Skolerne bliver styret via stråmænd


Skolerne bliver styret via stråmænd

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Pernille Buch-Rømer styrer alle skolerne gennem Skolekredsen. Det er på kant med Friskoleloven.

ODENSE: Det er - selv for bestyrelsesmedlemmer på Mentiqa-skolen - uhyre vanskeligt at komme igennem med kritik og ændringer på skolen for de særligt begavede børn.

For selv om Odense-skolen i Vestergade ifølge Friskoleloven skal være uafhængig og styres af sin egen bestyrelse, er det i praksis stadig stifteren Pernille Buch-Rømer, der bestemmer.

Det sker indirekte via den såkaldte Skolekreds.

Skolekredsen er nemlig central i hele Mentiqaskolernes koncept og består af den samme personkreds på alle Mentiqa-skoler i landet.

Skolekredsen har magt til at både godkende og afsætte bestyrelsesmedlemmer og kontrollerer på den måde i realiteten flertallet i skolebestyrelserne.

Ikke bare i Odense, men på alle skolerne.

På kant med loven

Netop det kan være på kant med loven, mener de to tidligere bestyrelsesmedlemmer Helle Thestrup og Søren Storm Kastrup, der i den forløbne uge trak sig i protest fra Mentiqa-skolebestyrelsen .

De to påpeger, at Friskolelovens paragraf 21a siger, at en friskole skal være uafhængig og skolens bestyrelse det bestemmende organ, for at skolen er berettiget til at modtage tilskud fra Undervisningsministeriet.

Tilskuddet er på cirka 40.000 kroner pr. elev om året, og det er helt afgørende for, at Mentiqa-skolerne kan overleve.

Hvis ikke der er tilstrækkelig sikkerhed for, at skolen er uafhængig, så kan undervisningsministeren udstede et påbud eller kræve tilskuddet helt eller delvist tilbagebetalt.

For i loven står der, at der skal lægges vægt på, om "skolen indgår i et fællesskab eller et samarbejde med skoler (...), der indebærer en nærliggende risiko for, at skolen styres af andre".

At Pernille Buch-Rømer stadig er med til at styre skolen i Odense er tydeligt.

Af Mentiqas vedtægter fremgår det, at det er hende, der i første omgang udpeger skolekredsen. Det gjorde hun, da skolen i Odense blev oprettet i 2006. Hun har sidenhen indstillet yderligere tre medlemmer, selv om det ifølge vedtægterne er skolekredsen og ikke skolens stifter, der kan indstille nye medlemmer.

De tre er bestyrelsesformænd for Odense, Hadsten og Nordjylland-skolerne. Pernille Buch-Rømers rolle i sammensætning af Mentiqas centrale magtorgan fremgår af en mail, hun selv har skrevet til bestyrelsen.

Fyens Stiftstidende er i besiddelse af en kopi af mailen:

- Det er min opfattelse, at skolekredsen i sin nuværende form og medlemstal har udspillet sin rolle. Den er kommet ud af trit med dagligdagen på skolerne, og det har været svært for mange at gennemskue dens virke. Derfor har skolekredsen efter min indstilling optaget de tre nuværende bestyrelsesformænd som medlemmer, skriver hun.

Samlever er formand

I dag er Pernille Buch-Rømers samlever, Ariel Holler, der er formand for den magtfulde skolekreds, der altså er fælles for alle Mentiqa-skolerne.

- Så vidt vides har ingen i skolekredsen erfaring med undervisning af børn, men de har erfaring med at sidde i bestyrelser for skoler, konstaterer de kritiske nu tidligere bestyrelsesmedlemmer Helle Thestrup og Søren Storm Kastrup i et brev.

Undervisningsminister Bertel Haarder vil i den kommende tid undersøge Mentiqa-skolerne.

Skolerne bliver styret via stråmænd

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce