Smuk bykirkegård med landsbypræg

Den smukke Dalum Kirkegård er nok en spadseretur værd. Den har stil som en gammel, smuk landsbykirkegård.

Smuk bykirkegård med landsbypræg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det er med behørig respekt og beundring for kirkegård og gravstedsejere, at jeg betegner Dalum Kirkegård som landsbypræget. Det er absolut positivt ment. Den minder om en landsbykirkegård, der har fået vokseværk og har vokset sig lidt større, end rammerne egentlig var til. Heraf har den dog blot tilegnet sig nogle skønne, bløde hjørner.

I 1970 overtog Odense Kommune drift og administration af den ca. 3,6 ha store Kirkegård. Dermed blev den en af de fem kommunale kirkegårde under Kirkegårdskontoret i By- og Kulturforvaltningen. Kirkegården er meget smuk og harmonisk i sit udtryk og anlæg. Overordnet er en korsvej styrende for formen og inddeler kirkegården i fire områder, foruden den gamle kirkegård omkring kirkebygningen og en nyere afdeling med urnegravsteder. Hovedaksen på kirkegården, fra lågen ved Dalumvej, karakteriseres af en allé af søjle-eg (Quercus robur 'Fastigiata'). Alléen i sig selv gør kirkegården besøgsværdig. Aldrende og majestætisk som den rejser sig over gravstederne i den grønne græsbund, er den hele kirkegårdens rygrad. En sommerdag knejser søjle-egene og kaster deres slanke skygger over vej og kirkegård, mens jeg vandrer med mit kamera for at fange motivet til klummen.

På Dalum Kirkegård er desuden bevaret hovedparten af de mange hække, også selv om hovedparten af gravstederne mellem hækkene med tiden hjemfalder og forsvinder. Det er naturligvis krævende at opretholde disse hække uden gravstedsfunktion.

Men ikke alt kan eller skal gøres op i, hvor praktisk eller nemt det ikke måtte være, hvis det hele bare kunne holdes fladt og gråt! - eller grønt som græsset.

Somme tider må æstetik, kulturhistorie og arkitektur være de bestemmende faktorer for kirkegårdenes udvikling. Dette gælder alle kirkegårdenes grønne elementer - hække, alléer, buske m.fl., og dette er netop ånden og det skønne ved Dalum Kirkegård. At kirkegården herudover har mærket historiens vingesus, som eksempelvis Dalum Klosters begravelsesplads, er blot med til at gøre den yderligere interessant at færdes på.

Sine 3,6 hektar til trods, er der på Dalum Kirkegård således en særlig hygge og intimitet, der minder om en landsbykirkegårds. Terræn og kirkebygning yder bestemt også deres bidrag til oplevelsen af kirkegården og den stemningsfulde atmosfære, ligesom den vågne iagttager vil bemærke sig nærheden til Odense Å og det karakteristisk stejle terræn i ådalen bag kirkegården. Følger man stien bag om kirkegården langs åen, finder man endvidere Marie Kilden, hvis klare vand risler sagte af jordens kolde muld.

Jeg kan kun anbefale, at kirkegårdens besøgende tager sig tid til at gå en tur bagom kirkegården og opleve Odense Ådal. Eller at de vandrende langs Odense Å aflægger visit på Dalum Kirkegård og nyder den særlige stemning og atmosfære blandt historiske og nutidige gravminder samt kirkegårdens velbevarede grønne elementer.

Der er adgang til Dalum Kirkegård via lågen i krydset ved Dalumvej og Dalumgårds Allé. I bil via indkørslen nord for Dalum Kirke. Rigtig god tur!

Smuk bykirkegård med landsbypræg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce