Falck-stationen på Rugårdsvej rives ned, og i stedet skyder 140 nye lejligheder op. Pensionsselskabet PKA, der ikke har bygget i Odense i årevis, investerer 250 millioner kroner i projektet.

Der er stadig lys i nogle få vinduer, og den store garage er endnu ikke helt tømt for ambulancer.

Men snart bliver den lave, røde Falck-station på Rugårdsvej revet ned og erstattet af et lyst og op til seks etagers højt lejlighedsbyggeri.

Det er PKA - et af landets største pensionsselskaber med 300.000 medlemmer inden for social- og sundhedsområdet - der investerer en kvart milliard kroner i byggeriet af 140 lejligheder på Falck-grunden.

Falck er stadig i byen

I princippet har Falck-stationen på Rugårdsvej været forladt, siden Falck mistede ambulancekørslen, og Bios tog over i september 2015.Det fortæller Gunnar Thykjær, der er ansvarlig for Falcks ejendomme.

Når der stadig er lys i nogle af vinduerne, skyldes det, at Falcks sælgere af abonnementer ind i mellem bruger kontorlokalerne.

- Men ellers forsvandt alt personale og administration omkring ambulancekørslen jo sammen med konkrakten, forklarer Gunnar Thykjær.

Det betyder imidlertid ikke, at Falck helt er væk fra Odense.

De har fortsat adresse på På Sivlandvænget ved motorvejen i den sydlige del af byen, hvor blandt andet krankøretøjer og anden vejhjælp hører til.

PKA har tidligere bragt investorkroner ind i Odense og står bag byggeri på blandt andet Falen, Nyborgvej og Ansgargade i centrum og også på adresser i Dalum, Tarup og Blangstedgård. Men det ligger flere år tilbage, og de seneste år har pensionsselskabet koncentreret sig om milliardinvesteringer og udvikling i Aarhus og København.

Men med et interesseret øje på byomdannelsen, supersygehuset og letbanen vender PKA altså nu tilbage til Odense.

Investeringer for 40 milliarder

Pensionsselskabet PKA er langt fra ene om at bære millioninvestering ind i Odense.Ifølge en opgørelse lavet i december af Borgmesterforvaltningen i Odense Kommune bliver der fra 2012 til 2022 investeret 40 milliarder kroner i blandt andet infrastruktur og boligbyggeri i Odense - og 42 procent af de milliarder kommer fra private investorer. Det er en andel, der sidste år var stigende.

Flere pensionskasser er blandt investorerne - ud over PKA er det for eksempel AP Pension, der står bag byggeri på Thomas B. Thriges Gade, SEB Pension, som opfører boliger ved Sukkerkogeriet, og Pension Danmark, der er involveret i psykiatrisk hospital.

Op i fart

Og det glæder - ikke overraskende - borgmester Peter Rahbæk Juel (S).

- Det er fantastisk, konstaterer han.

- Det er et vidnesbyrd om, at vores investeringer i for eksempel letbanen og byomdannelsen omkring Thomas B. Thriges Gade kommer mange gange igen i investeringer udefra. De tror på den udvikling og den kurs, vi har sat for Odense, og det er præcis det, vi gerne vil opnå. Vi har gjort byen attraktiv for blandt andet pensionsselskaberne, og det gør, at vi kan udvikle byen i endnu større omfang end ellers, siger Rahbæk Juel.

- Det er lykkedes os at få sat Odense i bevægelse, og nu skal vi øve os i at komme op i fart og så blive der.

De 140 lejligheder bliver mellem 60 og 110 kvadratmeter, de bliver fordelt på både etagebyggeri og gårdhavehuse, alle får terrasse eller altan, og PKA's medlemmer får fortrinsret til at flytte ind, men kommer ikke til at fylde helt op.

For lønmodtagere

Prisen for at leje en af lejlighederne er endnu ikke endelig lagt fast, men kommer formentlig til at placere sig omkring 6500 kroner om måneden for den mindste.

Og også lejeniveauet er Peter Rahbæk Juel glad for.

- Det er et ekstra plus, at prisen for at leje en lejlighed bliver for en helt almindelig lønmodtagergruppe, mener han.

Lige nu er PKA i dialog med Odense Kommune om lokalplanen, den ventes at være klar 1. november, og det samme gør byggetilladelsen 1. februar næste år.

Håbet er, at de første folk og flyttekasser kan rykke ind i november 2019.

Nybyggeriet af de 140 lejligheder sker i et samarbejde med entreprenørfirmaet KPC, der lige nu ejer både Falck-bygning og -grund, og som også er bygherre på nye, markante bygninger i Odense som ungdomsboligerne ved siden af havnebadet og ikke mindst musik-, teater- og konferencehuset Odeon.

  • Ahlmann-Jensen_Camilla_(2015)_013

    Af:

    Journalist på Odense-redaktionen, hvor jeg de fleste dage skriver om børne- og ungepolitik. Jeg blev uddannet journalist fra Syddansk Universitet i 2006 og har skrevet ord i aviser som Politiken og Nyhedsavisen, inden jeg i 2007 tog fat på Fyens Stiftstidende. Jeg bor i Odense sammen med min kæreste og vores to døtre.

Mere om emnet

Se alle
4
Pensionskasse: Odense er ved at blive interessant igen

Pensionskasse: Odense er ved at blive interessant igen

4
Masser af nybyggeri: Rugårdsvej under ombygning

Masser af nybyggeri: Rugårdsvej under ombygning