Skål: Brygmester smagte på nye gyldne jubilæumsdråber


Skål: Brygmester smagte på nye gyldne jubilæumsdråber

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Albani Bryggerierne kan i år fejre 160-års jubilæum. I den forbindelse lanceres der traditionen tro en ny øl i slutningen af april, og derfor har brygmester Daniel Bjørk prøvesmagt jubilæumsøllet.

Der er ikke meget fynsk forår over hallen, der ligger under Albani Bryggeriernes enorme gærtanke. Som omvendte isbjerge rager adskillige gærtankes bunde ned i lokalet, og på metalrør, der krydser lokalet fra ende til anden, har kondensvand samlet sig. I den ene af gærtankene - tank nummer 29 - gemmer Albani Bryggeriernes nyeste skud på stammen sig. Inden længe er den klar til at markere fejringen af bryggeriets 160-års jubilæum.

Manden bag den nye øl er Daniel Bjørk, der er brygmester og produktudvikler på Albani Bryggerierne. Sammen med marketingschef for specialøl hos Albani Bryggerierne, Jesper Larsen, skal han i dag prøvesmage sin kreation.

- Jeg vil smage efter, om den er så fyldig og sød, som vi havde tænkt os. Og selvfølgelig, om den har de rigtige smage og den rigtige farve, fortæller Daniel Bjørk.

Målet med den nye øl er ikke at gentænke øl. Ligesom de to andre jubilæumsøl, Odense Classic og Odense 1859, er tanken, at øllet er brygget på ældre principper. Derfor blev Theodor Schiøtz' - Albani Bryggeriernes grundlægger - egne opskrifter hevet frem fra gemmerne for at give inspiration til den nye jubilæumsøl.

- Mange af de øl, der kommer på markedet i dag, indeholder meget humle. Der er mange, som smager af den ene eller den anden eksotiske frugt. På en måde kan man sige, at den her øl er unik traditionel, siger Daniel Bjørk, som også pointerer, at der ikke er noget som helst galt med moderne øl.

Dem producerer bryggeriet skam også selv.

Ifølge Daniel Bjørk (tv) smager den nye øl lidt af ristet brød og nødder med et strejf af karamel. Til højre står Jesper Larsen. Foto: Nils Svalebøg
Ifølge Daniel Bjørk (tv) smager den nye øl lidt af ristet brød og nødder med et strejf af karamel. Til højre står Jesper Larsen. Foto: Nils Svalebøg

Den første tår

Jubilæumsøllet har været små fire uger undervejs for at nå hertil. Øllet og gæren er løbende blevet målt på alle mulige parametre, så bryggeriet kan være sikre på, at øllet bliver som ventet. Indtil videre, er der ikke noget, der giver anledning til bekymring.

Det er dog ikke en garanti for, at der ingen problemer er.

- Gæren kan nogle gange producere stoffer, der giver øllet off-flavors. Dem kan gæren dog selv fjerne igen, så det kan løses ved, at gæren får ekstra tid til at arbejde, forklarer Jesper Larsen.

Få ting kan betyde, at Albani Bryggerierne må starte helt forfra.

- Det kan for eksempel være, hvis gæren har fået en infektion, eller hvis smagen er helt ved siden af, siger Daniel Bjørk.

Teknisk set er det ikke første gang, Daniel Bjørk smager øllet. Han smagte det helt tilbage i starten af processen, da blandingen blev kogt ind til urt, lige inden gæren blev sat i arbejde. Der er dog stor forskel på det produkt og tank 29's indhold.

Iført hvide kitler og med en stige i armene bevæger Daniel Bjørk og Jesper Larsen sig hen under tanken. Fra en lille taphane skvulper en brun og grumset væske ud. De to mænd tager beskik af øllets farve og lugt, inden de sipper en tår.

- Den smager fuldstændig, som den skal, konstaterer Daniel Bjørk.

- Den har en karamelagtig sødme, og bitterheden er balanceret, som jeg vil have den. Og der er ingen off-flavors. Jeg tror, at øllet rammer Albanis publikum meget godt, uddyber han.

Brygmester Daniel Bjørk har det helt fint med, hvis jubilæumsøllen ikke bliver til permanent del af Albani Bryggeriernes udvalg.  Foto: Nils Svalebøg
Brygmester Daniel Bjørk har det helt fint med, hvis jubilæumsøllen ikke bliver til permanent del af Albani Bryggeriernes udvalg. Foto: Nils Svalebøg

Eksklusiv øl

For at understrege den historiske tanke bag jubilæumsøllet, vil flasken blive lavet med 12 forskellige etiketter. Hver etiket er et billede, der viser noget af Albani Bryggeriernes lange historie.

I første omgang produceres der kun de 60.000 liter, der er i tank 29. Om den nye øl skal blive en af de faste - ligesom Classic og 1859 blev det - må tiden og salget vise.

- Det gør ikke mig noget, hvis den ikke vender tilbage. Jeg kan egentlig godt lide, hvis den bliver lidt eksklusiv, siger Daniel Bjørk.

Der er stadig lidt vej endnu, inden det grumsede sprøjt fra gærtanken bliver til drikkeklar øl til forbrugerne. Inden det kommer i butikkerne, kan man 11. april forsmage øllet på Anarkist, der ligger i Albani Bryggeriernes gamle tapperihal. Først længere henne i april vil den kunne købes i butikkerne.

En af i alt 12 etiketter, der bliver at finde på jubilæumsøllets falsker. Her ses en ølkudsk fra 1950. PR-foto
En af i alt 12 etiketter, der bliver at finde på jubilæumsøllets falsker. Her ses en ølkudsk fra 1950. PR-foto
Den anden af i alt 12 etiketter, der bliver at finde på jubilæumsøllets falsker. Her ses grundlægger Theodor Schiøtz med hans medarbejdere i 1893. PR-foto
Den anden af i alt 12 etiketter, der bliver at finde på jubilæumsøllets falsker. Her ses grundlægger Theodor Schiøtz med hans medarbejdere i 1893. PR-foto

Skål: Brygmester smagte på nye gyldne jubilæumsdråber

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce