Smagen afhænger af indstillingen

Holdningerne er delte til Odense Kommunes mad til de ældre. Det kommer ofte an på ens forventning til maden, siger diætist.
Foto: Jørgen Hansen

Smagen afhænger af indstillingen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Vidt forskellige holdninger til kommunens mad: rigtig god, siger bruger - ikke frisk, siger politiker

- Jeg har aldrig fået så varieret mad før, ikke en gang den gang min hustru levede. Og jeg er meget tilfreds.

Poul Pedersen, der bor i ældrebolig på Sanderumvangen, er godt tilfreds med maden fra Odense Kommunale Ældrepleje - modsat Johannes Madsen, som i mandags-avisen kritiserede, at kommunen serverer syv dage gamle stuvede kartofler for hans mor på 95.

Svært at vælge

- Maden er vakuumpakket og altså ikke anderledes end den rullepølse, folk køber i KC marked eller hvor de nu køber ind. Og efter det nye storkøkken er taget i brug (i midten af maj, red.), er maden blevet bedre. Tidligere kunne grøntsagerne godt være lidt slatne, men nu er der kommet mere bid i både blomkål og gulerødder. Mit største problem er at finde ud af, hvad jeg skal vælge af de 21 retter på menu-kortet, siger Poul Pedersen, der har fået mad fra kommunen i tre år.

Johannes Madsen får dog støtte i sin kritik fra Enhedslisten Anna Rytter.

- Det er vigtigt, at maden ser lækker ud og er helt frisk. Mad, der har ligget i køleskabet i en uge, er ikke længere frisk, uanset hvor godt det er konserveret og indpakket, siger Rytter, som via en bekendt har oplevet kommunens mad på nærmeste hold.

- Første dag smagte det godt, men på fjerdedagen var det ikke så lækkert, når man havde smagt, hvordan det kunne smage, siger hun.

- Og så venter jeg stadig på at få lov til at se det nye storkøkken. Det havde rådmand Søren Thorsager eller lovet, men måske er han bange for at vise noget af det frem, siger Anna Rytter.

Negativ smag

Ernæringsmæssigt er maden helt i orden, men smag er noget individuelt og ofte afstemt af ens forventninger til maden, forklarer diætist Lisa Bolting Hansen.

- Synet har noget at sige, når det handler om, hvordan man smager eller oplever mad. Det betyder altså noget, hvordan den præsenteres. Og hvis maden har stået i køleskabet tre-fire dage, vil mange have en oplevelse af, at "går det nu?" inde i hovedet, når man skal til at tilberede den.

- Og hvis man i forvejen er negativ indstillet, smager man også negativt. Omvendt hvis man har positive forventninger - så vil maden også typisk smage bedre, siger Lisa Bolting Hansen.

Sprød skorpe bliver blød

Wender Brendie er professor i sensorisk videnskab på Institut for Fødevarevidenskab på København Universitet. Her undersøgte man i en periode den mad, som de ældre i en kommunen på Lolland fik serveret - meget lig maden fra Odense. Den kom fra køleskabet og blev varmet op i mikrobølgeovn.

- Hvis man ikke får de forskellige smagskomponenter adskilt meget klart, kan smagsstofferne smitte af på hinanden, siger Wender Brendie. Og fortæller, at der også kan ske ændringer i hvordan maden opleves. For eksempel at en sprød skorpe bliver blød eller at kartoflerne føles anderledes end normalt.

Rådmand Søren Thorsager pointerer, at maden fra kommunen ikke er den bedste løsning:

- Det er, at man laver sin mad selv derhjemme. Men for dem, som ikke er i stand til det, er det her den næstbedste løsning, siger han.

Smagen afhænger af indstillingen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce