Torsdag eftermiddag ankom en ny skulptur af kunstneren Kate Skjerning til Kongens Have, hvor den tager over for statuen af kong Christian 9., indtil han vender tilbage i foråret.
Odense: Det har set lidt tomt ud i Kongens Have siden november, hvor Aksel Hansens statue af kong Christian 9. strøg til himmels via en kran. Nu har den tomme sokkel, hvor kongen stod, endelig fået selskab. Det skete torsdag eftermiddag, da anlæggelsen af kunstværket "En Rytter" gik i gang i dække af grå skyer. Da skulpturen stod, som den skulle, var det under en klar aftenhimmel.
Skulpturen er lavet af kunstneren Kate Skjerning i 2015. Siden da har den stået i Hørning tæt på Århus. Skulpturen består af en ramme, der er 6,4 meter høj og 5,2 meter bred. I rammen er der indsat helt almindeligt havehegn i ståltråd, som Kate Skjerning har "luftbroderet" - som hun selv kalder det - 7,5 kilometer sejlgarn rundt om, så det forestiller en statue af en rytter til hest stående på en sokkel.
- Det var ren tilfældighed, at Kate henvendte sig til os, et par dage efter kong Christian var blevet flyttet, fortæller Henrik Kragh, der er kulturkonsulent i Odense Kommunes kultursekretariat.
- Hun prøvede at finde et nyt sted til statuen. Vi spurgte Odense Bys Kunstfond, om det kunne lade sig gøre. De var glade for idéen, så de betalte de 30.000 kroner, det kostede at transportere og anlægge skulpturen, siger han.
Nu står "En Rytter" på græsset tæt på den tomme sokkel, indtil kongen vender tilbage i slutningen af april.
Det gik dog ikke helt gnidningsfrit at få rytteren op at stå.
Der var forberedt to dybe huller til skulpturens sokler, men da skulpturen ankom på ladet af en kranvogn, var det tydeligt, at hullerne var for smalle. De var gravet ud fra nogle gamle tegninger, så graveriet måtte i gang igen.
Da skulpturen endelig skulle sænkes lidt over en meter ned i Kongens Have, viste det sig, at den var gal med nivelleringen, så rytteren stod tilbagelænet. Op med skulpturen igen, få jorden i vater og så atter ned.
Arbejdet nåede dog ikke at blive helt færdigt inden fyraften.
Hele seancen blev overværet af blandt andet Henrik Kragh, Kate Skjerning og folk fra Skanderborg Kommune. Den ekstra tid i kulden slog dog ingen skår i glæden hos hverken tilskuerne eller mændene, der satte skulpturen op.
Den oprindelige statue af kong Christian 9. blev fjernet, fordi det for snart to år siden kom frem, at ankrene mellem hestens ben og soklen næsten var rustet væk. Det var ikke et øjeblik for tidligt, at der blev gjort noget ved statuens tilstand. Dengang advarede konsulent for Odense Bys Kunstfond Jørgen Edgar Hansen, at statuen ville kunne vælte i hård blæst.
Selvom normale vejrforhold ikke ville være i stand til at vælte kongen af pinden, blev det alligevel vurderet, at Christian og hans hest skulle synes. Nu befinder kong Christian 9. og hans hest sig i Svendborg, hvor Skulpturstøberiet Svendborg har æren af at stå for den royale restaurering.
Når skulpturen vender tilbage til Kongens Have, skal "En Rytter" flyttes igen. Henrik Kragh er dog allerede i gang med at finde en permanent plads til den i byen.
- Vi er blevet så glade for den, at vi hos kultursekretariatet har foreslået over for Odense Bys Kunstfond, at skulpturen flyttes ud på Hollufgård, når kong Christian 9. er tilbage i Kongens Have til april, fortæller han.