Rykker ind i Fyns Forsamlingshus: Ny højskole vil være byens bæredygtige samlingspunkt

Ud over lidt tallerkener, glas, skåle og et par borde og ganske få stole er der endnu ret tomt i Byens Højskoles nye lokaler på første sal i Fyns Forsamlingshus. Men forstander Claus Brandstrup drømmer om, at de højloftede lokaler snart summer af bæredygtig snak. Foto: Nils Mogensen Svalebøg

Rykker ind i Fyns Forsamlingshus: Ny højskole vil være byens bæredygtige samlingspunkt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Maden, bæredygtigheden, fælleskabet og den væsentlige samtale skal fylde 400 kvadratmeter ud i Fyns Forsamlingshus, hvor det nystartede initiativ Byens Højskole netop er rykket ind.

Et par blå Ikea-poser og en håndfuld papkasser. Med viskestykker, med retroblomstrede plastbøtter, lysestager og stel med fine, farvede kanter. Og så et bord og nogle få stole.

Det syner ikke af meget der i de 400 kvadratmeter store og højloftede lokaler, men Claus Brandstrup håber og satser på, at masser af mennesker, meninger og bæredygtige fællesskaber snart fylder rummene og rammerne ud.

Han er forstander på Byens Højskole, der har eksisteret siden 1. april, men som netop har fået nøglerne i hånden til det, der skal være deres hjem: En 1. sals-bid af det tidligere Fyns Forsamlingshus på hjørnet af Dronningensgade og Kongensgade.

- Med højt til loftet og tydelig folkeoplysende historie er Fyns Forsamlingshus et oplagt sted for os at invitere indenfor til højskole, mener Claus Brandstrup.

- Vi drømmer om, at lokalerne fyldes af stemning, læring og fællesskab. At gode mennesker mødes om det væsentlige, og at stærke relationer knyttes. Det er både forsamlingshusets tradition og højskolens vision.

Forstanderens tre anbefalinger
Hvor skal man begynde? Hvad skal man som noget af det første prøve hos Odenses nye højskole? Forstander Claus Brandstrup giver her tre anbefalinger til arrangementer, der for alvor tager fat i september, når højskolen har etableret sig i Fyns Forsamlingshus.1: Morgensamling den første lørdag i hver måned. Vi byder på morgenmad og et lille oplæg, og den slags findes ikke i Odense. Jeg synes, det er en dejlig måde at begynde weekenden på, og det er et fint afsæt for at fortsætte ud i byen.

2: Hver tirsdag klokken 19.30 har vi sangaften. Med den blå sangbog (Højskolesangbogen, red.) i hånden synger vi en times tid. Der er pianist, og frivillige har på forhånd valgt nogle sange. Men der er også en ønskerunde, som plejer at være ret populær, og hvor folk råber lidt i munden på hinanden. Man kan også starte sangaftenen med langbordsmiddag klokken 18. Det koster 75 kroner.

3: Vi laver også foredrag, der er atypiske. Vi har for eksempel et foredrag med Persille Ingerslev - ja, hun hedder Persille - der dyrker grøntsager på 2. sal i København, og som blandt andet har høstet frø fra den ende af porren, vi andre smider ud. Hun vil oplyse og inspirere til, hvordan det, vi andre tror er affald, kan bruges som gendyrk.
Mad skal være et væsentligt omdrejningspunkt hos Byens Højskole, og derfor bliver det store køkken indrettet til madkurser, ligesom højskolens største lokale kan rumme 90 mennesker til langbordsmiddag.  Foto: Nils Mogensen Svalebøg
Mad skal være et væsentligt omdrejningspunkt hos Byens Højskole, og derfor bliver det store køkken indrettet til madkurser, ligesom højskolens største lokale kan rumme 90 mennesker til langbordsmiddag. Foto: Nils Mogensen Svalebøg

En god start

Mængden af muligheder for at mødes om det uvæsentlige er enorm, mener Claus Brandstrup. For eksempel på internettet.

- Men det er, når vi er nysgerrige på hinandens livsværdier og perspektiver, at vi også bliver klogere på os selv. Og det vil folk fandeme gerne - det er opløftende, konstaterer han på baggrund af højskolens første fire levemåneder.

I lånelokaler på skoler og hos caféer har op mod 75 mennesker ad gangen været sammen om tirsdagssang, flokke har diskuteret i samtalesaloner, og andre har kokkereret bæredygtigt på madkurser.

- Vi har haft en fantastisk start og har mødt stor, stor opbakning. Folk er dejlig positive og nysgerrige på os. Og flere foreninger og organisationer har henvendt sig og spurgt, om vi ikke skal lave noget sammen, fortæller Claus Brandstrup.

Og til det leverer han gerne et ja.

For ud over kurserne i yoga, madlavning, bagning, skrivning, maling, foto, sang med mere, håber forstanderen, at Byens Højskole kan være husly for mødeaktiviteter for Odenses frivillige foreninger og organisationer. Et par af de mindre rum satser han også på at leje ud som kontorfællesskaber til virksomheder udi bæredygtighed, ligesom langborde skal være rammen om fællesmiddage.

Folkene bag højskolen
Byens Højskole er blevet til på initiativ af Claus Brandstrup og på baggrund af lange snakke med Palle Pors - de to mænd var tidligere kolleger på Social- og Sundhedsskolen Fyn.Brandstrup er højskolens forstander, og Pors er formand for bestyrelsen, der også består af Krista Madsen, Anja Mia Haas, Elsa Lund Larsen og Peter Wright Jørgensen.

Byens Højskole præsenterer sig selv som en bæredygtig og socialøkonomisk folkeoplysende forening i Odense med fokus på glæde til maden, livet og det omgivende samfund.

Byens Højskole er godkendt som folkeoplysende forening af Odense Kommune og er medlem af Dansk Oplysnings Forbund (DOF) og Frivilligcenter Odense.
Først var forstander Claus Brandstrup egentlig lidt i tvivl, om Byens Højskole overhovedet skulle have egen adresse med egne lokaler. - Vi skal ikke være optaget af drift. Men det er svært at sætte det gode værtsskab, når vi hele tiden er på udebane, forklarer han. Derfor har den nyåbende højskole fået en hjemmebane i Fyns Forsamlingshus. Foto: Nils Mogensen Svalebøg
Først var forstander Claus Brandstrup egentlig lidt i tvivl, om Byens Højskole overhovedet skulle have egen adresse med egne lokaler. - Vi skal ikke være optaget af drift. Men det er svært at sætte det gode værtsskab, når vi hele tiden er på udebane, forklarer han. Derfor har den nyåbende højskole fået en hjemmebane i Fyns Forsamlingshus. Foto: Nils Mogensen Svalebøg

Ikke bare foredrag

Og det er ad blandt andet den vej, at Byens Højskole skal skille sig ud fra byens aftenskoler, forklarer Claus Brandstrup.

- Jeg kalder os for konkolleger, for Byens Højskole er mere end et kursussted. Vi er benhårde på det bæredygtige og på fællesskabet. Min drøm er, at der er åbent hver dag. At folk sætter sig ned her og snakker, drikker kaffe, spiller skak.

- Og så laver vi ikke foredrag, hvor én kommer og fortæller, publikum klapper, og foredragsholderen får en flaske vin. Efter hvert foredrag har vi samtale: Hvad kan vi bruge det til? Hvad kan vi selv gøre? Så man skal være indstillet på at investere noget af sig selv. Man bliver set og inviteret ind i samtalerne, siger han.

Samtaler, han håber både unge og gamle vil tage del i.

- Vi selekterer ikke nogen fra. Det vil jeg gerne gøre en dyd ud af. Byens Højskole er for alle, understreger forstanderen.

Men lidt optaget af bæredygtighed skal man vel være?

- Man skal være semioplyst. Man har sikkert opdaget, at det er nødvendigt, vi gør noget andet, end vi plejer.

Det roser Claus Brandstrup Odenses byråd for at have åbnet øjnene for ved på opfordring af blandt andet Radikale Venstre at have nedsat et Bæredygtighedsudvalg og skrevet FN's 17 verdensmål for bæredygtig udvikling ind i det lokale budgetforlig.

Derfor er det heller ikke nogen tilfældighed, at Byens Højskole har fået en Odense-adresse, siger Brandstrup.

- Odense skal da som landets tredjestørste by have en højskole. Og så kan vi være med til at gøre de politiske visioner til handling.

Udfordre højskoletanken

Men det er jo ikke nogen højskole i klassisk forstand?

- Nej, vi har ikke elever, der bor her i 16 uger. Vi vil gerne udfordre højskoletanken. Det skal handle om noget, der foregår mellem mennesker, og vi bruger rigtig meget maden som omdrejningspunkt. Vi vil inspirere til at lave mad mere bæredygtigt. Vegetar, veganer, mere sæsonpræget. Og så skal vi mødes om måltidet. Jeg synes, vi har fået et samfund, hvor vi har svært ved at række ud til hinanden og få alle med i fællesskabet. Det kan man gøre med mad, mener Claus Brandstrup, der sammenfatter Byens Højskole sådan her:

- Vi sætter fingeren på det, tiden kalder på: Bæredygtighed, fællesskaber, mad og livsglæde. Der kommer ikke stearinlys på bordene, og vi kommer ikke til at købe tulipaner i oktober. Maden bliver økologisk. Alt det kommer vi ikke til at gå på kompromis med.

Han har haft drømmen om et sådant sted i 10 år. Med en fortid som blandt andet viceforstander på Kolding Højskole, som forstander på Samsø Højskole, med en professionsbachelor i ernæring og sundhed - og et par afstikkere som ansat i Den Danske Kirke i London og Sømandskirken i Singapore - sagde han sidste år sit seneste job op som uddannelses- og udviklingschef på Social- og Sundhedsskolen i Odense for at leve den drøm ud.

- Det er min sidste stilling, siger Claus Brandstrup, der er 52 år.

Foreløbig er der ingen penge til løn.

Men med blandt andet crowdfunding, fundraising og med kommunale tilskud, fordi højskolen hører til under folkeoplysningsloven, håber han at nå dertil.

- Jeg tror på, det her har værdi. For Odense og for byens folk. Men også for mig.

Rykker ind i Fyns Forsamlingshus: Ny højskole vil være byens bæredygtige samlingspunkt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce