Skrald og øl hører sammen. En af Danmarks største private ølsamlinger står i skraldemændenes kantine. Flere tusinde øl er sat på fjernlager. Nu er der kun plads til unikke danske øl
Odense: Der var engang, hvor de odenseanske skraldemænd drak alle de øl, der blev sat frem til dem, når de udførte deres samfundsnyttige arbejde.

Det gør de ikke mere. Altså drikker alle øllene.

Men den lille form for accepteret "bestikkelse" for at tage lidt ekstra skrald med er stadig kendt. Og nu samler de i stedet flaskerne i det, der er blevet en af Danmarks største private samlinger af øl.

Vi kunne simpelthen ikke nå at drikke dem, så det gav startskuddet. Der gik sport i det, og siden er der samlet tusindvis af forskellige øl.

Lidt forenklet er det historien om det imponerende "øl-museum", som hører hjemme i kantinen på Snapindgården i Bolbro - hovedsæde for det kommunalt ejede Odense Renovation A/S.

Øl nummer 1401

Her er i øjeblikket udstillet 1400 forskellige øl. Det vil sige, nu er der 1401, for mens avisen var på besøg, kom en skraldemand efter dagens arbejde med endnu en ny øl.

Det er nu ikke sikkert, at den permanent får lov til at indgå i samlingen, for det er en belgisk øl og falder dermed uden for øl-samlingens rammer, der hedder:

Danske øl i pantflasker.

Dåseøl er altså bandlyst.

Fladskærm i stedet for øl

For seks-syv år siden var tre vægge i kantinen beklædt med øl.

Ledelsen mente på dét tidspunkt, at kantinen trængte til en modernisering, så for at skaffe plads til dart, fladskærms-tv og andre redskaber til socialt samvær, blev ølsamlingen reduceret til kun at være på én - til gengæld - meget lang væg.

Og der er endnu ledige pladser.

Bo Petersen, der er med i bestyrelsen i skraldemændenes klub, var i midten af 90’erne med til at lægge grunden til samlingen.

- Vi kunne ikke drikke dem

- Dengang fik vi mange forskellige øl ude i marken. Vi kunne simpelthen ikke nå at drikke dem, så det gav startskuddet. Der gik sport i det, og siden er der samlet tusindvis af forskellige øl, fortæller Bo Petersen og tager sin egen favorit-øl ud.

Den er fra 24. maj 1985 og markerede 50-års-jubilæet i Sanderum Boldklub, som Bo har været medlem af i 44 år.

Ikke uventet er Albani det bryggeri, der er repræsenteret med flest øl.

Der er for eksempel en række øl, som markerer store sejre og mesterskaber til ikke mindst OB og B1909.

En enkelt øl gik tabt

Ansatte har mulighed for at bruge kantinen til private fester, hvorfor den imponerende samling kan være lidt udsat.

- Vi har overvejet at sætte plexiglas foran, men det har vi indtil videre droppet. Folk skal have mulighed for at holde øllene i hånden og studere etiketten nærmere, siger kommunikationschef Claus Hammerich.

Han bakkes op af skraldemand Bo Petersen:

- En eneste øl er gået i stykker. Den blev tabt under rengøring ...
  • Fyens Stiftstidende