Smalt rødt flertal gennemfører klublukning

I det nye skoleår får børnene fra Provstegård Fritidsklub og Odenses øvrige 11-18-årige andre rammer for timerne efter skoletid. Det nuværende klubtilbud lukkes ned og erstattes af 10 nye ungdomscentre. Arkivfoto: Birgitte Carol Heiberg

Smalt rødt flertal gennemfører klublukning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Efter to mislykkede forligspartimøder dropper radikal rådmand det brede flertal og gennemfører nyt og udskældt klubtilbud alene med de røde partier.

Det bliver et smalt, rødt flertal, der stemmer den omfattende ændring af Odenses klubber gennem det politiske system og dermed nedlægger de eksisterende cirka 50 matrikler med klubtilbud for i stedet at etablere 10 ungdomscentre.

Heller ikke andet forligspartimøde kunne således samle rød og blå. Og det ærgrer børn- og ungerådmand Susanne Crawley Larsen (R):

- Det ville jeg gerne have været foruden. Men nu er der forsøgt med to møder, og det tyder ikke på, at vi kan nå til enighed. På et tidspunkt må man vise, man har ansvaret. Og tage det.

På det seneste møde blandt forligspartierne meddelte Konservative, at de ikke støtter den nye klubløsning, mens Venstre bad om at få sendt sagen tilbage til Børn- og Ungeudvalget og nye drøftelser.

Egentlig har et bredt flertal for længst besluttet at lukke klubberne, der er brug for de otte millioner sparede kroner til området for udsatte børn, og klubmedarbejdere er opsagt. Men de seneste ugers kritik fra bestyrelserne på skolerne i byens udkant og en mere konkret pris på millionregningen for ombygning og renovering har slået revner i den politiske enighed.

De nye ungdomscentre
Klub- og ungdomsskole-aktiviteter på omkring 50 matrikler bliver efter sommerferien skåret ned til 10 nye ungdomscentre, hvor børn og unge mellem 11 og 18 år kan bruge deres fritid. De fleste steder bliver ungdomscentrene placeret, hvor der også i dag er klubber, men især elever fra skolerne i udkanten af byen får væsentlig længere transporttid.

Fremover vil børnene ikke geografisk høre til én klub, men kunne vælge frit mellem de nye centre, mens 4. klasserne bliver på de enkelte folkeskoler og får et såkaldt sfo2-tilbud.

Tirsdag besluttede et rødt flertal i Økonomiudvalget at afsætte i alt 23,7 millioner kroner til at gøre lokaler klar til både sfo2 og ungdomscentre.

Pengene skal blandt andet bruges til tilbygning, ventilation, toiletter, flugtveje og generel indretning.

På baggrund af et notat fra Børn- og Ungeforvaltning mener de borgerlige, der er brug for flere anlægskroner og medregner yderligere 25 millioner kroner til om- og tilbygninger.

Nej til Playstation og cola

- Vi har ikke på noget tidspunkt været begejstrede for det her, siger Konservatives Kristian Guldfeldt.

- Og nu er vi ude i at gå fra at have et velfungerende klubtilbud til, at der i nogle dele af byen ikke vil være et reelt tilbud, fordi børnene skal cykle 5-10 kilometer til nærmeste ungdomscenter. Vi vil ikke bakke op om den løsning. For det er reelt at sende en masse, masse børn hjem og spille Playstation og drikke cola.

- Samtidig skal vi til at investere knap 50 millioner kroner i ombygninger, før vi overhovedet kan spare. Vi er altså fem-seks år nede ad vejen, før vi kan se besparelsen. Lad os nu lige slå koldt vand i blodet og finde en anden løsning, opfordrer han.

Men er er I ikke lidt sent ude - medarbejdere er jo afskediget?

- Det må der findes en løsning på. Vi skal ikke begynde på god gammeldags systemtænkning. Det handler om, at vi er ved at ende med noget, der ikke er et reelt klubtilbud.

Det er Bo Libergren fra Venstre enig i.

- Vi synes stadig ikke, det forekommer som nogen god forretning at bruge 48 millioner kroner på at spare otte millioner. Derfor ville vi gerne sende sagen tilbage til Børn- og Ungeudvalget og få en ordentlig inddragelse af skolebestyrelser og andre interessenter. Vi skal lytte tíl dem - specielt når ikke bare står og råber på flere penge, men faktisk vil bidrage til at finde løsninger, siger han.

Hvad med tiden - det her skal træde i kraft efter sommerferien?

- Der er nogle praktiske ting. Men vi vil ikke politisk finde os i at være låst - vi skal have lov til at være andet end et gummistempel. Og så kunne forvaltningen jo have sat prissedlen på fra starten.

Drøm om mere senere

Susanne Crawley Larsen fastholder imidlertid, at det hele tiden har været kendt, at det ville koste anlægskroner at etablere ungdomscentrene og det såkaldte sfo2-tilbud, der sikrer, at 4. klasserne kan blive i sfo'erne på de enkelte folkeskoler og dermed ikke skal ud på længere cykelture til ungdomscentrene.

Og så påpeger hun, at anlægsbehovet kan dækkes af knap 25 millioner kroner.

- Så vil både et sfo2-tilbud og ungdomscentrene være lovlige og brugbare efter sommerferien. Så kan man altid drømme om mere senere hen. Men vi er forlængst nået forbi det punkt, hvor vi ruller beslutningen tilbage. Medarbejderne er ikke bare blevet varslet - de er blevet opsagt. Det her handler om at tage ansvar for de beslutninger, der er taget. Kald det lederskab.

Man har vel som politiker lov til at blive klogere undervejs?

- Jeg har hele tiden stået ved, at det handler om at finde penge og tage ansvar for de udsatte børn. Og nogle gange må man stå ved, man har taget beslutninger, nogle synes er upopulære.

På tirsdagens møde i Økonomiudvalget besluttede de røde partier - Socialdemokraterne, Enhedslisten og Radikale - at investere 23,7 millioner kroner i at bygge om og bygge til, så sfo2 og ungdomscentrene kan være klar efter sommerferien.

Konservative og Venstre stemte imod.

Smalt rødt flertal gennemfører klublukning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce