Sådan gør andre: Trylleasfalt og armeret græs


Sådan gør andre: Trylleasfalt og armeret græs

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Når veje sikres mod fremtidens regnmængder, er regnvandsbede stadigt oftere en del af løsningen. Men beboere i gader i Skibhuskvarteret har protesteret mod bedene, så forvaltningen er blevet sendt på jagt efter andre løsninger. Her er en række andre måder, som veje kan afvandes på.

1

Trylleasfalt

I 2014 blev Agerlandsvej asfalteret med perforeret asfalt. Til indvielsen fik nogle af vejens børn en opvisning i, hvordan vandet praktisk talt forsvinder på overfladen. Foto: Michael Bager

Såkaldt perforeret asfalt lader vandet løbe igennem sig, samtidig med at man kan køre og parkere på det. Nogle kalder det også for trylleasfalt, da vandet praktisk talt forsvinder på overfladen.

Det er blevet lagt adskillige steder i landet. Også i Odense Kommune, da Agerlandsvej, en mindre villavej i Hjallese, i 2014 fik lagt perforeret asfalt ud, efter at området havde været plaget af oversvømmelser ved skybrud. På Mariendalsvej på Frederiksberg har man udover gennemtrængelig asfalt etableret store forsinkelsesbassiner under vejen, som forventes at kunne klare regnmængder ved store skybrud.

En sidegevinst ved trylleasfalten er, at den er støjreducerende. En ulempe er prisen, da det er omtrent lige så dyrt som at anlægge en kloak. 150 meter villavej koster cirka en rund million. Desuden sker der ikke lige så god rensning af det nedsivende vand som i regnbede.

2

Armeret græs

Vigepladser og parkeringspladser på Hørdumsgade, hvor græsset er blevet "armeret" med små betonblokke. Foto: Sebastian Stave Sjöberg

Når græsunderlag forstærkes for eksempel med særlige fliser med huller i, bliver det stærkt nok til at kunne klare parkering og langsomtkørende trafik.

Hullerne med græs lader vandet trænge ned i jorden, samtidig med at fliserne sørger for bæreevnen. Græsarmeringsfliser, hvor græs vokser rundt om eller gennem betonfliser, bruges ofte på parkeringsarealer eller vigepladser.

På Hørdumsgade i Odense, som løber parallelt med Baumgartensvej, er der imellem nylavede regnbedene også etableret grønne striber med armeret græs.

3

Læg fliser

Helenevej, en stille villavej på Frederiksberg, har fået lagt fliser over hele vejbanen med brede fuger. Her trænger vandet ned i jorden. Og uden at der tages vejareal fra bilerne.

De brede fuger kan opsuge de fleste regnmængder og lade vandet sive ned i jorden. For enden af vejen er der lavet et nødoverløb til kloakken, så store mængder vand fra oven ikke betyder oversvømmelser.

I praksis vælges ofte kombiløsninger. Beboerne på Baumgartensvej vil altså muligvis kunne forvente en kombination af noget af det ovenstående. Hvis ikke kommunen vælger at køre videre med den nutidige plan.

Sådan gør andre: Trylleasfalt og armeret græs

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce