Skibhuskvarteret skal være bedre til at håndtere regnvand: Anne og hendes mand lavede regnbed uden omkostninger

Anne Rasmussen er 58 år og arbejder i en daginstitution. I baggrunden ses regnbeddet. Foto: Mathias Banke

Skibhuskvarteret skal være bedre til at håndtere regnvand: Anne og hendes mand lavede regnbed uden omkostninger

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Anne Rasmussen og hendes mand, der bor på Baumgartensvej, har selv etableret et regnbed i baghaven i forbindelse med projektet Klimaklar i Skibhus. De er positivt stemt overfor projektet, der skal gøre Skibhuskvarteret bedre til at håndtere regnvand.

- Her starter det, siger Anne Rasmussen og peger på tagets nedløbsrør.

Røret fører ned til en rille, der løber langs fliserne i indkørslen. Rillen forsvinder ind under terrassen og kommer ud på den anden side i form af en fordybning, der er belagt med natursten. Her kan regnvand strømme til regnbedet i Anne Rasmussens have. Hendes husstand har nemlig allerede gjort deres for at hjælpe til med projektet Klimaklar i Skibhus.

Projektet har til formål at omdirigere regnvand væk fra kloaksystemet, så kældre i Skibhuskvarteret, der ligger lavt, undgår oversvømmede kældre i fremtiden.

Men for Anne Rasmussen har beslutning om at etablere et regnbed beroet på andet end oversvømmede kældre.

- Vores motivation til at lave et regnbed kommer af, at vi gerne vil passe på miljøet. Der skal også være rent vand til mine børnebørn, siger hun.

Regnbedet hjælper med at skåne miljøet, fordi spildevandet når ud i Odense Havn, hvis kloakkerne overfyldes med regnvand. Ved at lette for regnvandstrykket på kloakkerne, holder spildevandet sig i kloaksystemet.

Lige til

Anne Rasmussen er ikke den første beboer i Skibhuskvarteret, der har etableret et regnbed. Faktisk er en stor del af inspirationen kommet fra andres haver, som hun har set, da Vandcenter Syd og Odense Kommune arrangerede havevandringer i nabolaget. Her var arkitekter og anlægsgartnere med for at fortælle om mulighederne og udfordringerne ved at lave et regnbed. Vandcenter Syd har også sat en campingvogn op ad to omgange, hvor beboerne har kunnet få hjælp til at komme i gang.

- Jeg gik ned til campingvognen, og så fik jeg al den hjælp, jeg havde brug for. De har også været gode til at sælge idéen om et regnbed, fortæller Anne Rasmussen.

Vandcenter Syd har hjulpet med at udregne, hvor dybt regnbedet har skullet være, og hvordan jorden under bedet har skullet blandes, så regnvandet nedsiver, som det skal. Frakoblingen til kloaksystemet skulle udføres af en professionel, men etableringen af regnbedet ordnede Anne Rasmussen og hendes mand selv. Hun vurderer, at det tog dem fire dages arbejde at lave.

Bedet har endda ikke givet dem ekstra havearbejde.

- Vi har ikke plantet andet end græs i bedet, så vi skal ikke bruge kræfter på at vedligeholde det på nogen måde, siger Anne Rasmussen og tilføjer, at man snildt kan plante vandglade blomster i bedet.

Når man frakobler sin grund fra det offentlige kloaksystem, så regnvandet ikke belaster kloakkerne, kan man få tilbagebetalt op til 24.050 kroner fra Vandcenter Syd, hvis 100 procent af grunden frakobles. For Anne Rasmussen og hendes mand betyder det, at de ikke har haft nogen omkostninger ved at lave regnbedet.

Et lille men

Planerne for Klimaklar i Skibhus ændrede sig, da flere beboere udtrykte deres utilfredshed med, at Baumgartensvej stod til at miste næsten halvdelen af dens plads til parkering af biler. Flere beboere frygtede også, at træerne ville tage en stor del af deres huses indfaldslys.

- Vandcenter Syd og Odense Kommune forsøgte selvfølgelig at finde en løsning, men det har betydet færre træer. Det er ærgerligt, synes jeg. Jeg ville gerne have mere grønt, end hvad det er endt med, siger Anne Rasmussen.

Hun så helst, at Baumgartensvej fik samme, grønne behandling som Hørdumsgade og Piosgade. Hun erkender dog også, at hun nok er i mindretallet, når det kommer til at være villig til at ofre p-pladser for flere træer.

På trods af det er hun glad for projektet, og hun ser frem til juli, hvor Baumgartensvej gerne skulle stå færdig.

Skibhuskvarteret skal være bedre til at håndtere regnvand: Anne og hendes mand lavede regnbed uden omkostninger

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce