S-vælgerne får lov til at bestemme


S-vælgerne får lov til at bestemme

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Anker Boye og kompagni skal nu kæmpe om hver eneste personlige stemme

Nu får også socialdemokratiske vælgere på valgdagen lov til 100 procent at bestemme, hvem der skal vælges i Odense Byråd.

På et repræsentantskabsmøde i aftes bestemte et stort flertal at ændre på opstillingsformen.

Hidtil har Socialdemokraterne benyttet såkaldt partiliste. Det betyder, at de første tre-fem på opstillingslisten er sikre på at blive valgt, fordi de foruden deres personlige stemmer også bliver tillagt listestemmer - altså de stemmer hvor vælgeren har krydset af ved liste A, men ikke ved en person.

Baggrunden for så længe at holde fast i at stille op på en partiliste er begrundet i, at det giver medlemmerne af partiet indflydelse på, hvem der skal ind i byrådet. De får med andre ord noget for kontingentpengene.

Ikke den store betydning

Men for de største partier har opstillingsformen i praksis ikke den store betydning. De får normalt valgt så mange, at partistemmerne alligevel kun rækker til de øverste på listen. Og de har normalt tilstrækkeligt med personlige stemmer til at komme ind.

Ved valget i 2005 slap partistemmerne op ved nummer fire - Tina Bue Jensen. De resterende seks socialdemokrater blev alle valgt alene på deres personlige stemmer.

Ved byrådsvalget i 2005 var Socialdemokraterne det eneste parti, der brugte partiliste. Alle andre, inklusive venstrefløjspartier som SF og Enhedslisten, brugte sideordnet afstemning, hvor alene de personlige stemmer afgør, hvem der vælges.

På mødet blev Elsebeth M. Pedersen valgt som ny næstformand i stedet for Solveig Andersen, der ønskede at stoppe.

S-vælgerne får lov til at bestemme

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce