Seden Strandby må vente mindst to år på diger


Seden Strandby må vente mindst to år på diger

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Nogle borgere som Benny og Lissi Clausen er så trætte af at vente på en løsning, at de med en hjemmebygget digemur forsøger at redde sig selv.

Igen søndag aften og nat blev det understreget, at Seden Strandby i Odense Kommune er et særdeles udsat sted, når vandet stiger til unormale højder. Dagen derpå spørger de lokale derfor igen sig selv: Hvornår kommer det længe ventede dige?

Når vandstande som søndag stiger, så bor Benny og Lissi Clausen på den mest udsatte del af Muslingevej. Ægteparret fik i 2006 næsten en halv meter vand ind i huset. Derfor har de selv bygget en mur i bagenden af haven ud mod fjorden, og muren forhøjede de for blot to måneder siden fra 60 til 120 centimeter. Det viste sig søndag, da vandet steg igen, at være en god idé.

- Det var godt, vi gjorde det, for ellers havde vi fået vand ind i huset igen, siger Lissi Clausen og drager et lettelsens suk.

For de øvrige husejere i Seden Strandby er der er ingen snarlig digeløsning i sigte. Der vil gå mindst to år - og i værste fald op til et par år mere - før det dige, der allerede har været arbejdet på gennem et par år, kan stå færdig.

Det oplyser Christopher Mammen Rau, der er kontorchef i industri og klima hos Odense Kommune.

- I bedste fald, hvis alt klapper, kan et dige står til til projektering og opførelse i 2019, siger han.

Om opførelsen af muren ud mod vandet er lovlig, ved Lissi Clausen ikke. - Jeg er også ligeglad, for vi kan ikke blive ved med at vente på, at kommunen får lavet en digeløsning, siger hun. Foto: Nils Svalebøg
Om opførelsen af muren ud mod vandet er lovlig, ved Lissi Clausen ikke. - Jeg er også ligeglad, for vi kan ikke blive ved med at vente på, at kommunen får lavet en digeløsning, siger hun. Foto: Nils Svalebøg

Klager kan give forsinkelser

oUdfordringen er, fortæller han, at eventuelle klager kan forsinke digeprojektet. I værste fald med nogle år.

I løbet af et par uger forventer han, at et konkret digeprojekt bliver sendt i høring, og herefter skal sagen i byrådet. Det ventes at kunne ske i februar eller marts næste år. Godkender byrådet, er der i fire uger mulighed for at klage. Det kunne for eksempel være over den fordeling af udgifterne blandt beboerne i Seden Strandby, som indgår i projektet. Eller over digets konkrete udformning.

Hvis der kommer klager, har de opsættende virkning, hvilket i praksis sætter arbejdet på pause, indtil klagerne er blevet behandlet.

- Ventetiden i klagenævnet kan være op til et år, siger Christopher Mammen Rau, der dog oplyser, at han er oplyst om, at klagenævnet arbejder på at nedbringe sagsbehandlingstiden.

Når den del er ovre, skal projektet ligeledes godkendes af Kystdirektoratet, og også i den forbindelse skal der foretages høringer, der kan munde ud i klager, som igen vil betyde yderligere forsinkelser.

- Forløbet af fastlagt i kystbeskyttelsesloven, og det er en kompliceret proces, fastslår Christopher Mammen Rau.

Grundejerformand: Ikke alle ønsker diget

Anders Rasmussen er formand for Seden Strandbys Grundejerforening. Han frygter netop den situation, at digeprojektet kan blive flere år forsinket på grund af klager.

- Alle i Seden Strandby skal være med til at betale. I og med vi er 130 husstande og måske 250 mennesker, der skal blive enige, så er det kompliceret proces, forklarer han og tilføjer:

- Vi ved, der er nogen, som er imod det, siger han og oplyser, at grundejerforeningen har gennemført en forhåndsundersøgelse, inden den anmodede kommunen om at iværksætte et digeprojekt.

- 87 procent stemte for. Men tre husstande var imod og 17 var i tvivl, siger han.

Grundejerformanden er i øvrigt stærkt kritisk overfor, at et rødt politisk flertal (minus V og K) tidligere på året besluttede, at kommunen ikke skal yde tilskud til at opføre diget.

- Imens kan man finde penge til nye fodboldbaner. Det forstår jeg ikke, siger han.

Tæt på at gå helt galt

De værste konsekvenser af søndag aften og nats forhøjede vandstand blev i denne omgang afværget i Seden Strandby, fordi de lokale hele søndagen knoklede med at fylde sandsække, som kunne vandet på afstand.

- Men det var også kun lige, at det gik. Grænsen for, hvad vi kan håndtere, går ved cirka 1,75 meter over normal vandstand. Var der kommet 1,98 meter, som prognosen på et tidspunkt lød på, så var det gået galt. Så var mindst 15 huse blevet oversvømmet, siger Anders Rasmussen.

Seden Strandby må vente mindst to år på diger

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce