Se billederne: Jakob og Anna fik opklaret skraldemysteriet

Jakob (4 år) og Anna (2 år) Andersen var taget med forældrene Jeanette og Ulrik til Varmens Dag på Fynsværket for at blive klogere på, hvad der sker med det skrald, som skraldebilerne henter. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Se billederne: Jakob og Anna fik opklaret skraldemysteriet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Jakob Andersen, fire år, er vild med skraldebiler. I dag, da det var Varmens Dag, fik han og lillesøster Anna at se, hvor skraldet bliver af, og hvad det bliver brugt til.

Fjernvarme er stort i Odense.

Ikke kun fordi det luner hjemmet på en kølig vinterdag som i dag, men også fordi en tur på Fynsværket åbenbart er noget, mange finder spændende.

Det vidnede besøgtallet om, da Fynsværket i anledning af Varmens Dag søndag slog portene op og inviterede interesserede indenfor i en afgrænset del af kraftværket, hvor det var muligt at blive klogere på, hvordan skrald bliver til fjernvarme.

Allerede kort efter klokken 10, da Åbent Hus-arrangementet, gik i gang, holdt bilerne tæt parkeret langs Havnegade. Og fire af gæsterne var Ulrik og Jeanette Andersen og deres to børn Jakob og Anna på henholdsvis fire og to år.

Varmens Dag
Over hele landet åbnede fjernvarmeværker og varmeforsyningsselskaber i går dørene op for den lokale befolkning.64% af alle danske boliger opvarmes med fjernvarme. Der svarer til, at fjernvarme forsyner 3,6 millioner danskere med varme gennem 60.000 kilometer rør.

Kilde: varmens-dag.dk

Fra skaldespanden til radiatoren

Mens lillesøster Anna mest virkede som én, der bare syntes, det var hyggeligt at være på tur med familien, var Jakob opslugt - især af den store metalklo, der flytter rundt på skraldet i det, der vel må være Fyns største skraldespand, som står på Fynsværket.

Hertil bliver der dagligt leveret 1000-1200 ton skrald fra byens husstande, som først blandes sammen, så massen opnår en ensartet brandevne, hvorefter det læsses ind i de store ovne, der på en dag som i går var fyret godt op under. Typisk fyres der 800 tons af på én dag, og "overskuddet" på hverdage spares op til weekenden, hvor der så er noget at tage af.

Kloen, der på imponerede og effektiv vis håndterer skraldet, kan i et snuptag flytte tre ton.

- Jakob elsker skraldebiler og maskiner, og vi taler tit om den høje skorsten, når vi kører forbi herude, så vi syntes, at vi skulle ud og se, hvordan skraldet bliver til varme, kunne mor Jeanette berette.

Familien bor i Søndersø og er der også koblet op på fjervarme leveret fra Odense.

Små 300 ansatte har deres daglige gang indenfor Fynsværkets mure, og nogle af dem var det muligt at få en snak med på Varmens Dag.

Blandt andet kranfører Steen Thomsen, som betjener den store grab, der kan løfte tre ton ad gangen, og Steen Risum, der stod klar til at fortælle ved en af de glohede ovne.

- Der er 1100 grader varmt derinde, lød det fra ham.

Ligeledes kunne han berette, at 75-80 procent af det skrald, der leveres, kan bruges som brændsel. Resten sorteres og genanvendes så vidt muligt. F.eks. sorteres jern fra, og restproduktet slagger kan anvendes til vejunderlag.

- For eksempel er det sket med Svendborgmotorvejen, kunne Steen Risum fortælle.

Slut med kul i 2030

Et andet sted blev det vist, hvordan røgen fra afbrændingen bliver håndteret, så de skadelige stoffer bliver sorteret fra, inden ren luft bliver sluppet ud via de høje skorstene, hvoraf den højeste på 235 meter i øvrigt er Fyns højeste bygningsværk (Storebæltsbroens pyloner er højere, men de ligger jo som bekendt ikke på selve Fyn).

Og forrretningsudviklingschef Kim Winther fra Fjernvarme Fyn stod klar til at fortælle om fjernvarmeforsyningens samarbejde med Facebook om at udnytte overskudsvarme fra det kommende datacenter i Tietgenbyen til gavn for både Facebook og Fjernvarme Fyn, som med en investering i varmepumper bliver i stand til at anvende varmen.

Lavere priser for forbrugerne ligger ikke i kortene, men samarbejdet betyder en økonomisk set fornuftig og mere miljørigtig energikilde for fjernvarmen, kunne Kim Winther fortælle. Overskudsvarmen vil kunne opvarme 6900 husstande, svarende til seks-syv procent af den fynske fjernvarmeproduktion. Og det, at noget af varmen frem over skal komme fra datacentret, som vil få sin strøm fra grøn energi, ligger i tråd med den både kommunale og nationale målsætning om ikke længere at fyre med kul senest i år 2030.

Til den tid er den i dag fire-årige Jakob Andersen blevet 16 år gammel. Hvis han stadig synes, at en tur på Fynsværket til Varmens Dag er spændende, vil han måske kunne opleve, hvordan værket har fundet på en måde at gemme varme på, så varmen, der produceres i én måned, kan gemmes til én anden, hvor der er mere brug for at fyre op i radiatorerne.

Det er nemlig noget af, der arbejdes med at blive i stand til ude i fremtiden, kunne forretningsudviklingschef Kim Winther berette.

Se billederne: Jakob og Anna fik opklaret skraldemysteriet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce