Skomagerstræde et vejskilt nærmere

Skt. Knud står på Klingenberg - for enden af det lille stræde, der blev navnløst, efter at I. Vilhelm Werners Plads blev nedlagt. Men han kommer ikke til at lægge navn til strædet - han lægger navn til flere gader i forvejen. Arkivfoto

Skomagerstræde et vejskilt nærmere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hvis politiker ønsker gadenavn ændret, bliver processen sat i gang. Sagen skal igennem tre udvalg.

Det er ikke bare sådan at knipse med fingrene, hvis man vil ændre gadenavne i byen. Det kræver, at navnet kommer på tre forskellige udvalgsdagsordener, og sådan er det da også gået med det lille stræde, som - vi beskrev i sidste uge - vil opstå langs bagsiden af Odense Rådhus, nu da I. Vilhelm Werners Plads er blevet fjernet.

Men det er endnu mere svært at navngive gader, når flere vil have indflydelse på vejnavnet, og sådan har det netop været med strædet: Først i 2017 blev navnet sendt til høring hos Odense Bys Museer, som foreslog, at strædet skulle hedde Skt. Albani Stræde, hvilket det har heddet i et halvt år. Men nu har S-byrådsmedlem Anders W. Berthelsen ytret ønske om at omdøbe det smalle Skomagerstræde, som det hed for godt 100 år siden, og som refererer til skomagerens lavhus, der blev revet ned i 1912.

Men skal strædet omdøbes igen, skal det også igennem tre udvalg igen.

Morten Møller Iversen, der er stabschef for Politik og Strategi i By- og Kulturforvaltningen, forklarer, at processen omkring de nye vejnavne er en del af lokalplanprocessen for byomdannelsesområdet ved Thomas B. Thriges Gade.

- På næste møde i By- og Kulturudvalget (27. februar, red.) vil jeg redegøre for processen undervejs og for navnet, Skt. Albani Stræde, der i anden omgang er valgt til strædet. Hvis der er politisk stemning for i stedet at døbe strædet "Skomagerstræde", vil vi sætte den proces i gang. Det betyder, at det nye navn for at blive godkendt skal igennem de samme tre udvalg - By-og kulturudvalget, Økonomiudvalget og endelig byrådet, siger Morten Møller Iversen.

Omtrent den samme proces venter for en kommende Professor Labris Plads - et navn, som Anders W. Berthelsen tidligere har foreslået givet til pladsen ved Fredensgade og Skt. Knuds Gade.

Skt. Albani, ikke Skt. Knud
Da vi i sidste uge omtalte det lille stræde bag rådhuset som Skt. Knuds Stræde, var der tale om en beklagelig forveksling mellem Skt. Knuds Plads og Skt. Albani Stræde, der tidligere lå lige ved siden af hinanden. Navnet på strædet er altså Skt. Albani Stræde, med mindre politikerne på næste By - og Kulturudvalgsmøde beslutter sig for at ændre det.

Skomagerstræde et vejskilt nærmere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce