Seden Strandby må selv betale for sikring mod oversvømmelser

Seden Strandby er udsat, når vandet stiger i Odense Fjord. Det gjorde det blandt andet i 2006, hvor billedet her er taget. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen

Seden Strandby må selv betale for sikring mod oversvømmelser

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Flertal med de røde partier plus DF vil lade de enkelte grundejere i Seden Strandby betale for kystsikring af deres ejendomme. K og V er imod og mener, at klimaforandringer er et kollektivt ansvar.

Grundejerne i Seden Strandby må selv til lommerne for at sikre deres ejendomme mod de oversvømmelser, der ventes flere af i fremtiden som konsekvens af klimaforandringer.

Det tegner til at blive udfaldet efter tirsdagens møde i By- og Kulturudvalget, hvor S, SF, EL og DF stemte for at lade grundejerne betale udgiften selv. Den endelige beslutning ligger hos byrådet, men det tyder det altså på et nej til den lokale digegruppes ønske om at opnå 50 procent medfinansiering fra kommunal side.

I Seden Strandby vurderes de diger, der skal opføres, at koste cirka seks millioner kroner. Odense Kommune har dog fået støtte fra Miljø- og Fødevareministeriet til et naturprojektet, der omfatter et østligt dige, som gør den samlede regning én million kroner mindre. Men når de resterende fem millioner kroner fordeles, betyder det regninger til grundejerne på mellem 8000 og 50.000 kroner.

K og V: Et fælles ansvar

Flertallet vil dog stille en kommunal lånegaranti, så grundejerne kan få lov at låne pengene billigt og over 25 år. Det betyder en månedlig udgift på anslået mellem 40 og cirka 250 kroner om måneden.

Ingen herregård, erkender både Konservative og Venstre, der er uenige med de øvrige partier. Men det er stadig ikke rimeligt at lade de enkelte grundejere stå med hele regningen, lyder det fra konservative Lars Havelund.

- I det her eksempel er der tale om mindre beløb. Men det her danner skole for, hvordan skal vi skal agere i andre sager, der kan opstå i fremtiden. Vi mener, der er noget grundliggende forkert i, at vi lader den enkelte være helt på egen hånd i forhold til det, der dybest set er et nationalt, ja et globalt problem, siger han.

Bo Libergren udtaler sig om sagen på vegne af Venstre, selv om han ikke sidder i By- og Kulturudvalget og ikke deltog i udvalgsmødet. Det skyldes, at rådmand Jane Jegind (V) er inhabil i sagen, da hun selv bor i Seden Strandby.

Libergren mener, at en model med 50 procent kommunal medfinansiering havde været passende.

- I vores budgetudspil satte vi 13 millioner kroner af til diger og kystsikring. Deri ligger en indikation af, at vi sådan set er indstillede på, at kommunen bør bidrage, siger han og tilføjer:

- Selvfølgelig har grundejerne en egen interesse og et eget ansvar. Men det har samfundet også i forhold til både en beskyttelse af individuelle såvel som kollektive værdier og desuden en beskyttelse imod klimaforandringer, som vi på et eller andet plan alle har et fælles ansvar for.

Boye: Fordel for grundejerne

Næstformanden i By- og Kulturudvalget Anker Boye (S), der i Jane Jeginds (V) fravær ledte mødet under behandlingen af punktet, mener derimod, at det er fair, at grundejerne selv betaler, når regningen ikke er større, og fordi der også følger fordele med.

- Det giver en værdistigning på ejendommen, at den usikkerhed omkring oversvømmelser tages bort, og ud derover vil jeg skønne, man kan kontakte sit forsikringsselskab og bede om en lavere forsikringspræmie, siger han.

Boye henviser til, at havde udvalget sagt ja til at bidrage med 50 procent til digerne i Seden Strandby, så havde man også været nødt til at bidrage, når flere diger, prisen endnu ikke kendes på, skal opføres i fremtiden som led i kystsikringen.

- Det vil kunne føre til en udhuling af den kommunale økonomi, siger han og efterlyser, at klimasikringsproblematikken tages op på nationalt niveau.

- I dag gør man det på en måde i Roskilde og på en anden måde i Odense. Jeg synes ikke, det er en opgave, der bør ligge hos kommunerne, siger Anker Boye.

Seden Strandby må selv betale for sikring mod oversvømmelser

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce