Sådan har de gjort: Tre udsatte boligområder med praktiserende læge

Tingbjerg, nordvest for København, har i en periode været plaget af skyderier og drab i forbindelse med bandekonflikten i København. I to år stod området, der tæller omkring 6000 indbyggere, uden praktiserende læge, men en aktiv indsats har nu ændret på det forhold. Arkvfoto: Martin Sylvest Andersen/Scanpix.

Sådan har de gjort: Tre udsatte boligområder med praktiserende læge

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Mange større socialt udsatte boligområder har ingen praktiserende læge, men enkelte steder skiller sig ud. Her er tre eksempler på, hvordan man gør andre steder:

1. Gellerupparken, Aarhus:

Her ligger en praksis med to praktiserende læger i butikscentret City Vest. De er i området på grund af interesse - fordi de virkelig kan gøre en forskel - ikke fordi de har fået attraktive vilkår.

Blandt patienterne er folk, som hverken kan læse eller skrive, og som derfor har svært ved at tage bussen ind til andre læger, som den 43-årige Trine Brogaard forklarede til DR i 2016, da hun netop havde købt sig ind i praksis:

- Jeg kan virkelig flytte noget hos de patienter, som er dårligt reguleret og ikke passer deres behandlinger. Eller ikke har råd til deres medicin. Hvis jeg kan flytte dem fra et scenario, der fra mit synspunkt er relativt katastrofalt, er det på en eller anden måde mere meningsfuldt for mig end at arbejde i et mere velfungerende område, hvor man ofte kun rykker ved marginalerne.

Praksis oplever ind imellem problemer på grund af sprogbarrierer - eller mange afbud. Det problem har man forsøgt at løse ved at bruge penge på ekstra hjælpepersonale, som tager sig af at bestille tolke og håndtere afbud.

2. Tingbjerg, København:

Københavnerbydelen Tingbjerg er blandt andet kendt for at huse en afdeling af banden Loyal to Familia - og for at være på den såkaldte ghettoliste. Så da den sidste praktiserende læge i området valgte at gå på pension i maj 2015, var der ingen umiddelbar afløser klar, selv om der bor omkring 6000 personer her.

To år skulle der gå før det lykkedes at overtale to praktiserende læger til at slå sig ned i Tingbjerg - takket været et samarbejde mellem Københavns Kommune, Region Hovedstaden og PLO-H - Praktiserende Lægers Organisation i hovedstaden. Men det krævede også noget ekstra:

Kommunen har stillet en socialrådgiver til rådighed i to år for lægerne og betalte samtidig omkring 500.000 kroner for klargøringen af de nye lokaler. Derudover får lægerne mulighed for gratis at bruge tele-tolkning - adgang til en professionel tolk - hvis de har brug for det. Lægerne får et tæt samarbejde med områdets sundhedsaktører, blandt andet den kommunale sygepleje.

3. Aalborg Øst

I 2008 kunne politikerne i Aalborg se, at området Aalborg Øst i fremtiden kunne få svært ved at rekruttere og fastholde de to praktiserende læger i området. Som rådmanden på området, Thomas Kastrup-Larsen, sagde dengang til Nordjyske:

- Vi kan se, at der for eksempel findes mange unge kvinder, som ikke har lyst til at overtage en praksis, hvor de kommer til sidde helt alene. Men etablerer man et større behandlerhus, vil de både få det faglige fællesskab og den kontakt til andre læger og behandlere, som mange i dag savner.

Region Nordjylland, Aalborg Kommune og Himmerland Boligforening gik sammen om at finde en løsning, som blev Sundheds- og Kvartershuset, der stod klar i 2012.

Himmerland Boligforeningen opførte Sundheds- og Kvartershuset og står for drift og udlejningen af lokalerne. I huset findes der en bred vifte af sundhedstilbud, herunder praktiserende læger, hudlæger, fysioterapi, fitness, diverse kommunale sundhedstilbud.

Siden januar 2017 har lægepraksissen været ejet af to læger. Der er desuden syv sygeplejersker, medicinstuderende og ofte en reservelæge i lægepraksissen. Sygeplejerskerne står for mange konsultationer, hvor de kan tilkalde lægerne efter behov. Der er åbent for henvendelse fra klokken 8 til 12, hvor man blandt andet kan få taget blodprøver og få fornyet recepter.

Sådan har de gjort: Tre udsatte boligområder med praktiserende læge

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce