Skulpturen skal ud

Skulpturen af den afdøde japanske kunstner, Jun-Ichi Inoue, indbyder ifølge gallerist Peter Thomsen til stille øjeblikke som samtale og meditation. Dens pris står til 625.000 kroner. Foto: Galleri 5000

Skulpturen skal ud

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Menighedsråd synes ikke, stor granitskulptur passer ind i gården ved domkirken, og har bedt gallerist fjerne den.

I knap to år har skulpturen "Meditative Place" været opstillet på to af parkeringspladserne i gården ved Skt. Knuds Kirke efter aftale med menighedsrådet. Men da det nye menighedsråd tiltrådte i 2017, blev skulpturens ejer, gallerist Peter Thomsen fra Galleri 5000, bedt om at flytte den igen.

- Da jeg i maj 2016 fik placeret skulpturen i gården, var det med aftale om, at menighedsrådet skulle søge penge fra fonde til at købe den, så det er da klart, at jeg blev overrasket over den senere besked, siger Peter Thomsen.

Men den aftale afviser menighedsrådsformand Gudmund Bager at kende til.

- Der er indgået en mundtlig aftale om opstilling af skulpturen, som det nye menighedsråd skulle forholde sig til, men det er ikke en aftale vi er forpligtet af. Jeg er i min rolle som formand meget optaget af, at der i loven for menighedsråd står, at "beslutninger træffes på møder", og det lever vi op til. Og vi synes, vi har behandlet galleristen pænt og ordentligt, siger Gudmund Bager.

Menighedsrådsformand Gudmund Bager: Skulpturen har ingen relevans for hverken Skt. Knuds Kirke eller kristendommen. Foto fra menighedsrådets hjemmeside
Menighedsrådsformand Gudmund Bager: Skulpturen har ingen relevans for hverken Skt. Knuds Kirke eller kristendommen. Foto fra menighedsrådets hjemmeside

Japansk kunstner

Skulpturen, som tvisten handler om, er lavet af den afdøde japanskfødte kunstner Jun-Ichi Inoue i 2000-01. Den består af et tårn og et bord - det ene i den lyseste granit med en rødlig karakter, den anden i blå Rønne-granit - så de to dele komplementerer hinanden.

Jun-Ichi Inoue blev født i Himeji i Japan i 1948 og var uddannet på Masashino Kunstuniversitet i Tokyo, inden han i 1974-79 kom til Danmark for at studere på Det Kongelige Danske Kunstakademis billedhuggerskole. Han bosatte sig i Olsker på Bornholm, men blev ved at hente inspiration i sit hjemland med elementer fra den japanske have, sten og vand.

- Junichi Inoue var elev hos billedhugger Svend Wiig-Hansen, og derfor er det naturligt at lade ham få en af sine skulpturer placeret tæt på sin mentor, der har "Oceania" liggende på Flakhaven, siger gallerist Peter Thomsen.

Ingen relevans

Peter Thomsen ærgrer sig over, at et af byens smukkeste byrum udelukkende skal smadres til med biler, men det er menighedsrådsformanden uenig i.

- Skulpturen er i sig selv smuk, men den står helt forkert placeret, og den har ingen relevans for hverken Skt. Knuds Kirke eller kristendommen, siger han og understreger, at flere ældre, gangbesværede kirkegængere har klaget over, at den optog de parkeringspladser, som var tættest på indgangen til kirken.

- Desuden skal man huske, at skulpturen hele tiden har været til salg, og vi ikke skal være gratis opstillingsplads for galleristens ejendele, siger han.

Aftalen mellem parterne er, at skulpturen bliver fjernet fra gården ved Skt. Knuds Kirke inden 1. april i år.

Skulpturen skal ud

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce