 personer bespist med fiskefrikadeller, hakkebøffer, flødegullasch, torsk, eller hvad der nu ellers er på selvvalgsmenuen.

Som vor mor ville ha' lavet den

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En dejlig ret er ikke bare velsmagende - den skal også være til at tygge. Madservice har 2400 borgere på kost

ODENSE: Der ligger en medicinalfabrik med elektrisk hegn omkring, der lugter af asfalt fra NCC's anlæg, og langt nede bagved, hvor industrikvarteret bliver til marker, må Odense Kommunes nye "Madservice" ligge. Jeg skal finde Teknikvej 4, der er ikke noget nummer, så jeg vælger at stole på næsen, og der bølger en umiskendelig duft af klassisk dansk køkken ud over vejen, så det smarte fabriksbyggeri i et plan kan dårligt være andet, end det jeg søger.

Hvad det også er. Duften er frikadeller og grønt. Løg, gulerødder, sovs, og det lykkes ikke at komme indenfor, før jeg har fået kontakt med en af de fødevare-formummede ansatte, som kan sluse mig ind.

Her regerer Jette Eggers, cheføkonoma, og det er hende og et personale på op mod fyrre personer der sørger for, at flæskestege bliver stegt, torsk bliver kogt, grøntsager dampet og herlighederne delt ud i portioner. Store og små. De store er til køkkener og caféer, hvor Odense-borgere kommer for at spise, de små enkeltportioner med et par skiver farsbrød, tre-fire kartofler og sovs. Eller hvad der nu produceres den dag.

Gode råvarer

- Vi har haft gæstekokke på besøg, som var så begejstrede for eksempelvis vores kødkvalitet, at vi måtte rykke ud med leverandørens navn. Så de selv kunne købe ind samme sted, fortæller økonomaen.

- Vi sætter en ære i at bruge de rigtigste råvarer og tilberede dem, som vor mor ville have lavet dem, siger Jette Eggers.
Mad til tusinder
Odense Kommune har netop taget det nye storkøkken i Dyrup i brug. Princippet er at lave mad fra bunden af egne råvarer. Maden køles ned, vakuumpakkes og sendes ud til cirka 2400 borgere i kommunen. Man får portioner til en uges spisning. Maden varmes i mikrobølgeovn.

Halvdelen af maden kommer i større portioner til plejeboliger, institutioner og caféer, hvor borgere kommer og spiser.

Man skal visiteres for at kunne købe maden, der koster 36,75 kr. for en hovedret og 11,75 kr. for en "biret", en dessert.

Tilskuddet fra kommunen svarer til udbringningen - 5-10 kr. pr. portion.

"Madservice - dit køkken" laver også mad til receptioner i Odense Kommune, og det er iøvrigt herfra maden leveres, når ældrerådmand Søren Thorsager (S) har afskedsreception.

Maden er traditionel dansk. Der er 21 hovedretter og 14 biretter at vælge mellem, og man ringer ind for at bestille. Nogle vælger mad til alle syv dage. Andre nøjes f. eks. med mad til weekenden.

Smag og kontrol

- Alt, hvad der kan kontrolleres på laboratorier, bliver kontrolleret. Men smag er noget individuelt, og vi smager på maden. Både under tilberedningen og bagefter. Retterne bliver pakket i kontrolleret atmosfære og kølet lynhurtigt ned. Det giver vakuum-effekt, og derfor kan maden holde sig. Bakterierne udvikler sig ikke.

- Vi tager portioner ud og opbevarer dem akkurat som vores kunder. I køleskab og tager dem ud og varmer i mikro - som folk gør det. Så får vi også en fornemmelse af, om retten smager godt og egner sig til at blive serveret på den måde, siger hun.

Køkkeneleverne Stine Jørgensen og Lizette Bang skiftes i dag til at øse gullasch, og de er friske på at smage retten til.

- Det skal du være her. Stegt lever kl. 8 om morgenen, siger Stine, som selv har fået en masse inspiration til sine hjemlige kødgryder. Hun spiser mere varieret end før - og gerne meget fisk.

- Men man skal lige huske ikke at bruge samme mængder derhjemme, siger hun med et grin, mens gryderetten damper af og er på vej ud i køletunnellen, videre til at få låg på, etiket og blive pakket ned i kasser med den præcise modtager. Andersen i Sanderum, to diabetes-portioner til Enrum. Fra kølelageret med køleskabstemperatur på 3-4 grader celsius, til kølebilen og sidste stop i kundens køleskab.

- Køl hele vejen bevarer smag og vitaminer, siger Jette Eggers.

Som vor mor ville ha' lavet den

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.