Satte ild til egen celle: Advokat raser over behandling af selvmordstruet

Den 20-årige psykisk syge mand fra Afghanistan satte den 12. januar ild til sin celle på anden sal i Arresten i Odense, og 20 arrestanter måtte evakueres og sendes på en ekstra gårdtur. Flere gange har han været fast besluttet på at tage sit eget liv, og alligevel er han igen sat i arresten - denne gang i Nyborg Fængsel. Arkivfoto: John Fredy

Satte ild til egen celle: Advokat raser over behandling af selvmordstruet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En 20-årig psykisk syg mand har to gange forsøgt at begå selvmord, mens han har siddet i arresthuse. Senest skete det den 12. januar i Odense Arrest, hvor han satte ild til sin celle, og nu sidder den selvmordstruede mand varetægtsfængslet i nyt arresthus.

To gange har en 20-årig afghansk mand administrativt udvist af Danmark forsøgt at tage sit eget liv, og alligevel blev den psykisk syge mand onsdag ved et grundlovsforhør Retten i Odense varetægtsfængslet - igen i et helt almindeligt arresthus.

Manden havde den 12. januar 2018 sat ild til sin egen celle på anden sal i Arresten i Odense, og det var en af fængselsbetjentene i vagtstuen, som opdagede branden. Metallet på den brandsikre dør ind til cellen var meget varm, der stod røg ud under døren, og fængselsbetjenten kunne gennem lugen i døren se store flammer. Flere ting i cellen var smeltet på grund af varmeudviklingen, og 20 arrestanter i arresthuset måtte evakueres og sendes på en ekstra gårdtur, mens brandslukningen stod på og der bagefter blev luftet ud.

Inde i cellen bag et køleskab rullet hen for at blokere døren lå den 20-årige mand, som med en indsmuglet lighter havde forsøgt at brænde sig selv af. Sengetøj, madras og seng stod i flammer, og efter at ilden var slukket var hele cellen svært sodet til. Den 20-årige havde også fået brandsår og blev efterfølgende behandlet i en uge på Odense Universitetshospital.

Det var anden gang, manden havde forsøgt at tage sit eget liv, fremgik det i grundlovsforhøret, for i Arresten i Aarhus havde han forsøgt at hænge sig. Det nåede personalet at forhindre, men manden lagde ikke skjul på, at han hellere ville dø i Danmark end at blive sendt tilbage til sit hjemland Afghanistan. Med to forsøg var det derfor ikke tomme trusler bag ordene.

- Man har fra anklagemyndighedens side ikke gjort sig klart, hvad en almindelig varetægtsfængsling betyder for en mand, som to gange har forsøgt at tage sit eget liv.
Erik Bo Rasmussen, forsvarsadvokat.

Udvist efter butikstyveri

Manden er administrativt udvist af Danmark efter et butikstyveri i Jylland, og han har fået afslag på ophold i Danmark, forklarede anklageren under grundlovsforhøret. Den ledsagede udvisning skulle have fundet sted den 6. februar, men blev udsat på grund af ildspåsættelsen af cellen i Arresten i Odense.

Anklageren mente, at en kommende retssag om ildspåsættelsen kan komme for retten inden for et par uger, hvorefter manden kan udvises, men det var forsvareren ikke enig i på baggrund af sin klients svære psykiske tilstand.

- Der er ingen tvivl om, at min klient har forårsaget ildebranden. Den store betydning i sagen er, at en varetægtsfængsling må ske under hensyntagen til min klients personlige forhold. Man har fra anklagemyndighedens side ikke gjort sig klart, hvad en almindelig varetægtsfængsling betyder for en mand, som to gange har forsøgt at tage sit eget liv, sagde forsvareren, advokat Erik Bo Rasmussen.

Han mente på baggrund af de to selvmordsforsøg, at den 20-årige afghaner skulle varetægtsfængsles i surrogat, dvs. på en lukket psykiatrisk afdeling, for at forhindre ham i for tredje gang at forsøge at tage sit eget liv.

Når den 20-årige mand først halvanden måned efter ildspåsættelsen i Arresten i Odense overhovedet har kunnet fremstilles i et grundlovsforhør tilskrives det også mandens psykiske tilstand.

Han ankom til retten iført håndjern, og retsformanden bad fra retsmødets start om at få dem fjernet, men ifølge en af de ledsagede betjente havde afghaneren dem på, fordi han ellers ville gøre skade på sig selv.

Alligevel mente retsformanden ikke, han havde de nødvendige oplysninger til, at afghaneren skulle på en lukket psykiatrisk afdeling. Derfor blev den 20-årige varetægtsfængslet i et almindeligt arresthus, præcis som han har været det i Aarhus, Odense - og dertil Silkeborg. Retsformanden indskærpede dog, at anklagemyndigheden skal sørge for, at manden tilses af en læge hurtigst muligt.

Et kommende retsmøde er sat til 8. marts.

Chefanklager: Normal praksis

Hos anklagemyndigheden ved Fyns Politi siger chefanklager Ulla Greibe, at medmindre der forelægger en lægeerklæring på, at manden er psykisk syg vil det som udgangspunkt være almindelig varetægtsfængsling, som kommer på tale.

- Typisk sætter man folk i et almindeligt arresthus eller fængsel, og så får man et psykiatrisk tilsyn af den pågældende. Viser det, at den pågældende er disponeret for noget andet eller at pågældende er psykisk syg kan man overflytte vedkommende, siger Ulla Greibe.

Hun kender ikke deltaljerne i den pågældende sag med den afghanske mand, og udtaler sig derfor mere generelt.

- Man kan ikke sætte raske, men desperate mennesker ind på psykiatriske afdelinger med psykiatriske patienter. Man skal også huske, at selvmordstruede ikke nødvendigvis er skærmet bedre på psykiatriske afdelinger end i arresthuse, siger Ulla Greibe.

Satte ild til egen celle: Advokat raser over behandling af selvmordstruet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce