Særprægede Varpytvej i Fraugde


Særprægede Varpytvej i Fraugde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

FRAUGDE: Galebov, Ande-snap, Balas Agre, Drabmae og Varpynt.

Det ene navn lyder mere forrykt end det andet, i hvert fald for nutidens odenseanere. Men for 2-300 år siden, da navnene blev nedfældet på kort over Fraugde Sogns marker, gav navnene uden tvivl en vis mening.

For eksempel er første led i navnet Varpynt sandsynligvis en form af det gamle ord "wore", som betyder en udmark. Det gættes der på i værket "Danmarks Stednavne", bind 14, der blandt andet fortæller om baggrunden for mange af Fraugde Sogns gård- og marknavne.

Gættet er baseret på en markbog fra 1682, hvor marknavnet staves Wore Pøtts Agre. En udmark er en mark, som i modsætning til en indmark ligger langt fra den by eller den gård, som jorden hører til.

Betydningen af endelsen "pyt" er der derimod ingen bud på i "Danmarks Stednavne".

Almindelige navne

Hvis marknavnet Wore Pøtts Agre med årene havde ændret sig til det mere almindelige navn, Udmarken, kunne Varpytvej i stedet have fået et mere almindeligt navn, nemlig Udmarksvej eller Udmarken. Vejnavne som Udmarken, Udmarksvej og Udmarksvejen findes en halv snes steder landet over.

Men navnet Wore Pøtt forblev næsten uændret. Kun stavemåden ændrede sig en smule.

I folketællingen for Fraugde sogn i 1840 står der, at et hus på egnen hedder Varepynt, og at der i huset bor en familie, der lever af den jord, der hører til huset. Familien består af den 46-årige Rasmus Petersen, hans 43-årige kone og deres fire børn.

Hus opkaldt efter mark

I folketællingen fem år senere omtales et hus ved navn Vaarpyt, og på trods af stavemåden er der tale om samme hus. Marken har altså lagt navn til huset, der senere har lagt navn til den vej, der i dag kaldes Varpytvej, og som hører til de mest særprægede navne på Odense kommunes vejnet.

Lasse Nielsen kan træffes på email og telefon 66 11 42 50.

Særprægede Varpytvej i Fraugde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce