Livshjælp

Fredag lukkede Skibhusskolen sine under normale omstændigheder ganske åbne døre. Den evigt søgende sparekniv skar sit blad ned i den omfavnende institution, som igennem 37 år har hjulpet unge afsporede mennesker ind på rette sti. Mød her Bjørn, der fik den rette dosis af pædagogik og medmenneskelighed ind under huden for 35 år siden

Skibhus: Bjørn Langkilde har i omkring 35 år gået rundt med en gæld. Ikke én af dem, som havner i Luksusfælden eller resulterer i besøg fra Kongens Foged eller andre tvivlsomme typer.

Én af de gode typer gæld. Sådan én man betaler lidt af på hele livet med de valg, man træffer. Bjørn Langkilde var elev på Skibhusskolen og efter eget udsagn har det gjort en kolossal og med al sandsynlighed helt afgørende forskel for det liv, han efterfølgende har levet.

Der var fest og damer. Det var sådan set sjovt, men jeg kunne ikke deltage i samfundet under lige vilkår som andre. Livet var et hormonelt kaos. Jeg havde slet ikke fundamentet for læring og dannelse, for fanden.Bjørn Langkilde

- Det er meget tæt på, at jeg kan sige, jeg skylder Skibhusskolen mit liv. Havde den ikke været der, var jeg sgu havnet i spjældet og under ingen omstændigheder været i gang med socialrådgiveruddannelsen nu.

Inden Skibhusskolen tog Bjørn Langkilde under kærlig behandling, var livet et hormonelt kaos præget af en trist udvikling i familien.

- Min far faldt død om for næsen af mig i sofaen og vi måtte flytte fra Ravnebjerg til Vollsmose. Min mor var dårligt gående, så hun kom aldrig ud af sin lejlighed. Hun gav op. Det var en sølle tilværelse og jeg aktiverede mig selv. Jeg var hverken fordrukken eller ude i kriminalitet. Der var fest og damer. Det var sådan set sjovt, men jeg kunne ikke deltage i samfundet under lige vilkår som andre. Livet var et hormonelt kaos. Jeg havde slet ikke fundamentet for læring og dannelse, for fanden.

Skubbet rigtigt

Skibhusskolen viste sig at være for Bjørn Langkilde, hvad kemobehandling er for en kræftpatient.

Han fik luget ud af alle de dæmoner, som kontrollerer en ung og vred drengs sind.

- Skibhusskolen gjorde det, som alle skoler burde gøre. Lærerne mødte børnene med åbne arme. De kunne finde ud af at tale med folk. Det var ikke med spanskrør, men seriøs pædagogisk indlevelse. Jeg fik at vide, de kunne hjælpe mig, men jeg skulle selv hjælpe med, fortæller han, og peger specifikt imod sin matematiklærer.

- Jeg var aldrig kommet igennem matematikeksamen, havde det ikke været for ham. Han hjalp mig til at tænke. Jeg synes sgu ikke, jeg var noget værd, men han mødte mig og gav mig en pose energi. "Hey du. Jeg tror på dig. Du kan det her". Der var en viden om os og en omsorg, der i sin helhed hjalp os elever til at blive helstøbte mennesker. Lukningen betyder nok, at vi har nogle unge mennesker, der ikke bliver mødt og som ender i kriminalitet og fængsel. Skibhusskolen reddede i hvert fald mit liv. Det er 30 år siden og meget kunne være gjort godt i mellemtiden, men her blev fundamentet lagt. Ingen tvivl om det.

  • Af: