Søgt - og syg forklaring


Søgt - og syg forklaring

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

I DEN såkaldte "fratrædelsessag" i Odense Kommune, der har kostet borgerne store beløb, har statsadvokaten for Fyn, Lise-Lotte Nilas, meddelt, at hun ikke finder at klageren, Bent Skougaard-Jørgensen (BSJ), der har bedt politiet om at efterforske sagen, er klageberettiget.

Lise-Lotte Nilas' begrundelse er, at BSJ "ikke har en sådan væsentlig, direkte, individuel og retslig interesse i sagens udfald", at han anses for part i sagen.

DET har statsadvokaten da vist helt misforstået. Det er nemlig BSJ - og alle os andre skatteydere - der betaler, når det offentlige klodser i det. Vi har allesammen såvel en væsentlig, direkte og individuel som retslig interesse i sagens udfald.

Vi må nemlig hver gang betale, og det berører os direkte og individuelt. Det ses på skattebilletten. Samtidig har vi en klar og individuel interesse i at vide, hvem der misrøgter vores skattekroner.

DET handler om såvel retsbevidsthed som retssikkerhed i dette land, der går for at være et demokrati.

Nu er det jo ikke kun statsadvokaten for Fyn, der griber til anvendelse af det smarte trick at konstatere, at en klager "ikke er klageberettiget". Det er et ofte set kneb, når offentlige instanser kommer i bekneb, og der fifles i kulissen.

DET klassiske eksempel stammer fra slutningen af 70erne, da Odense-advokaten Lars O. Grønborg forsøgte at anlægge sag mod daværende statsminister Anker Jørgensen for gentagne brud på Grundlovens paragraf 20 på grund af gentagne suverænitetsafgivelser af helt ubestemt karakter som følge af dansk medlemskab af det daværende EF.

FOLKETINGETSflertal ville ikke finde sig i, at sagen overhovedet blev diskuteret og domstolene ville ikke røre sagen med en ildtang. Der måtte derfor findes en løsning - og den kom.

IAFVISNINGEN af Lars O. Grønborgs sagsanlæg fastslog domstolene, at sagsøgeren ikke var "klageberettiget" og uddybede til overflod dette ved at henvise til, at Lars O. Grønborg ikke havde "økonomisk interesse" i sagen.

Kort sagt: Det rager ikke borgerne om Grundloven (eller de øvrige love) bliver overholdt, og en "egentlig interesse i sagen" kan kun konstateres, hvis man har penge i klemme.

DET er sandt for dyden en smuk holdning at lægge for dagen, ikke mindst, hvis vi stadig skal opretholde forestillingen om, at dette land er en slags demokrati, hvor de offentlige systemer er til for borgernes skyld, og ikke omvendt.

STATSADVOKATENS argumentation for afvisningen af en nærmere undersøgelse af fratrædelsessagen er altså ikke blot en søgt og syg forklaring, den er også en klar krænkelse af demokratiopfattelsen her til lands.

Niels Peter Frederiksen er lektor og bor Thujavej 133, Odense SV

Søgt - og syg forklaring

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce