Smugkig: H.C. Andersen Museum åbner lørdag

Der arbejdes stadig på højtryk med at gøre museet klar til åbning lørdag kl. 10. Foto: Nils Svalebøg.

Smugkig: H.C. Andersen Museum åbner lørdag

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det tidligere Carl Nielsen Museum er nu blevet hjemsted for et midlertidigt HCA-museum, der åbner lørdag.

I næsten tre måneder har den gamle digter været hjemløs i sin fødeby, siden H.C. Andersens Museet lukkede 1. november. Men på lørdag åbner det midlertidige H.C. Andersen Museum, der skal fungere, indtil det stort anlagte eventyrhus åbner engang i 2020.

Det er Carl Nielsen Museet i Odense Koncerthus, som H.C. Andersen er flyttet ind i. Og alene det faktum, at pladsen er under det halve af, hvad der var i det oprindelige museum, har sat visse begrænsninger. Budgettet har heller ikke været overdådigt al den stund, at der jo er tale om et midlertidigt museum med en levetid på omkring to et halvt år.

Men museumsinspektørerne Ane Grum-Schwensen og Niels Bjørn Friis, der siden marts sidste år har arbejdet med at opbygge udstillingen i samarbejde med Eskild Bjerre Laursen fra udstillingsarkitekt.dk, har dog også set begrænsningerne som befordrende for kreativiteten på samme måde som dogme-film-instruktørerne gjorde det i sin tid.

- Det skal ikke være en nødløsning. Det skal være en værdig udstilling, folk skal jo ikke komme hele vejen fra Kina for sig at føle sig snydt, siger Ane Grum-Schwensen. Og i hvert fald på ét område får kineserne en bedre oplevelse end tidligere, idet alle plancher nu både er på dansk, engelsk og kinesisk.

Fem-i-en-billetten
Når det midlertidige H.C. Andersen Museum åbner på lørdag, bliver byen for alvor atter klar til at tage imod HCA-turister. I de næste godt to år frem mod åbningen af eventyrhuset - også kaldet Det Nye H.C. Andersens Hus - vil turisternes oplevelse af Andersen dog naturligvis være anderledes.For at give turisterne en mulighed for at få en god HCA-oplevelse i Odense har Odense Bys Museer lanceret en så fem-i-en-billet, som giver adgang til følgende steder:

Det midlertidige museum i det tidligere Carl Nielsen Museum.

H.C. Andersens fødehjem - det gule hus i Hans Jensens Stræde, hvor indgangen nu bliver fra Hans Jensens Stræde. Af sikkerhedsmæssige årsager bliver det ikke muligt at besøge Mindehallen.

H.C. Andersens barndomshjem i Munkemøllestræde.

Møntergården, hvor Odenses og Fyns kulturhistorie fortælles.

Børnekulturhuset Fyrtøjet, der får midlertidigt til huse i Nyborgladen ved Møntergården, og hvor en ny scenografi er ved at blive bygget op.

Billetten er tilgængelig fra 20. januar. Det er dog først i slutningen af maj 2018, Fyrtøjet er klar til at åbne, men de fire andre steder er med fra 20. januar.

Blåt, rødt og grønt

Indgangen til museet ligger lige ved siden af hovedindgangen til Odeon, og det første, som springer i øjnene, er farverne. Der er mere spraglet og livligt end i det oprindelige museum.

Signalfarven er blå i samme nuance som den udvendige farve på Mindehallen ved siden af selve H.C. Andersens Hus i Hans Jensens Stræde.

Der er røde felter, som signalerer biografiske elementer, altså H.C. Andersens livshistorie. Og så er der grønne felter, som er præget af reproduktioner af Andersens papirklip.

I de biografiske afsnit er Andersens forskellige livsafsnit koblet op på passende eventyr. Således kan man for eksempel se billeder fra "Den grimme ælling" i afsnittet om Andersens barndom. Og "Klods-Hans" i afsnittet om hans ungdom i København på vej mod det kunstneriske gennembrud. Gennem udstillingen er der også brugt reproduktioner af Niels Larsen Stevns' freske-malerier fra Mindehallen.

På den måde bliver eventyrene i sig selv mere synlige, end de var i det oprindelige museum, hvilket ikke mindst asiatiske turister tidligere har efterspurgt.

Derfor flytter museet
Forklaringen på, at H.C. Andersen Museet flytter fra den kendte adresse til en midlertidig adresse i det tidligere Carl Nielsen Museum, hedder eventyrhuset.

Efter planerne skal eventyrhuset - tegnet af den japanske arkitekt Kengo Kuma - åbne på en ikke nærmere fastsat dato i 2020.

Huset skal både rumme et eventyrligt/magisk oplevelsesunivers baseret på Andersens eventyr og de mere klassiske museumselementer samt med Børnekulturhuset Fyrtøjets aktiviteter som en integreret del.

For at give plads til nybyggeriet af eventyrhuset i Lotzes Have bliver alle de nyere tilbygninger til H.C. Andersens Hus samt Fyrtøjet revet ned. Kun selve H.C. Andersens fødehjem samt Mindehallen bliver stående og bliver integreret i det kommende eventyrhus.

Når H.C. Andersen Museet i 2020 flytter ud fra Carl Nielsen Museet, flytter Carl Nielsen tilbage igen i en opdateret udgave. Der er også planer om at give Carl Nielsens barndomshjem i Nr. Lyndelse et løft.

Moderne effekter

Udstillingen i det tidligere Carl Nielsen Museum er en blanding mellem genbrug og nye tiltag. Meget af det, man som gæst i det oprindelige museum kender, er flyttet med, men nyt er også kommet til. Især reproduktionerne af papirklip i stor størrelse springer i øjnene. I et blændet vindue ud mod pladsen foran Odeon hænger grumme klip af uhyggelige figurer fra de eventyr og folkesagn, Andersen hørte som barn.

Vinduet fortsætter op på 1. sal, hvor det er blevet til et pyntet juletræ, "Grantræet". Udstillingen fortsætter også på 1. sal, hvor der er tematiske afbræk - kærligheden og rejserne - fra kronologien, som ellers bevæger sig fra gennembrud hen mod død, værkernes udødelighed og de nyere fortolkninger af digteren.

I stueetagen vil der være lydeffekter, som man forestiller Odense har lydt i 1805, og som man forestiller sig København har lydt, da Andersen kom dertil i 1819. På 1. sal genbruges nattergale-lyde fra det oprindelige museum.

Helt moderne bliver det i nyfortolkningen af Nyhavnsstuen. Andersens arbejdsværelse fra Nyhavn 18 i København var et af slagnumrene på det oprindelige museum. Men også ophøjet og utilgængeligt bag glasvægge.

Der er ikke plads til Nyhavnsstuen i det nye, midlertidige museum. Man kan til gengæld se en nyfortolkning i mindre udgave. Og som det allermest moderne iføre sig et par virtual reality-briller og føle det som om, man er i Nyhavnsstuen helt tæt på møblerne, indboet og udsigten til Nyhavn, som den tog sig ud på Andersens tid.

Tilfredse stamkunder

Det er lørdag kl. 10, H.C. Andersens Museum i nye klæder slår dørene op. Odense Bys Museer er naturligvis spændt på, hvordan publikum vil tage imod det.

De første gæster har allerede været på smugkig. Der var tale om stamkunder i form af medlemmer af Odense Bys Museers museumsklub, og de var ifølge Ane Grum-Schwensen og Niels Bjørn Friis tilfredse med, hvad de så. Selv om de sidste detaljer endnu ikke er på plads.

Det er heller ikke helt på plads, hvordan og hvor meget det midlertidige museum må synliggøre sig udendørs og på facaden. Det er man stadig i dialog med kommunen og naboen Odeon om.

En anden nabo er symfoniorkestret, og det har til tider givet musik til arbejdet, men også visse afbræk. Selve rummene, som Carl Nielsen Museet har forladt til fordel for HCA, har gennemgået en forandring nærmest til uigenkendelighed. Og arbejdet med boremaskiner og lignende måtte til tider afbrydes, når symfoniorkestret skulle øve.

Smugkig: H.C. Andersen Museum åbner lørdag

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce