Rubus nemorosus


Rubus nemorosus

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ja, det lyder kedeligt! Det er også latin. Men når vi siger brombær, er der straks flere rare tanker forbundet med ordet.

Sjovt, som nogle ord giver tankerne frit løb. Jeg kan blive helt nostalgisk blot ved ordet "BROMBÆR". Barndommens pandekager og æbleskiver med brombærsyltetøj. Uhm!

- Men er de ikke også herlige, disse brombær?

Og hvorfor så ikke nyde dem nu?

Vi har mange steder i kommunen hegn og krat med masser af brombær. Ingen får mig til at skrive, hvor de bedste steder er. Den slags "forretningshemmeligheder" holder man for sig selv.

Men de er der. Andre kender dem også, for jeg kan se, at når jeg kommer derud, har der ofte været nogen før mig. Men pyt med det. Så har andre da fået glæden ved de herlige bær. Og er vi ikke sent på den, er der ofte nye bær dagen - eller nogle få dage - efter.

Brombær bliver nemlig ikke alle modne på én gang. Næh, de kommer sådan lidt efter lidt og denne periode kan strække sig over en hel måned. Fra de første er modne og til de sidste er plukkede eller indtørrede.

Den varme periode vi lige har haft, har bevirket, at brombærrene er modnet tidligt i år. Og der er rigtig mange. Desværre er de ikke så store, da der har været for lidt nedbør. Men vi kan jo ikke få alting.

Men måske kan den regn der er kommet her i de først dage af august rette lidt op på de bær, der ikke er modne endnu. Så de kan vokse sig lidt større inden modning.

Når I nu skal finde dem, så gå ud i de parker, hvor der er krat, eller langs stierne i hegn og krat. De er der. I skal nok finde dem.

Og når I nu har fundet det helt rigtige "brombærsted", vil I sikkert heller ikke fortælle alverden, hvor det er! For nu har I jo - lige som mange andre - "jeres brombærsted".

Har man have kan man selvfølgelig plante brombær der. I planteskolerne kan købes mange forskellige sorter, der giver store flotte bær. Og endda sorter, der ikke har torne.

Men ved I nu hvad! Jeg synes altså ikke de smager de rigtigt. De mangler piftet. Det er altså ikke rigtige brombær. Ikke for os, der kan smage barndommens æbleskiver og saftevand af ribs- eller mirabellesaft bare vi hører ordet: Brombær.

Info

Poul Bjerregaard er naturvejleder

Rubus nemorosus

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce