Slut med spildte skattekroner: Byrådet skriver på den allersidste Vollsmose-plan

- Lige nu ser vi ikke et vellykket boligområde, men et enormt menneskeligt potentiale, sagde borgmester Peter Rahbæk Juel (S), da han fredag omgivet af både røde og blå byrådspartier gav en status på forhandlingerne om den Vollsmose-plan, der formentlig vil rive boligblokke ned. Foto: Nils Mogensen Svalebøg

Slut med spildte skattekroner: Byrådet skriver på den allersidste Vollsmose-plan

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Der er høje ambitioner for den Vollsmose-plan, som byrådet fastholder skal være den sidste af sin slags. Boligblokke vil blive revet ned, men ellers er der endnu ikke mange konkrete detaljer fra de forhandlinger, der nu holder ferie, og som efter sommeren udvides med repræsentanter fra boligforeningerne.

Ikke flere spildte skattekroner, ikke flere kuldsejlede projekter. Nu skal det virke, nu skal det være den allersidste Vollsmose-plan.

Det er ambitionen for de forhandlinger, som repræsentanter fra alle byrådets partier otte gange siden marts har været samlet om på 9. sal i Egeparken i Vollsmose.

Med en fin udsigt over bydelen og de cirka 9000 beboere, det handler om, har partierne set det blive både forår og sommer, men nogen endelig plan, nogen konkrete beslutninger er endnu ikke klar.

- Med 9000 indbyggere er Vollsmose større end Faaborg by, og det kræver tid, for der er dybde og tyngde i udfordringerne i området, konstaterede borgmester Peter Rahbæk Juel (S) fredag, da han flankeret af alle otte byrådspartier leverede en status.

- Der er et mønster af sociale udfordringer, der er meget stærkt, og som børnene - uanset hvad der er hældt på af projekter - nærmest skal være verdensmestre i mønsterbrydning for at komme ud af. Børnene i Vollsmose skal kæmpe hårdere end andre børn i byen, og det skal vi gøre op med, sagde borgmesteren.

Regeringens ghettoplan
I begyndelsen af marts præsenterede otte af regeringens ministre udspillet "Ét Danmark uden parallelsamfund", der skal afvikle landets ghettoer - blandt andet Vollsmose - frem mod 2030.Udspillet rummer en række initiativer, og foreløbig er et par delaftaler forhandlet hjem med partier som Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, SF og Radikale Venstre.

Det gælder blandt andet en aftale om at indføre sprogprøver i 0. klasse. Det er prøver, der skal bestås for at rykke videre til 1. klasse, og som sammen med intensive danskforløb og sommerskole skal hjælpe elever i ghettoområder med at få et bedre dansk. Samtidig skal forældre trækkes i børnechecken, hvis deres børn har højt fravær, og skoler skal kunne straffes og i sidste ende lukkes, hvis de leverer dårlige, faglige resultater.

Et-årige børn med adresser i socialt udsatte områder skal desuden tvinges i daginstitution mindst 25 timer om ugen. Hvis det ikke sker, mister forældrene børnechecken. Og højst 30 procent af børnene i en daginstitution må være bosat i de udsatte boligområder.

Der er også indgået aftale om, at boligorganisationer bliver pålagt at skære antallet af almene familieboliger i ghettoområder ned til 40 procent, og det kan for eksempel ske ved at sælge boligerne, rive dem ned eller opføre flere ejer- og andelsboliger i området. Lykkes det ikke, kan staten til sidst overtage, sælge eller rive boligerne ned. Desuden får kriminelle ikke længere mulighed for at få en ghettoadresse, ligesom kontanthjælpsmodtagere får sværere ved det.

Masser af nybyg

Både Vollsmose-beboernes sundhedstilstand, deres uddannelsesniveau og tilknytning til arbejdsmarkedet er lavere end i andre dele af Odense. Det skal der tages fat om, og et af flere midler er at rive boligblokke ned for at give plads til nyt byggeri og til ejerboliger og ad den vej ændre beboersammensætningen.

- Men vi er ikke i stand til endnu at sige, hvor og hvor mange lejligheder der skal rives ned. Det håber vi at kunne sige mere om efter sommerferien, fortalte Peter Rahbæk Juel, der dog udpegede Birkeparken, Bøgeparken og Egeparken som de mest belastede Vollsmose-adresser.

Sikkert er det, at Odenses kommunekasse ikke alene kan betale for ned- og opbygninger. Der bliver brug for investorer, understregede borgmesteren.

Hvor realistisk er det at finde dem - det kan lyde som et svært salgsarbejde at finde investorer til et ghettoområde?

- Jeg har brugt en del tid på at snakke og plante idéer rundt omkring, men der er ikke noget, der er nemt her. Vi skal lave en Vollsmose-plan, der er så stærk, at investorerne gerne vil være med, og så er det også en god periode for byen lige nu. Odense er blevet et godt papir at investere i.

Hvor stor bliver regningen for Odense og skatteborgerne?

- Det er for tidligt at sige. Men der er en helt klar politisk forståelse af, at vi - sammen med staten og boligforeningerne - selvfølgelig også skal bidrage.

Nogle af de kommunale kroner skal med stor sandsynlighed også investeres i nye, almene boliger i andre dele af Odense.

- River vi boliger ned, påhviler genhusningspligten kommunen, og ingen skal flytte ud, før vi kan tilbyde en tilsvarende lejlighed et andet sted. Så jeg har svært ved at forestille mig, at vi kommer igennem den proces, uden at der skal bygges nye almene boliger, sagde Peter Rahbæk Juel.

Bestyrelse tager over

Det er også tilfældet i Aarhus, hvor nedrivninger i blandt andet Gellerup imidlertid har fået Enhedslisten til at protestere og stå uden for en ellers bred, politisk ghetto-aftale.

Ved fredagens status-præsentation i Vollsmose var Enhedslistens Brian Skov Nielsen stadig med. Og han ville ikke afvise, at hans underskrift sammen med partiets navn vil stå på den endelige Vollsmose-aftale - også selv om den indebærer, at boligblokke brækkes ned.

- Det er jo sådan, at den opgave, regeringen med dens ghettopakke har stillet os, reelt set vil betyde nedrivninger, for ellers kan vi ikke reducere antallet af almene familieboliger med 60 procent. Så det kommer til at ske, uanset om vi er med eller ej. Det, det så handler om for os, er, at de sociale tiltag, der skal hjælpe menneskerne ud af fattigdom og arbejdsløshed, også kommer med, sagde Brian Skov Nielsen, der dog nu træder et skridt ud af forhandlingerne.

Efter sommerferien skal han og de ørige repræsentanter fra byrådspartierne således ikke længere have hyppige møder på 9. sal, for til den tid tager en såkaldt udviklingsbestyrelse over.

Den vil bestå af politikerne i Økonomiudvalget - det er de fire rådmænd og borgmesteren - og af folk fra de to boligorganisationer med lejemål i Vollsmose: Civica og Fyns Almennyttige Boligselskab.

- Nu er vi færdige med at sidde kun som byråd og laver et faseskift i forhandlingerne, hvor vi også vil trække på et nyt advisory board med eksperter, investorer og fonde, fortalte Peter Rahbæk Juel:

- Det her er en af de største opgaver for byen i det kommende årti, også større end lukningen af Thomas B. Thriges Gade, men når vi i mål - og det tror jeg på, vi gør - bliver det også et af de vigtigste resultater.

Det er målet, at der i juni næste år ligger en færdig - og altså en sidste - udviklingsplan klar for Vollsmose.

Slut med spildte skattekroner: Byrådet skriver på den allersidste Vollsmose-plan

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce