Slut med to tilbud: Politikere søger om lov til at tvinge børn til Vollsmose

I dag er der daginstitutioner i Vollsmose, hvor 100 procent af børnene bor i udsat boligområde. Det tal skal ifølge ny lovgivning ned på 30 procent, og derfor søger politikerne nu om ret til at anvise børn uden bopæl i Vollsmose til området - uden et alternativ. Om muligheden så skal bruges, afgør politikerne først senere. Arkivfoto: Michael Bager

Slut med to tilbud: Politikere søger om lov til at tvinge børn til Vollsmose

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Er det ok kun at tilbyde forældre et pasningstilbud i Vollsmose - også når de ikke selv bor der? Det mener et flertal i Børn- og Ungeudvalget, der foreløbig søger ministerium om lov til at bruge muligheden. Venstre er imod: - Tænk at have et område i Odense, man skal tvinge folk ud i.

De har endnu ikke besluttet, at de vil gøre det.

Men et flertal i Børn- og Ungeudvalget søger nu Børne- og Undervisningsministeriet om lov til kun at tilbyde én vuggestue- eller børnehaveplads, selv om daginstitutionen har adresse i et udsat boligområde, og den ansøgende familie ikke bor i et sådant.

Egentlig siger reglerne, at hvis en mor og far bor i en gennemsnitlig bydel, men får anvist en daginstitutionsplads i et område som for eksempel Vollsmose, så skal forældrene have to tilbud - og det andet må ikke ligge i et udsat boligområde.

Men i bestræbelserne på at overholde ny ghettolovgivning, der dikterer, at højst 30 procent af nyoptagne børn i en daginstitution må bo i et udsat boligområde, vil både Radikale Venstre, Socialdemokratiet og Alternativet altså nu have ret til kun at anvise forældrene én plads.

Det kan forhindre børnehuse i Vollsmose i at lukke. Men kan også sende flere i armene på private dagtilbud, vurderer Børn- og Ungeforvaltningen.

To nye børnehuse på vej i Vollsmose
Odense Byråds "Den sidste Vollsmoseplan" indeholder ikke kun nedrivninger af 1000 almene boliger, men også lukning af mindst to af områdets daginstitutioner. Yderligere fire er i spil til at blive revet ned.

I stedet er planen at bygge to store, nye børnehuse i udkanten af Vollsmose.

- Med det stigende antal børn ved vi, at vi får brug for formentlig to nye børnehuse, og vi prøver at placere dem strategisk, så de også kan være med til at løse Vollsmose-problemerne, forklarer børn- og ungerådmand Susanne Crawley Larsen (R).

Målet og lovkravet er, at højst 30 procent af de nye børn, der i løbet af et år begynder i samme daginstitution, har adresse i et socialt udsat boligområde.

Højere normeringer og profil-daginstitutioner med temaer som for eksempel idræt eller natur skal måske være med til at gøre børnehusene attraktive for børn også uden for Vollsmose, mens nogle Vollsmose-børn sandsynligvis sendes i skovbørnehaver, hvor de mødes med børn fra andre bydele.

Bliv på ventelisten

Alligevel er rådmand Susanne Crawley Larsen (R) klar til at gå ad den vej.

- Vi kan gøre det, når vi kan stå inde for, at vi har et supergodt tilbud i Vollsmose, siger hun.

Og det har I ikke i dag?

- Den opfattelse er der nogle, der har. Bygningerne er nedslidte, og det er ingen hemmelighed, at mange børn i Vollsmose har udfordringer, konstaterer rådmanden.

- Men på sigt kan der opstå situationer, hvor det helt åbenlyst er på grund af fordomme, forældre ikke vil tage imod en plads til deres barn i Vollsmose.

Siger et forældrepar nej til Vollsmose-pasningen, kan de enten selv finde en plads i et af byens private pasningstilbud eller blive stående på den kommunale venteliste, til andet bliver ledigt.

Venstre uden tvang

Hos Venstre har de to medlemmer af Børn- og Ungeudvalget imidlertid stemt nej til at søge om dispensation til kun at give forældrene ét tilbud.

- Hvis vi vil forskønne et område som Vollsmose og gøre det attraktivt, så skal vi ikke blande tvang ind i det. Vi skal skabe motiverende rammer, så forældrene selv søger derhen, mener Venstres Mark Grossmann.

Men det er der vel ikke tid til at vente på?

- Det er rigtigt. Men politik er ikke altid sagligt. Vi skal skynde os langsomt og sikre et godt fundament for fremtiden. Borgmesteren har meget bedre og mere saglige argumenter end mig, når han siger, vi skal komme i gang. Men jeg vil også have mavefornemmelsen med.

Hvad er løsningen så?

- Jeg har foreslået, at vi skal investere i branding af bydelen. Alle skal vide, de er velkomne. Og så skal området gøres attraktivt. Det må være opgaven, understreger Mark Grossmann:

- For tænk at have et område i Odense, som man skal tvinge folk ud i. Det er helt forkert.

Fem år ekstra

En anden dispensationsansøgning, som Børn- og Ungeudvalget også har besluttet at sende, er Venstre derimod enige med flertallet om.

Det gælder ghettolovgivningen og grænsen på 30 procent for nyoptagne børn med adresse i udsat boligområde.

I og omkring Vollsmose er der i dag ni børnehuse, der sidste år optog mellem 73 og 100 procent børn fra udsatte boligområder, og i Korsløkkeparken nåede et enkelt børnehus sidste år også de 100 procent.

Det er derfor ikke realistisk, vurderer forvaltningen og altså nu også politikerne, at få de tal ned på 30 procent allerede ved årsskiftet til 2020.

Med en ansøgning til Børne- og Undervisningsministeriet er det muligt at søge om dispensation i en periode på fem år. Og sådan en ansøgning bliver nu sendt.

Slut med to tilbud: Politikere søger om lov til at tvinge børn til Vollsmose

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce