Skomagerfuglen i Odense Fjord

Image

Skomagerfuglen i Odense Fjord

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Skomagerfugl. Hvorfor nu det. Den hedder jo klyde. Jo, det er såmænd på grund af dens næb.

Det er en af de største vadefugle, der findes i Europa. 43 cm angives den til at være. Blandt vadefugle kun overgået af stor regnspove. Og skarp forfulgt af stor kobbersneppe på 41 cm.

Det blåsorte, tynde næb er 12-15 cm langt og svinger sig i en elegant bue opad. Akkurat som en skomagernål buer sig. Deraf øgenavnet.

Den kaldes også for brogeblit nogle steder. Dette hentyder til dens brogede farvetegning. Kun i sort og hvidt.

Og så kaldes den også tyttelyt-fugl - eller rettere "tyttelyt-fowl". For det er ovre i Jylland, de siger sådan! Og det hentyder til dens stemme, der kan beskrives som: "tyttelyt - tyttelyt".

Såre enkelt er det!

Denne prægtige fugl findes i Odense Fjord. Man kan være heldig at se den de fleste steder ved fjorden, men de sikreste steder er på Vigelsø eller Ølundgård inddæmning.

Klyden er en af de fugle, der gør Odense Fjord så interessant, at området er udpeget som Fuglebeskyttelsesområde i EU.

Det er en af de virkelig spændende vadefugle, synes jeg. Den er meget elegant, når den går i vandkanten og finder føde. Og her er det, at dens lange krumme næb har sin berettigelse. Den går på sine lange sorte ben i 5 - 15 cm dybt vand og skummer vandoverfladen ved at føre næbbet fra side til side. Derved får den fat i alle de smådyr, der svømmer eller flyder på vandet.

Og når man ser det, må man virkelig imponeres over den tilpasning til fødesøgning, fuglen har med det lange krumme næb. Hvis den havde et helt lige næb, eller et nedadbøjet næb, ville den sikkert dø af sult.

Den overvintrer i Syd- og Vesteuropa eller i Afrika og i marts-april kommer den til Danmark. Enkelte trækker videre til Sydnorge eller Sydsverige, men mange bliver her i landet og yngler. Bl.a. altså i Odense Fjord.

Allerede i juli trækker de igen sydpå, og da kan man være heldig at se mange i flokke på op til 50 fugle ved fjorden. De raster for at spise og samle kræfter til den videre rejse.

Skal man se rigtig mange må man imidlertid tage til Jylland og køre over Rømø-dæmningen. Her er i sensommeren talt op til 11.000 klyder på én gang.

Når så mange af de store flotte hvide og sorte fugle er samlede, kan området være næsten helt hvidt at se på.

Men som sagt også i Odense Fjord kan de ses. Bedst ved Ølundgård inddæmning.
Klyden yngler blandt andet i Odense Fjord. Grafik: Gert Ejotn
Klyden yngler blandt andet i Odense Fjord. Grafik: Gert Ejotn

Skomagerfuglen i Odense Fjord

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce