Social café i Nørregade offer for ambitiøse byggeplaner

Marianne Kragmann, leder af Café Paraplyen: - Jeg tror egentlig, at alle er interesseret i, at det går os så godt som muligt, så det handler om, hvor vi kan genhuses. Beliggenheden tæt på banegården og busterminalen er vigtig for mange af vores brugere, der kommer med bussen. Arkivfoto: Robert Wengler

Social café i Nørregade offer for ambitiøse byggeplaner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

På den alkoholfrie Café Paraplyen mødes mellem 100 og 150 mennesker med sociale problemer hver dag for at føle sig som en del af et større fællesskab. Men caféen står til at skulle lukke, hvis ambitiøse byggeplaner for det gamle Tigergården realiseres. Onsdag mødes politikere til valgmøde på caféen og vil møde spørgsmålet: Hvad nu?

Den ene ambitiøse byggeplan efter den anden afløser i disse år hinanden i Odense. Og i krydset Nørregade/Østre Stationsvej ser planerne om at opføre et flot nyt kompleks med navnet Ny Tigergården ud til at koste den sociale og alkoholfrie Café Paraplyen livet.

Meningen er, at de nuværende bygninger - det gamle Tigergården og bygningerne op til Nørregade 77 - skal rives ned og erstattes af nybyggeri. De planer afventer den endelige lokalplans godkendelse, men nedrivning gør det juridisk muligt at opsige Café Paraplyens lejemål.

Leder Marianne Kragmann har talt med den administrerende direktør Poul Steffensen i Admiral Capital A/S, der ejer bygningen i det område, som nu er blevet særdeles attraktivt på grund af de nye byggerier på det tidligere Thomas B. Thriges Gade.

- Han sagde, at selskabet selvfølgelig arbejdede efter reglerne, men også var forretningsfolk. Så jeg tror ikke, vi skal gøre os nogen forhåbninger. Jeg har forsøgt at få ham til at komme på besøg, men det er ikke lykkedes endnu. Og hvis det hele bliver nyt og lækkert, har vi heller ikke råd til at betale huslejen, siger Marianne Kragmann.

 

Nørregade 77/Tigergården
Café Paraplyen ligger i ejendommen Nørregade 77, der i mange år var ejet af Essex Invest. Som følge af likviditetsmangel blev selskabet i 2010 underlagt en finansieringsaftale, og i 2015 blev Essex Invests likvide midler udloddet til kreditorerne. Nørregadebygningen tilhører derfor nu anpartsselskabet Admiral DS 1, som igen er ejet af Admiral Capital A/S. Selskabet ejer 113 ejendomme i hovedsageligt Midtjylland og Sjælland. Ejendommene med 1450 tilhørende lejemål er vurderet til næsten 2 milliarder kroner.Planerne er at bygge Ny Tigergården i flere etager. Med Nørregade-højde til den ene side og så lade byggeriet blive højere over mod TBT-gaden, helt op til 16 etager. Ifølge ejerne vil der blive lagt vægt på kvalitet og æstetik.

Café Paraplyen er en del af KFUM´s Sociale Arbejde og har eksisteret i 28 år. 60 frivillige hjælper til med blandt andet at lave mad, bage kager, lytte, rådgive og hjælpe med lektier, kontakt, netværk og fællesskab. Her kommer dagligt mellem 100 og 150 brugere, og der er åbent 50 timer om ugen for gæster cirka 330 dage om året.

 

 

150 daglige brugere

De mellem 100 og 150 daglige brugere og 60 frivillige er derfor blevet underrettet om situationen, så når politikerne onsdag 1. november stiller op til valgmøde i caféen, kan de forvente at få spørgsmål som "hvad nu?".

- Jeg tror egentlig, at alle er interesseret i, at det går os så godt som muligt, så det handler om, hvor vi kan genhuses. Vores gæster har ikke mulighed for at transportere sig selv, så beliggenheden her tæt på banegården og busterminalen er vigtig for dem, der kommer med bussen. Men det bliver nok svært at finde noget, der ligger så godt og samtidig er til at betale, siger Marianne Kragmann.

- Vi løser også - i samarbejde med Odense Kommune - socialt arbejde i gadeplan, så derfor skal vi ikke gemmes væk, men netop være i bymidten, hvor vi er lette at få fat i.

En af de politikere, der dukker op til valgdebatten, er Cæcilie Crawley (S), som sidder i Café Paraplyens bestyrelse. Hun har bedt forvaltningen om at træde til med hjælp.

- Udsatte skal også være i midtbyen, hvor der er pænt Og jeg håber, at forvaltningen kan hjælpe med at finde nye lokaler i centrum, siger hun.

Stiftstidende har forsøgt at få en kommentar til planerne fra den administrerende direktør i Admiral Capital, Poul Steffensen, men han er ikke vendt tilbage på en mail-forespørgsel.

 

Social café i Nørregade offer for ambitiøse byggeplaner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce