Skattestigning har sendt hundredvis af voksne ud til børnene - Venstre er fortsat imod at hæve skatten

Børnehuset Østre er en af de daginstitutioner, der kan mærke de 350 fuldtidsstillinger, skattestigningen har givet på børne- og ungeområdet. Foto: Nils Mogensen Svalebøg

Skattestigning har sendt hundredvis af voksne ud til børnene - Venstre er fortsat imod at hæve skatten

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det har givet 350 fuldtidsstillinger i blandt andet skoler og børnehuse, at rød blok har hævet skatten med foreløbig 0,8 procentpoint. Venstre kalder det fantastisk, men er fortsat ikke tilhængere af at lade skatten stige.

171 fuldtidsstillinger i byens børnehuse. 142 i folkeskolerne. Dertil kommer flere medarbejdere i dagplejen og i hjælpen til udsatte børn.

Ifølge en opgørelse fra Børn- og Ungeforvaltningen har det røde flertals skattestigning leveret medarbejdere svarende til i alt 350 fuldtidsstillinger. Størstedelen er nyoprettede jobs, mens en mindre bid er en fastholdelse af stillinger, som tidligere vedtagne besparelser ellers skulle have sløjfet.

- Når jeg kigger på tallene, bliver jeg glad og egentlig også lidt stolt over at have været med til at have gennemført skattestigningen, siger børn- og ungerådmand Susanne Crawley Larsen (R).

- Havde vi ikke gjort det, så havde der været 350 færre fuldtidsstillinger i Børn- og Ungeforvaltningen lige nu. Det kan man så diskutere, om det er meget eller lidt i en stor forvaltning, men jeg oplever det som en væsentlig del af vores medarbejdere.

- Og jeg er glad for, at pengene er brugt til det, vi besluttede: Flere voksne blandt børnene. Pengene er ikke gemt i et hjørne eller brugt på hverken nyt udstyr eller fiks efteruddannelse, fremhæver hun.

- Jeg kan mærke det, når jeg er ude i driften. For fire år siden mødte jeg mange utilfredse medarbejdere. Det gør jeg ikke mere. Vi kan også se det på trivslen og arbejdsglæden og det faldende sygefravær. Det betyder noget at være prioriteret af byrådet, mener hun.

De odenseanske skattestigninger
Efter årelange millionbesparelser på både børn og ældre skrottede Socialdemokratiets daværende borgmester Anker Boye i 2016 sin modstand mod skattestigninger og argumenterede for en stigning på et helt procentpoint.Det samlede han et smalt rødt flertal for, og ved budgetforliget i 2016 skruede Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten og Radikale skatteprocenten op fra 24,5 til 25 procent og lagde ad den vej knap 128 ekstra millioner ind i budgettet. I 2017 fik Odense lov til at hæve skatten med 96,8 millioner kroner - det svarer til 0,3 procentpoint. Og efter blandt andet afrunding og hensyn til det såkaldte skrå skatteloft var der 84 millioner at købe velfærd for. Ved budgetforhandlingerne i år ønsker rød blok - nu inklusiv Alternativet - at hente de sidste 0,2 procentpoint, men den ambition er blevet sværere at indfri, efter årets økonomiaftale mellem regeringen og Kommunernes Landsforening er faldet på plads uden en pulje penge til skattestigninger. Den politiske uenighed om skattestigningen har betydet, at de seneste to budgetforlig er båret igennem af et smalt flertal, og at der på den vis er brudt med en lang tradition for brede budgetforlig i Odense.
Opnormering er nye job, der er skabt, mens fastholdelse er stillinger, som uden skattestigningen ville være nedlagt på grund af tidligere vedtagne besparelser. Kilde: Børn- og Ungeforvaltningen, Odense Kommune
Opnormering er nye job, der er skabt, mens fastholdelse er stillinger, som uden skattestigningen ville være nedlagt på grund af tidligere vedtagne besparelser. Kilde: Børn- og Ungeforvaltningen, Odense Kommune

Dækker også hul

Skattestigningen - i rød blok også kaldet velfærdsprocenten - har de seneste to år lagt 180,3 millioner kroner ekstra ind i Børn- og Ungeforvaltningens budget. 140,1 millioner er brugt på de 350 fuldtidsstillinger, mens politikerne har sagt ja til at bruge resten på blandt andet at dække underskud på anbringelsesområdet.

Susanne Crawley Larsen fastholder imidlertid, at også den del af skatteprovenuet er brugt på fornuftig vis.

- Man er nødt til at forholde sig til, at vi ellers skulle have fyret medarbejdere, siger hun.

Blå blok har tidligere angrebet lignende forvaltningsopgørelser over skattestigningsbetalte nyansættelser for ikke at vise det rigtige billede. Men med de nyeste tal i hænderne glæder Mark Grossmann - et af Venstres medlemmer af Børn- og Ungeudvalget - sig over de 350 fuldtidsstillinger.

- Det resultat, at der er kommet flere hænder til børnene, er helt fantastisk. Det er jo også det, man som borger har betalt for, siger han.

- Det her handler jo ikke om, at vi ikke under børnene flere voksne. Det vil vi selvfølgelig også gerne give dem, men vi vil gøre det ved at omprioritere i kommunens budget. Borgerne er ikke tjent med politikere, der ikke vil prioritere, mener han.

Ældre har også fået

Foreløbig har det røde byrådsflertal hævet skatten med 0,8 procentpoint, men de har ambitioner om at nå det hele procentpoint ved de kommende budgetforhandlinger.

- Mark Grossmann, kan den nye opgørelse få jer til at overveje at stemme for et budgetforlig med den sidste rest skattestigning?

- Der er vi ikke nået til. Min holdning er, at vi sidder med ved forhandlingerne så længe som muligt, men vores holdning er fortsat, at vi skal finde pengene til flere medarbejdere ved at omprioritere.

Børn- og Ungeforvaltningen har et samlet budget på 2,9 milliarder kroner og medarbejdere ansat i samlet set 5341 fuldtidsstillinger.

Ud over Børn- og Ungeforvaltningen har også Ældre- og Handicapforvaltningen fået del i provenuet fra skattestigningen - ifølge den politiske aftale har de fået en fjerdedel af millionerne.

Skattestigning har sendt hundredvis af voksne ud til børnene - Venstre er fortsat imod at hæve skatten

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce