Yngst mødte ældst under Fynsmesterskaberne i skak
ODENSE: Årets Fynsmesterskaber i lynskak bød på et interessant generationsopgør i fjerde runde, hvor det blot 14-årige talent Tobias Rostgaard stod ansigt til ansigt med den 45 år ældre Viggo Quist.

I lynskak har hver spiller kun fem minutter til at udtænke en plan for, hvordan modspilleren skal snøres, og hver spillers sekunder tikker uden nåde mod nul, hver gang det er hans træk. Løber man tør for tid, er slaget tabt. Derfor er det ikke nok at være snu, man skal også være hurtig.

På forhånd var såvel dystens unge og den mere rutinerede deltager optimister på egne vegne, og fra start så faktisk det ud til, at unge Tobias Rostgaard skulle løbe af med sejren. Begge formåede at få fingrene til at danse over skakbrættet, som var de pianospillere i gang med deres livs koncert.

Undervejs var det til tider svært for en utrænet skakspiller som undertegnede at følge med i, hvad der præcis foregik. Så hurtigt gik det.

Men det fremgik tydeligt, at der undervejs skete noget, der bragte rutinerede Viggo Quist tilbage i kampen.

De sidste minutter måtte Tobias Rostgaard flygte rundt på brættet med sine mest værdifulde brikker, der blev ubønhørligt jagtet over i det ene hjørne.

Pludselig var det hele slut, og bagefter fik avisens reporter den forklaring fra sejrherre Viggo Quist, at hans unge modspiller på et tidspunkt lavede en fatal fejl, som vendte op og ned på dysten.

Men o.k., Viggo Quist er trods alt også tidligere mesterspiller indfor det såkaldte korrespondanceskak, hvor man sender hinanden oplysninger om de rokeringer, man foretager på skakbrættet. Inden internet-tidsalderen indfandt sig, deltog han i en dyst med en russer, som varede i intet mindre end fem år, fordi det tog lang tid at sende breve frem og tilbage mellem Danmark og Rusland.

En dyst, som Viggo Quist i øvrigt vandt til sidst.
  • Fyens Stiftstidende

Mere om emnet

Se alle

Spillere skakmat af regn

Skakspillere vælger nettet