Kan man glemme sin rygetrang, når man mødes med andre og går tur i naturen? Odense Kommune tilbyder rygeafvænning forklædt som walk'n'talk - vi gik med.

Vi taber alle sammen pusten, da vi har besteget den højeste af Stige Øs mange bakker, og landskabet fra Vigelsø og langt over mod Vollsmose folder sig ud for os.

Nogle af os havde måske knapt nok fået vejret endnu efter at være steget op af den græsklædte skråning, for det er ikke kun jorden, der er giftig, denne tidlige milde augustaften.

Syv er mødt frem for at gå en tur sammen på den gamle losseplads med det formål at veksle noget af tjæren i lungerne til frisk luft. De har besluttet sig for at kvitte tobakken, og Odense Kommunes tobakrådgiver Torben Madsen skal holde dem i hånden det sidste stykke af vejen.

Rygestopkursus i naturen

"Ud i det Røgfri" hedder det rygestopkursus i det fri, som tilbydes af Odense Kommune.Det bygger på forskning og erfaring, som viser, at ophold og oplevelser i naturen har en positiv virkning på vores fysiske, mentale og sociale helbred. Man får blandt andet øget sine sanser, færre abstinenser, sover bedre og bliver mindre stresset.

Forud for deltagelse tilbydes man en telefonsamtale. Ud fra denne samtale planlægges et personligt rygestopforløb.

Læs mere på stoplinien.dk.

Nyt hold begynder onsdag 6. september fra 17-19.30, og inderholder seks møder de kommende onsdage.

Men det snakker vi ikke om, da vi alle sammen har fået pulsen ned.

- Prøv at se, om vinteren ligger en tiendedel af Nordens svaner derude, siger Torben Madsen og peger ud over fjorden mod Seden Strandby.

- Og skestorken, som normalt holder til i Marokko og deromkring, er på grund af den globale opvarmning begyndt at yngle heroppe.

Det blæser let, men humøret er lunt. Selv om tobakken er kvittet, kan vi se frem til den te og kaffe, som Torben Madsen har stående i bagagerummet af sin bil, og som han serverer efter godt en times vandring. Så skal der ikke tales om natur, men om uvaner. 

Nye, gode vaner

 En enkelt gang var der en af tur-deltagerne, som tændte en smøg, da gruppen gjorde holdt for at kigge på naturen.

- Det dur selvfølgelig ikke, siger Torben Madsen og understreger, at det skete som en form for tanketorsk. Siden har han brugt ekstra tid på at pointere over for deltagerne, at der hverken må ryges eller dampes på e-cigaretter undervejs.

I dag er der heller ingen, der klapper sig på lommerne for at mærke, om de har fået en pakke cigaretter med. Til gengæld falder de i snak og finder ud af, at de har mere end fortiden med røg til fælles. Flere af dem får ovenikøbet lyst til at komme endnu mere ud i naturen efter at have haft Torben Madsen som guide. Hvis man får nye, gode vaner ud af det, er det godt.

- Jeg har boet i Odense altid, men jeg kendte ikke Stige Ø, før jeg kom med på det her kursus. Det er et fantastisk sted, og siden har min kone og jeg taget turen helt ud til spidsen bag Sortehusene - til dét, der hedder Koholm, siger Uffe Strunk. Han standser midt på grusstien for at lade en hoppende frø passere, men kort efter er den spredte gruppe samlet igen.

  • Michael Bager

    Af:

    Uddannet journalist fra DjH, ansat på Fyens Stiftstidende siden 1997 og senest tilknyttet Kultur- og Odense-redaktionen.

Mere om emnet

Se alle
- At stoppe med at ryge skal komme indefra

- At stoppe med at ryge skal komme indefra

7 ud af 10 stoppede med at ryge

7 ud af 10 stoppede med at ryge