Sandhedens mange ansigter

Borgmester Jan Boye (K) spillede på alle tangenterne for at få sit budget i hus - ligesom hans forgængænger, Anker Boye (S), også gjorde i sin tid.
Foto: Carsten Bundgaard

Sandhedens mange ansigter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Odenses budget for 2009 er åbent for mange fortolkninger. Hvilken, man vælger, afhænger af partifarven. Valgkampen er i gang

Det sete afhænger som bekendt af øjnene, der ser. Derfor er der mange bud på, hvordan man skal udlægge teksten i næste års budget i Odense, der faldt endeligt på plads sent torsdag aften.

Og teksten, som følger de store tal, er lang og til tider knudret. Man kan undre sig over, at det tekstmæssigt svulmer op år for år. 2009-udgaven af budgettet består således i år af cirka 25 A 4-sider.

Det giver vide muligheder for fortolkning, og det betyder, at sandheden får mange ansigter.

Det er der ikke noget mærkeligt i. For næste års budget er det sidste, borgerne får at føle på egen krop, inden de skal bestemme, hvem der skal sidde i byrådet for de næste fire år.

Alle har brug for i en valgkamp, som reelt så småt er begyndt, at kunne hive centrale sætninger ud af forligsteksten og påpege, at det og det fik netop de gennemført.

Dette års forløb af budgetforhandlingerne, som stod på hele torsdagen, afslørede, at borgmester Jan Boyes taktiske evner fuldt ud modsvarer hans forgænger Anker Boyes. Hvis nogen skulle være i tvivl.

Det begyndte allerede for nogle uger siden. Da den borgerlige side af byrådssalen pludselig lancerede en storstilet plan for, hvad 600 millioner kroner fra salget af Odense Energi tidligere på året skulle bruges til.

Man kunne hævde, at det havde været mere redeligt at tage en sådan plan op i forbindelse med budgettet, men Jan Boye valgte at gøre det på forhånd og tvang dermed Socialdemokraterne og SF mere eller mindre med på sit oplæg. For de kunne ikke holde til at sige nej til store renoveringer af skoler, idrætsanlæg med videre.

At bringe vandkulturhuset i spil under forhandlingerne torsdag var også en lammer til S og SF. De klynkede over dette oplæg til forligsbrud. Men forlig er aldrig mere værd end det, forligspartierne gør dem til. Hvis alle er enige om det, kan et forlig jo bare ophæves.

Men det blev det ikke, og S og SF har nu en dårlig sag i valgkampen blandt de vælgere, der håber, vandkulturhuset aldrig bliver bygget.

Endelig tog Jan Boye midt under forhandlingerne et bemærkelsesværdig skridt. Det så unægtelig ud til, at det kun skulle tjene til formål at forplumre vandene og skabe usikkerhed - og vrede - hos modparten.

Et kvarter efter, Jan Boye begyndte at forelægge sit oplæg til en budgetaftale, udsendte Odense Kommunes kommunikationsafdeling nemlig en pressemeddelelse, som let kunne give det indtryk, at der var indgået forlig.

Indholdet, som pressemeddelelsen detaljeret beskrev, var imidlertid kun Jan Boyes oplæg, og det var på ingen måde vedtaget på det tidspunkt. Det blev der først gjort opmærksom på langt nede i teksten.

Socialdemoraterne var da også - med rette - rasende over, at Odense Kommune på den måde fremstod som afsender af noget, der kunne ligne en budgetaftale. Flere timer før, den var indgået.

Den sag kan bruges til en nærmere diskussion af, om kommunikationsafdelingen er Jan Boyes eller Odense Kommunes. Der burde ikke være tvivl om, at det er kommunens, men sådan så det ikke ud, da pressemeddelelsen blev sendt ud torsdag eftermiddag.

Det var næppe en fejl, at det skete. Derimod virkede det helt overlagt. Og leverer dermed endnu et bevis på, at Jan Boye spiller på både de hvide og sorte tangenter på taktikkens klaver. Og ikke går af vejen for et par falske toner undervejs.

Det gør det ikke nemmere for Socialdemokraterne og Anker Boye at hive borgmesterkæden af Jan Boye. Eller Stina Willumsen, som også har meldt sig, for den sags skyld.

Men det gør det heller ikke mindre spændende. Og det varsler en valgkamp, der ikke bliver for sarte sjæle.

Sandhedens mange ansigter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce